Prosedürlerin zor “konuşlandırılmasına” ve sadeleştirme önlemlerinin beklenmesine rağmen, “Endüstri 5.0” girişimlerine yönelik teşvikler, özellikle büyük tesisler için ahşap ve ahşap esaslı malzemeler için makine ve teknoloji endüstrisinde de bazı etkiler yaratmaya başlıyor. Bu, İtalyan üreticileri temsil eden Confindustria üye derneği Acimall’in Araştırma Ofisi tarafından işlenen 2024 üçüncü çeyrek verilerinden ortaya çıkan ilk husustur.
İtalyan pazarı için kısa bir süre, iki yıldan fazla bir süredir emirleri düşürdükten sonra, ihracatta da yakında tekrarlanacak ve siparişlerin toplam değerini nihayet pozitife döndürecek bir eğilim tersine döndü.
Derneğin üç ayda bir yaptığı anket, 2023’ün aynı dönemine göre siparişin yüzde 9,4 oranında azalmasıyla küçülen işlerin dörtte birini daha gösteriyor. İyi haberler, cari yılın üçüncü çeyreğine göre yüzde 16,1 artışla iç talepten geliyor. Yurtdışından gelen siparişler için de daha fazla azalma, yüzde 12,4 daha kaybetti.
Sipariş defteri 3 aylık bir birikime kadar (bu yılın Nisan-Haziran döneminde 2,9 aydı), 1 Ocak 2024’ten bu yana fiyatlar yüzde 1,6 arttı.
Endüstri şirketlerinin duyguları, kalite anketinin değerlerinden oldukça açık, bu da görüşülen kişilerin yüzde 50’sinin istikrarlı üretim beklediğini, yüzde 50’sinin ise daha fazla düşüşten korktuğunu gösteriyor. Hiç kimse herhangi bir büyüme olabileceğine inanmaz.
Bir önceki çeyreğe göre, istihdamda düşüş bekleyen görüşülen kişilerin yüzdesi değişmezken (yüzde 20), önemli bir istikrarın yüzde 75 oranında azalacağı tahmin ediliyor. Sadece yüzde 5’i olası bir artıştan emin.
Mevcut stoklar görüşülen kişilerin yüzde 65’ine göre sabit, yüzde 25 artarak yüzde 10 azaldı.
Tahmin anketinden, yüzde 55’inin bir istikrar dönemi beklediği (önceki çeyrekte yüzde 50’ye karşılık), yüzde 5’inin büyüme beklediği (Nisan-Haziran 2024’tekiyle aynı pay) ve% 40’ının daha fazla düşüşten korktuğu iç piyasa görünümüyle çok ilginç rakamlar ortaya çıkıyor (önceki çeyrekte yüzde 45 idi). Dış pazara gelince, numunenin yüzde 65’i istikrarlı bir eğilim (yüzde 50’ye karşılık), yüzde 35’i kötüleşen bir durum (önceki çeyreğin aynı değeri) görüyor ve hiç kimse durumun iyileşeceğine inanmıyor (“iyimserler” Nisan-Haziran döneminde yüzde 15 idi).