SLASH ARCHİTECTS’TEN DİŞ KLİNİKLERİNE ALTERNATİF YAKLAŞIM: BATI ORTODONTİ DİŞ POLİKLİNİĞİ

 

Mimar İpek Baycan ve Mimar Şule Ertürk Gaucher liderliğindeki Slash Architects, tasarım odağını ‘güven ve rahatlık’ ilkesinden alan Batı Ortodonti Diş Polikliniği ile steril ve soğuk klinik anlayışına alternatif bir yaklaşım getirerek, kullanıcılarına sıcak, eğlenceli ve şeffaf iç mekanlar sunuyor…

Mimari ve iç mimari pek çok ödüllü projeye imza atan ve özellikle diş polikliniği iç mekan tasarımlarına getirdiği yenilikçi ruhla sektörde farklı bir bakış açısı sunan Slash Architects’in cephe ve iç mekan tasarımını üstlendiği Batı Ortodonti Diş Polikliniği, hasta psikolojisinin tasarımın temel taşlarını oluşturduğu kucaklayıcı iç mekan tasarımıyla fark yaratıyor…

Tasarladıkları diş polikliniklerinde hastalarına güven duygusu verme fikriyle yola çıkan Slash Architects’in, iç mekan ve cephe tasarımını; Aks Mimarlık İnşaat’ın ana yükleniciliğini üstlendiği klinik yapısı, İstanbul Fulya’da Ihlamur Kasrı manzarasına hakim, oldukça merkezi bir lokasyonda konumlanıyor. İki kattan oluşan 450 metrekare genişliğindeki poliklinik kurgulanırken, manzaradan maksimum fayda sağlamak hedeflenmiş. Polikliniğin zemin katında genel mahallere yer verilirken, üst kat personel odaları ve ofislere ayrılmış.

Mekanın kolay algılanabilir olmasının sağlık birimi tasarımında kilit rol oynadığına inanan Slash Architects, Batı Ortodonti Diş Polikliniği’ne de benzer kurguyu yansıtmış. “Mekan rotasının kolaylıkla algılanması ve ulaşılmak istenen alanın mümkün olduğunca görünür kılınması kullanıcının kendini daha güvende hissetmesinin sağlar” diyen İpek Baycan ve Şule Ertürk Gaucher, Batı Ortodonti’nin girişinde yer alan danışma bölümünü her iki lobiye de hakim bir noktada konumlandırmış ve danışmanın iki tarafından birbirine paralel olarak uzanan koridorlarla kliniğin iç mekanlarına ulaşımı sağlamış. Klinik mahallerini mekanın çeperlerine yerleştirerek manzaradan ve gün ışığından maksimum fayda sağlayan Slash Architects, bu fikirle Batı Ortodonti Diş Polikliniği’nin vitrinini oluşturmuş. Giriş bölümündeki iki farklı bekleme konsepti ile bir tarafta lounge tipi bir salon, diğer kısımda esnek oturumlu kitaplık, sedir ve tekil oturumlar ile hastaların sıkılmadan kendilerini sıcak bir ortamda hissedebilecekleri mekanlar kurgulanmış.

Sterilizasyon Odaları Şeffaflaşıyor…

Kliniklerde genellikle ölü noktalarda konumlandırılan sterilizasyon odalarını, standartların dışına çıkarak istasyon tipinde tasarlayan ve görünür bir noktada konumlandırıp vitrinleştiren Slash Architects, mekanın şeffaf bir biçimde ziyaretçiler tarafından deneyimlenmesini sağlamış. Bu tip yaklaşımların kullanıcıların ve ziyaretçilerin mekanın sterilliğine ve hassasiyetine karşı güvenini artırdığına inandıklarını vurgulayan İpek Baycan ve Şule Ertürk Gaucher, “Standart sterilizasyon odaları yerine pratik ve ergonomik çözümler ile sterilizasyon işleminin uygulanma sırasına göre şekillenen, tüm gerekli materyallerin dolapların pratik noktalarında yer aldığı, hassasiyetle tasarlanmış fonksiyonel bir öğe olarak ele alındığı yeni bir sterilizasyon yaklaşımı geliştirdik”, diyor.

