Kereste

Küresel Kereste Ticareti Ciddi Aksama Yaşarken İnşaatlık Kereste Depolarda Birikiyor

🎧Haberin AI Özetini Dinle

Küresel kereste piyasaları, ticaret gerilimleri, zayıf inşaat faaliyeti, yüksek finansman maliyetleri ve artan lojistik giderlerinin arz-talep dengelerini bozmaya devam etmesiyle yeniden baskı altında. ABD vadeli işlemler piyasasında kereste fiyatları 1.000 board feet başına 566 dolara gerileyerek Mart 2026’dan bu yana en düşük seviyeye indi.

Bu düşüş, özellikle ABD’nin Kanada yumuşak ağaç kerestesine yönelik ön anti-damping ve telafi edici vergi uygulama kararının ardından piyasada süren belirsizliği yansıtıyor. Mevcut yüzde 10’luk vergiyle birlikte, Kanada kerestesi ithalatı üzerindeki efektif vergilerin ağustos ayında yürürlüğe girdiğinde yaklaşık yüzde 35,9’a ulaşması bekleniyor.

ABD’li kereste üreticilerini desteklemeyi amaçlayan bu önlemlere rağmen, Tradingeconomics piyasa analistlerine göre ABD kereste fabrikalarında kapasite kullanım oranı yaklaşık yüzde 64 seviyesinde düşük kalmaya devam ediyor. Aynı zamanda yüksek inşaat maliyetleri ve yüksek faiz oranları, hem Kuzey Amerika’da hem de Avrupa’da inşaat faaliyetleri üzerinde baskı yaratmayı sürdürüyor. ABD’li inşaat şirketleri arasındaki güven, Eylül 2025’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Yüksek mortgage faizleri ve artan gayrimenkul fiyatları, yeni konut inşaatını önemli ölçüde yavaşlattı. Bu yavaşlama, kereste satıcıları arasında sezonluk ürün fazlası oluşmasına da katkı sağladı. Sonuç olarak bölgesel tedarikçiler, alışılmadık derecede zayıf inşaat talebinin yaşandığı bir dönemde stokları azaltmak için ciddi indirimler yapmak zorunda kaldı.

Güçlü ABD doları, yerli üretimi daha pahalı hale getirerek ve ihracat rekabetçiliğini azaltarak piyasa üzerindeki baskıya yeni bir katman daha ekledi. Bu arada Orta Doğu’da tırmanan çatışma ve yükselen enerji fiyatları, yapı malzemeleri enflasyonu görünümü açısından temel riskler olmaya devam ediyor.

Kereste Fabrikası Kapanışları ve Artan Taşıma Maliyetleri Baskıyı Artırıyor

Arz tarafında, ABD ve Kanada’daki kereste fabrikası kapanışlarının, Kanada kerestesi ithalatına yönelik artan tarifelerle birlikte Kuzey Amerika pazarından 1,3 milyar board feet’in üzerinde keresteyi çekmesi bekleniyor. Bu değerlendirme, Tradingeconomics analistlerine dayanıyor.

Ancak Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler, uzun vadeli görünümü de belirsizleştiriyor. Yüksek enerji fiyatları, dünya genelinde kereste taşımacılığı ve sevkiyat maliyetlerini artırıyor, bu da tedarik zincirinin tamamında baskıyı yükseltiyor.

Teorik olarak bu gelişmeler daha sıkı bir arz ortamına işaret ediyor ve bu durum yüksek mortgage faizlerinin olumsuz etkisini kısmen dengeleyebilir. Ancak Kuzey Amerika’da bölgesel stoklar hâlâ yüksek seviyede. British Columbia’da üretim kesintileri sürerken, ABD’nin güneyinde yaşanan şiddetli fırtınalar şantiye faaliyetlerini yavaşlattı veya durdurdu. Bu durum kereste satıcıları arasında arz fazlası yarattı ve birçok tedarikçiyi fiyatları agresif biçimde düşürmeye zorladı.

Trump yönetimi tarafından yumuşak ağaç kerestesine uygulanan tarifeler fiyatları desteklemeyi amaçlıyordu, ancak konut inşaatının ortalama maliyetini artırarak talebin zayıflamasına da katkıda bulundu. Bu durum, mevcut stokların azaltılması için daha güçlü talebe ihtiyaç duyulan bir dönemde konut üreticilerinin güvenini daha da zedeledi.

Zorluğu artıran bir diğer unsur da, Federal Reserve’in politika faizlerini değiştirmemesinin ardından 30 yıllık sabit mortgage faizlerinin yüzde 6,22’ye yükselmesi oldu.

Piyasa ayrıca ham petrol fiyatlarındaki sert artıştan da etkilenmeye devam ediyor. Bu artış, enerji yoğun taşımacılık ve üretim maliyetlerini yukarı çekiyor. Tüm bu birleşik baskılar, satılamayan stokların artan seviyelerini yönetmeye çalışan konut üreticilerini fiyatları düşürmeye zorluyor.