‘İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ BİLEŞİK ENDEKSİ’ RAMAZANIN VE BAYRAMIN SINIRLAYICI ETKİSİNE RAĞMEN ARTIŞINI SÜRDÜRDÜ.
Raporu tam olarak okumak için tıklayınız.
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, son dört aydır gösterdiği hızlı iyileşme ve artışı, Haziran ayında da sürdürerek yükselişini beşinci aya taşıdı. Haziranda bir önceki aya göre 0,39 puan artan ‘Bileşik Endeks’te, geçen dört aydan farklı olarak, alt endekslerden güven ve beklentilerde iyileşme sürerken, ‘Faaliyet Endeksi’nde gerileme yaşandı. Haziran ayı ‘Faaliyet Endeksi’nde yaşanan bu gerilemenin de, Ramazan ve Bayram etkisi ile azalan çalışma saatlerinden kaynaklandığına dikkat çekildi. Faaliyetlerdeki gerilemeye rağmen, haziran ayındaki güven ve özellikle piyasa ve sipariş beklentilerindeki artış, yaz ayları için ümit verdi.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin, Haziran 2017 sonuçları açıklandı. Son beş aydır artış gösteren ve geçen yılki seviyesine önemli ölçüde yaklaşan Bileşik Endeks’te, sektöre yönelik olumlu tespitler yer aldı.
Faaliyetteki gerilemeye rağmen ihracatta artış sürdü
Nisan ve mayıs aylarında önemli ölçüde canlanan faaliyetler, haziran ayında Ramazan ve Bayram etkisi ile birlikte yavaşladı. Çalışma günü sayısının azalması nedeniyle ‘Faaliyet Endeksi’ 0,7 puan azaldı. Bununla birlikte faaliyetlerin orta vadeli dinamikleri güçlenmeye devam etti. Sonuç olarak, Haziran ‘Faaliyet Endeksi’, geçen yılın haziran ayı seviyesinin üzerine çıktı. Yurtiçi satışlar, haziran ayında bir önceki aya göre geriledi ancak ihracat, eksik çalışma gününe rağmen artışını sürdürdü. Üretimde eksik çalışma günü nedeniyle gerileme görülürken, cirolarda da bir önceki aya göre zayıflama yaşandı. Tahsilat hızı artışı da mevsimsellik etkisi ile yeniden durağanlaştı.
‘Güven Endeksi’ toparlanmaya devam etti
Haziran ayında ‘Güven Endeksi’, kademeli ve sınırlı yükselişini beşinci aya taşıdı. Bu beş ay içinde en sınırlı artış haziran ayında gerçekleşti. ‘Güven Endeksi’ndeki toparlanmanın, hız kaybetmekle birlikte sürdüğünün belirtildiği raporda, faaliyetlerdeki gerilemeye rağmen ‘Güven Endeksi’ndeki artışın önemli olduğuna dikkat çekildi. Haziran ayındaki faaliyetlerde sınırlı düşüşe rağmen orta vadeli dinamiklerin çalışmaya devam etmesi güven artışını da destekledi. Güven seviyesinin bir önceki aya göre 0,3 puan arttığı haziranda, güven seviyesi geçen yılın aynı ayının güven seviyesinin ise 3,6 puan altında kaldı. Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin, uzun süre sonra başlayan güven artışı durağanlaştı. İnşaat malzemeleri sanayisine yönelik güven ise toparlanmaya devam etti. Yurtiçi pazarlarına yönelik güven haziran ayında durağanlaşırken, ihracat pazarlarına yönelik güven artışı sürdü. Güven unsurlarında süren toparlanmanın, önümüzdeki dönem için ümit verdiğinin belirtildiği raporda, iyileşmenin yavaşlamasına dikkat çekildi.
‘Beklenti Endeksi’ geçen yılki seviyeyi aştı
‘Beklenti Endeksi’, haziran ayında en iyi performans gösteren alt endeks oldu. Mayıs ayında bir önceki aya göre 1,4 puan artan ‘Beklenti Endeksi’, geçen yılın aynı döneminin beklenti seviyesinin 1,9 puan üzerine çıktı. Böylece beklentiler uzun süre sonra ilk kez geçen yılki seviyelerini aştı. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler haziran ayında da artışını sürdürdü. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişleri, haziran ayında da önemli bir artış gösterdi. Aynı zamanda gelecek üç aya ilişkin ihracat siparişlerinde de hızlı artış sürdü. Yurtiçi ve yurtdışı siparişlerdeki artış beklentisine bağlı olarak önümüzdeki üç ayın üretim, yatırım ve istihdam beklentisinde de kuvvetli bir artış ortaya çıktı. Endekse göre, önümüzdeki üç aya ilişkin olarak özellikle faaliyetlerde kuvvetli toparlanma beklentisi sürüyor. Haziran ayında faaliyetlerdeki gerilemeye rağmen güven ve özellikle piyasa ve sipariş beklentilerindeki artış yaz ayları için ümit veriyor.
Türkiye İMSAD Hakkında
Kuruluşundan bu yana geçen 33 yılda, Türk inşaat sanayini gerek yurt içinde gerekse yurt dışında temsil eden bir sivil toplum örgütü olan Türkiye İMSAD’ın, 32 sektör derneği, 79 sanayici firma ve 11 paydaş kurum üyeleriyle birlikte, pazarda 21 binden fazla noktaya etkin bir şekilde ulaşmaktadır. Sürdürülebilir büyüme için yurt içinde ve yurt dışında işbirlikleri geliştiren Türkiye İMSAD, iç pazardaki gelişmeleri yakından izlemekte ve ihracatta ulaşılan başarının artarak sürdürülebilmesi için, dış pazarları yakından takip etmektedir. Türkiye İMSAD, inşaat sektörünün çok önemli grupları olan 30 farklı alt sektörü temsil etmektedir. 2011 yılında Brüksel, 2015 yılında ise Kamerun temsilciliğini kuran, sektörel projeler yürüten, raporlar yayınlayan Türkiye İMSAD, Avrupa Komisyonu’nun fonladığı birçok projeye de liderlik etmektedir.