Mobilya Sektörüne Yeni Oluşum: MOYSAD

Mobilya sektörüne yeni bir oluşum ile öncülük edecek dernek; MOYSAD
40 bine yakın üretici ve 65 binden fazla işyeriyle 10 milyar doları aşkın büyüklüğe sahip, 500 bini aşkın kişiye sağladığı istihdamla mobilya sektörüne yepyeni ve yenilikçi bir dernek katılıyor.Türkiye Mobilya ve Yatak Sanayicileri Derneği (MOYSAD), sadece üyelerini ve Türk mobilya üreticilerini değil, global mobilya sektörünü de hedefleyen yaklaşımıyla dikkat çekiyor.

Türkiye Mobilya ve Yatak Sanayicileri Derneği (MOYSAD), mobilya gibi Türkiye’nin önde gelen bir sektöründe gelişme ve ilerlemeyi ilke edinmiş bir dernek olarak faaliyete geçiyor. Altyapısının sağlamlığı, üyelerinin uzun yıllara dayanan deneyim ve birikiminden kaynaklanıyor. Amacı sadece sektörün liderliğini değil temsilciliğini de üstlenmek. Bu sayede önce üyelerini ve Türk mobilya sektörünü mobilya ve yatak üretimiyle ilgili olarak uluslararası arenada söz sahibi haline getirmeyi hedefliyor. İkinci ve asıl büyük hedef ise düşlerin de ötesine geçip, Türkiye’yi mobilya üretim ve ihracatında dünyanın en büyük 5 ülkesinden biri haline getirmek.

MOYSAD, tüzel kişiliğini Ekim 2021’de kazanan ve Türk mobilya sektörünü bulunduğu noktadan çok daha ileriye götürmeyi hedefleyen bir dernek. Kurucu üyeleri arasında, alanlarında lider konumda bulunan 20 büyük firma ve 30’a yakın marka yer alıyor ki bunları da Adore, Alfemo, Bellona, By Kepi, Casa, Çetmen, Çilek, Divanev, Doğtaş, Enza, Fatih Kıral, Gündoğdu, İstikbal, İşbir, Kelebek, Kilim, Konfor, Lova, Modalife, Mondi, Rapsodi, Vize, Yataş, Yatsan, Zebrano olarak sıralayabiliriz. Sayın Davut Doğan’ın “Kurucu Üye” sıfatıyla yönetimini üstlendiği MOYSAD güçlü ve girişimci bir inisiyatif olarak da öne çıkıyor.

MOYSAD kurucu üyelerinin ortak özellikleri ihracat, üretim ve ciro bakımından Türkiye mobilya pazarında %50’den fazla paya sahip olmaları. MOYSAD’ın bir diğer özelliği ise aynı alanda faaliyet gösteren diğer derneklerden farklı olarak, sektörün kayıt altına alma ve kurumsallaşma prensiplerini ön planda tutması.

Asıl hedef, hedefleri hayata geçirmek! 

Mobilya sektörünü geleceğe taşımayı amaçlayan hedefleri olduğunu bildiren MOYSAD kurucuları, “Tüm dünyanın zorlandığı pandemi sürecinde Türkiye’nin mobilya ihracatı yükseliş gösterdi. Şu anda uluslararası pazarda, mobilya ihraç eden ülkeler arasında 8. sıradayız. MOYSAD olarak bizim hedefimiz ilk beşe girmek! Bunun parasal karşılığı da 10 milyar dolar demek. İşte bu yüzden uluslararası pazarda Türkiye mobilya ve yatak sektörünün söz ve pay sahibi olmasına öncülük edecek her türlü aktiviteyi hayata geçireceğiz. Üyelerimizin global bazda sektörün önemli oyuncuları haline gelmesi için gereken her türlü girişimde bulunacağız. Önümüzdeki yıl, Türkiye’nin en önemli fuarlarından birini düzenlemeyi de hedefliyoruz. 2023 için kalıcı, etkin, girişimci, sürdürülebilir bir yapıyı hayata geçirip bu yapıyla mobilya sektörüne hizmet edeceğiz. Kolektif enerjimizi hedeflerimize odaklama gerekçemiz de bu: Zamanı geldiğinde değil, öncesinde ‘hazır’ olmak!”

MOBİLYA sektörünün çatı örgütleri arasında uzun süredir devam eden gerginliğin ardından, sektörün devleri yeni bir oluşuma gitti. Türk mobilya sektörünün en büyük firmaları bir araya gelerek Türkiye Mobilya ve Yatak Sanayicileri Derneği’ni (MOYSAD) kurdu. Mobilyanın adeta patronlar kulübü olan derneğin kurucu üyeleri arasında, Adore, Alfemo, Bellona, By Kepi, Casa, Çetmen, Çilek, Divanev, Doğtaş, Enza, Fatih Kıral, Gündoğdu, İstikbal, İşbir, Kelebek, Kilim, Konfor, Lova, Modalife, Mondi, Rapsodi, Vize, Yataş, Yatsan ve Zebrano’nun patron ve yöneticileri bulunuyor. Alanlarında lider konumda bulunan 20 büyük firma ve 30’a yakın markanın yer aldığı yeni derneğin yönetim kurulu başkanlığını ‘kurucu üye’ sıfatıyla, Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan üstleniyor.
%50’DEN FAZLA PAYA SAHİP
Yeni derneğin tanıtım toplantısında konuşan Başkan Davut Doğan, derneği kurma amaçlarını şöyle özetledi: “Daha önce kurucusu ya da üyesi olduğumuz dernekler var. Ancak sektörümüzdeki derneklerde dernek üyelik yapısına uygun olmayan odaklar devreye girmeye başladı. Koltuğu bırakmayan başkanlar nedeniyle artık bizi temsil eden bir dernek kalmadı. Diğer derneklerin misyonunu yitirdiğini düşünüyoruz. Bu nedenle yeni dernekte tek dönem ve üç yıl başkanlık kuralını tüzüğe ekledik.” MOYSAD kurucu üyelerinin ortak özelliklerinin ihracat, üretim ve ciro bakımından Türkiye mobilya pazarında yüzde 50’den fazla paya sahip olduğuna dikkat çeken Doğan, “Dernek olarak sektörün sorunlarına odaklanacağız. Bu kapsamda kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz. Sektörün istatistiki verilerle ilgili sıkıntısı var, bunun için çalışacağız. Yurtdışı pazarlarda güçlerimizi birleştireceğiz. Hammadde temininde sorunlarda devreye gireceğiz. Sektörün daha modern ve kaliteli bir fuara ihtiyacı var, bunun için iyi bir fuar planlıyoruz. Hedefimiz Türk mobilya ihracatını dünyada ilk 5’e taşımak” diye konuştu.