Kibar Holding CEO’su ve ATC Başkan Yardımcısı Tamer Saka:

Tamer Saka, Kibar Holding

 

“ABD-TÜRKİYE ARASINDAKİ BAĞLARI KUVVETLENDİRMEK İÇİN TİCARİ İŞBİRLİĞİ KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR”

Washington’da 36.’sı düzenlenen Türkiye İlişkileri Konferansı’nda konuşan Kibar Holding CEO’su ve ATC Başkan Yardımcısı Tamer Saka, Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasındaki bağları kuvvetlendirmek için ticari işbirliğinin kritik önem taşıdığına dikkat çekti.

 

Türkiye Amerika İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Türk Konseyi (ATC) Ortak Konferansı’nın 36’cısı devlet temsilcileri, Türk ve Amerikan özel sektörünün önemli isimlerinin katılımı ile Washington’da gerçekleşti. “Birlikte Yarınlara” ana başlığında gerçekleşen Ortak Yıllık Konferansı’nın ilk gününde hükümet yetkilileri ve iş dünyasından 400’ün üzerinde üst düzey katılım oldu.

Toplantıların ilk gününde Türkiye ABD ilişkilerine dair beklentiler ele alındı. Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından biri olan Kibar Holding CEO’su Tamer Saka bu hassas zamanlarda ABD ile Türkiye arasındaki bağları kuvvetlendirmek için ticari işbirliğinin kritik önem taşıdığına dikkat çekti. Saka, “Paylaştığımız ekonomik çıkarlarımızı ilerletmek için her fırsatı kullanmamız gerekiyor. ABD-Türkiye ilişkilerinin politik, askeri ve ticari üç temel direğinin her zamankinden daha güçlü ve istikrarlı olmasını sağlamak için birlikte ortak bir zemine ulaşabiliriz” diye konuştu.

Dijital Teknoloji Gelişmekte Olan Ekonomilerin Avantajlarını Eritiyor

Dijital teknolojinin yıkıcı etkileri, iş yapmanın eski yollarına sızmaya devam ederek gelişmekte olan ekonomilerin emek yoğun üretim faaliyetlerinde rekabet avantajlarını eritiyor. Hem ABD hem de Avrupa’dan elde edilen verilerin de gösterdiği gibi günümüzde teknoloji, verimlilik artışı için önemli bir araç olduğu gibi inovasyon ve rekabeti mümkün kılan en birincil unsur.

Türk şirketlerinin Ar-Ge ve küresel genişlemeyi stratejik gündemlerinde öncelikli kılmaları gerektiğine dikkat çeken Saka, “Kibar Grubu olarak, yatırım gündemimizi oluştururken bu iki önemli konu etrafında eyleme geçiyoruz. 2011 yılında Türk Hava Yolları ile ticari havacılıkta uçak koltuğu tasarımı, imalatı ve satışı yapmak üzere bir Ortak Girişim şirketi kurduk. TSI başarıyla Ar-Ge ve tasarım yeteneklerini gelişmiş yönetim ve üretim teknikleri ile birleştiriyor. Şirketimiz, yüksek verimlilik, kusursuz operasyonel yönetim, rekabetçilik ve çevresel farkındalığa öncelik tanıyor. Bu yüksek öncelikli üretim ve pazarlama becerileri sayesinde TSI, Boeing’e onaylı bir tedarikçi seçilebildi. Bugün Utah’daki TSI montaj hattının ABD merkezli bir küresel şirkete hizmet ettiğini söylemekten gurur duyuyoruz. Bu ilişki, Türk girişimcilerin esneklik ve sağlam imalat kapasitelerinin, küresel şirketlerin üretim ihtiyaçlarının karşılanmasında ve Türk işletmelerinin ABD pazarında rekabetçi oyuncular olarak konumlanmasında nasıl önemli bir rol oynayabileceğinin bir kanıtı” diye konuştu.

Konuşmasında ABD’deki Heritage Grup ile yaptıkları stratejik işbirliğine de değinen Saka, “Çevre hizmetleri ve atık danışmanlığı konusunda Amerika’nın lider kuruluşlarından Heritage Grubu ile geçen yıl ortak girişim şirketi kurduk. Uçak koltuklarındaki ticari gelişmelerimizden farklı olarak, artık odak noktamız Türk pazarına döndü. Heritage Grubu ile olan ortaklığımız, Kibar’ın Türkiye’deki endüstriyel bilgi ve birikimini, ABD ortağımızın çevresel hizmetler konusundaki uzmanlığıyla birleştirmemizi sağladı” dedi.

Elimizden Tutacak Kılavuzlara İhtiyacımız Var

Türkiye ile ABD arasındaki bu başarılı işbirliğine rağmen, kat edilmesi gereken çok yol olduğuna dikkat çeken Tamer Saka, “Büyük fırsatlar var. Türkiye, ABD’nin bilgi birikimini kullanabileceği bir bölgeye doğru erişimi ve yerel pazarı sunuyor. Bu yolda ilerlemek için doğru becerilere ve en iyi platformlara sahibiz. Ancak yolumuzu aydınlatacak ve elimizde tutacak kılavuzlara ihtiyacımız var” diye konuştu.