Alman Ağaç İşleme Makineleri Üreticileri Birliği: Satışlar, zorlu piyasa koşullarına rağmen yükselişte

 

 

Almanya ağaç işleme makineleri sektörü 2015 yılı satışlarında güçlü bir artış bekliyor; mevcut tahminler büyümenin %3’e ulaşacağına işaret ediyor. Bu artışla, sektördeki sabit ağaç işleme makinelerindeki toplam satışların yılsonunda 2,6 milyar Euro’yu bulması bekleniyor. 2014’ün nihai satış rakamları henüz kesinleşmiş olmasa da, Alman Mühendislik Federasyonu’nun (VDMA) bir bileşeni olan Ağaç İşleme Makineleri Üreticileri Birliği geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde beş veya daha fazla oranda artış bekliyor.

 

Alman Ağaç İşleme Makineleri Üreticileri Birliği Pazarlama Müdürü Dominik Wolfschuetz: “Çeşitli jeopolitik risklere rağmen, satışların bu yıl daha da artacağına eminiz,” diyor. Küresel piyasa durumu genel olarak olumlu. Ağaç İşleme Makineleri Üreticileri Birliği Asya’nın ve Kuzey Amerika’nın Rusya’da beklenen gerileme dönemini telafi etmekten de fazlasını yapacağını öngörüyor. Ayrıca, AB hala toparlanma aşamasında ve bunun nedenleri arasında Almanya’nın kaya gibi sağlam ekonomisi ve Amerikan Doları ile Çin Yuanı gibi kilit kurlar karşısında Euro’nun değer kaybetmesi yer alıyor. Başka bir deyişle, ürünlerinin uluslararası düzeyde rekabetçi fiyatlara sahip olmasından ötürü Avrupa merkezli ağaç işleme makineleri üreticileri, sermaye malları için dünya çapında artan talepten istifade etmek için mükemmel konumdalar. Wolfschuetz sözlerine şöyle devam ediyor: “Neticede her şey bu yıl başarılı bir LIGNA fuarı daha gerçekleştirmek için şekilleniyor. Dünyanın her yerinden ahşap imalatçıları ve mobilya üreticileri en yeni trendleri ve yenilikleri ilk kez kendileri görmek için yine Hannover’e gelecekler. Zira dünyanın en üst düzey çözümlerini tek bir çatı altında görme fırsatı ancak iki yılda bir elimize geçiyor.”

Grafik1

2014’in ilk 10 ayında Alman ağaç işleme makineleri ihracatı yıllık bazda %0,8 büyüme göstererek toplamda 1,4 milyar Euro değerine ulaştı. İki yıllık bir durgunluktan sonra Almanya’dan Asya’ya ihracatta %37 oranındaki sıçrama, zayıf Avrupa piyasası tarafından kısmen dengelendi ve Almanya’dan AB ülkelerine ihracatta %8 oranında bir düşüş meydana geldi.

Grafik2

Günümüzde mevcut rakamların ülke bazında analizini yaptığımızda Almanya’nın ihracat piyasaları arasında Çin’in birinci olduğunu görüyoruz. Asya içerisinde artan maliyetler ve artan rekabet nedeniyle Çin’de mobilya ve yapı ürünleri üretimi için otomatik hale getirilmiş ve kaynaktan tasarruf sağlayan anahtar teslimi tesislere olan talepler arttı. Bununla birlikte, Çin’in yeni panel ürün tesisleri için süregelen yüksek talebi azalacak gibi görünmüyor. İkinci ve üçüncü sırada ise sırasıyla Rusya ve Amerika yer alıyor.


Almanya’nın en büyük beş ihracat piyasası toplam dış satışlarının yaklaşık %43’ünü oluşturuyor. Bunlardan üçü çift haneli bir büyüme görürken Çin (%+19), Amerika (%+18), Polonya (%+37); Rusya ve Fransa’daki satışlar sırasıyla %9 ve %20 olmak üzere önemli ölçüde düştü. Almanya’nın en hızlı büyüyen ihracat piyasaları arasında İran, Vietnam, Güney Kore, Avusturalya ve Beyaz Rusya yer alırken, en büyük düşüşler İtalya, Türkiye ve Brezilya’da görüldü.

 

2014’ün ilk on ayında Almanya’dan Türkiye’ye ağaç işleme makineleri ihracatı toplamda 38 milyon Euro’yu buldu, yani yıllık bazda %42 düşüş göstermiş oldu. Bu da Türkiye’yi Almanya’nın ihracat piyasası durumunda onuncu sıraya düşürüyor. Bu keskin düşüş büyük oranda Türkiye’nin panel ürünleri sektöründe yatırım harcamalarındaki durgunluktan kaynaklanıyor. Ancak zemin kaplama ve mobilya imalatçıları gibi satışa dönük imalatçıların talepleri güçlü kalmaya devam ediyor. 2013 yılında Almanya ağaç işçiliği makinelerinde Türkiye’nin en büyük tedarikçisiydi ve toplam ithalatın %50’sinden fazlasını gerçekleştiriyordu. İkinci ve üçüncü sırada %28 oranla İtalya ve %5 oranla Avusturya vardı.

 

Diğer yandan büyük bir yatırım projesi ve küçük projelerin genel hacmindeki gözle görülür bir artış sayesinde Almanya’dan İran’a yapılan ihracat gelişti. Ocak – Ekim 2014 tarihleri arasında Almanya İran’a yaklaşık 23 milyon Euro değerinde ağaç işleme makinesi tedarik etti, bu da ülkeyi Almanya’nın 16. en büyük ihracat pazarı konumuna getirdi. 2013 yılında Çin ağaç işleme makinelerinde İran’ın en büyük tedarikçisiydi ve toplam ithalatın %50’sinden fazlasını gerçekleştiriyordu. İkinci ve üçüncü sırada %15 oranla Türkiye ve %10 oranla İtalya vardı. 2014 yılı rakamlarının bu sıralamalarda büyük bir geri dönüş ortaya koyması ile Almanya’nın anahtar teslimi panel ürünleri tesisi siparişinde büyük bir marjla 1. sırada yer alması muhtemeldir.