 

Kamusaldan Özele Geçişler, Gradyan Etkisi…

Batı Ortodonti Diş Polikliniği’nde kamusaldan özele geçişte; mekan akışıyla birlikte malzeme, doku ve renk seçimlerinin de değişim göstermesi sayesinde lobi bölümü ile steril klinik iç mekanları ayrıştırılmış.

Klasik anlamda bilinen steril ve soğuk klinik algısı, yeşil zen bahçelerinin kurgulanması ve sıcak malzeme seçimleriyle yumuşatılmış, bekleme deneyimi için farklı kimliklerde oturma grupları tasarlanmış. Lobi bölümünde duvar ve zeminde yer alan doğal ahşap malzeme birlikteliğinin, kliniğin iç mahallerine doğru gidildikçe koridorlarda yerini sadeliğe ve minimal tasarım öğelerine bırakması amaçlanmış. Duvarların, şeffaf cam malzeme geçişiyle çözünerek yerini şeffaflığa bırakması sağlanmış. Bu yumuşak geçiş duvar yüzeylerinin kıvrılarak içeri doğru yönlenmesiyle desteklenmiş.

Polikliniğin kimliğini vurgulamak için muayenehane odaları, Ihlamur Kasrı ve park manzarasına hakim batı cephesine yerleştirilerek vitrin oluşturulmuş. Cephede mahremiyeti ve güneş kontrolünü sağlayan hareketli ahşap panellerin kullanıcı tarafından çeşitlendirilerek, interaktif bir cephe oluşturması ve böylelikle cephenin sürekli canlı ve hareketli kalması sağlanmış.

SLASH ARCHITECTS HAKKINDA:

Slash Architects kentsel bağlamda mekan üretim biçimlerini araştıran, mimarlığı kentsel, işletimsel ve mekansal potansiyelleri ortaya çıkartmak için ara yüz olarak kurgulamayı hedefleyen bir mimari oluşumdur. Tasarlanabilir her konu ve ölçeği girift bir şekilde ele alarak, hepsine aynı hassasiyette yaklaşımı önemser. Mimari mekan üretimindeki yaklaşımını, tipolojilerinin yeniden düşünülmesi ve kent bağlamı içinde yeniden yazılması yönünde geliştiren Slash Architects, 2013 yılından bu yana farklı ölçeklerde proje geliştirmektedir.

Mimarlık pratiğini mimarlığı besleyen bütün tasarım kanallarını birleştirerek ele alan ofis, ismini “slasher” kavramından alır. Günümüzde “slasher” kavramı, farklı uzmanlıkları bünyesinde barındıran ve bu şekilde daha bütüncül tasarımlara ulaşmayı hedefleyen bir yapıyı ifade eder. Çağdaş mimarlığı “tek kişinin elinden çıkan” bir üretim olmaktan öte, daha bütüncül ele alınması gereken farklı vasıf ve deneyimlerin ortak ürünü olarak ortaya koymayı hedefler.

 

2013 yılında Şule Ertürk Gaucher ve İpek Baycan Glaister tarafından “glaisterllgaucher architects” adı altında kurulan ve çeşitli ortaklıklarla kendini çoklamayı hedefleyerek kurumsal kimliğini yenileyen Slash Architects, kentsel tasarım, mimari, iç mimari ve uygulama alanlarında çalışmalarına devam etmektedir.

2017 yılında 38° 30° Çiftliği ile alınan iF Design Award ve Architizer A+ Award, 2015 yılında Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması’nda alınan “Mansiyon Ödülü” ve Antalya Kepez Belediyesi Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Yarışması’nda alınan “Birincilik Ödülü”, 2014 yılında TAK – Tasarım Atölyesi Kadıköy’ün düzenlediği Kıyı Köşe Yarışması’nda alınan “Birincilik Ödülü”, 2010 yılında Kızılay Meydanı ve Çevresi Kentsel Tasarım Ulusal Fikir Yarışması’nda alınan “Mansiyon Ödülü” ve Compasso Volante Uluslararası Yarışması’nda alınan “Mansiyon Ödülü” SlashArchitects’in önemli başarılarından bazılarıdır.