Alper Derinboğaz’dan Mekanla Diyaloga Giren Form: Tri-fold

Processed with VSCOcam with 5 preset

Mimari tasarımı disiplinlerarası yaklaşımlarla ele alarak ödüllü projeler ortaya koyan, Salon Architects kurucu ortağı Alper Derinboğaz’ın Volkswagen Arena’nın lobisi için tasarladığı interaktif ve parametrik tasarım örneği Tri-Fold, yalnızca bir enstalasyon olmanın ötesine geçerek hem mekandaki varlığını ortaya koyuyor, hem de dinamik formuyla mekan deneyimini yönlendiriyor.

Alper Derinboğaz’ın Volkswagen Arena’nın lobisi için tasarladığı Tri-Fold, lobinin tavanından başlayarak iç duvar yüzeyine ve zeminine inen dinamik kurgusuyla bulunduğu noktayı tanımlı hale getirirken, aynı zamanda da kullanıcıları interaktif ve akışkan bir etkiyle yönlendirerek mekan deneyimini kuvvetlendiriyor. Mimari tasarımı teknolojiyle birleştiren Alper Derinboğaz tasarımı Tri-Fold, mekandaki hareketleri yönlendiren dinamik formu ve üç adet ekranla entegre çalışan interaktif kurgusuyla, çağdaş bir enstelasyon olmasının yanında hem bir oturma elemanı olarak görev yapıyor, hem de mekanla bütünleşen mimari bir öğe olma özelliğini taşıyor.

1449507162_Alper_Derinbo__az

Mimar Alper Derinboğaz tasarımı Tri-Fold, Volkswagen Arena’nın girişindeki mekânsal yönlenme probleminden yola çıkılarak geliştirilmiş ve ziyaretçilerin interaktif olarak kullanacakları multi-touch ekranların yer aldığı, etkinlik öncesi ve sonrası zaman geçirilebilen bir lounge/stand tasarımı olarak kurgulanmış.

1449507842_Tri_Fold_by_Alper_Derinbogaz__2_

Çevresindeki üç adet ekranla bütünleşen Tri-Fold’a, Antilop Medya Tasarım Ajansı’yla işbirliği içerisinde gerçekleşen projeyle hazırlanan Volkswagen Arena için özel üretilmiş içeriklerin yer aldığı ekranlarla birlikte, interaktif bir enstalasyon olma özelliği eklenmiş. Tri-Fold’un çevresinde yer alan ekranlar, enstelasyonun üç temel hareketine referans verecek şekilde konumlandırılmış ve kompozisyonnun kendi içerisinde de bağ kurması güçlendirilmiş.

Processed with VSCOcam with 5 preset
Processed with VSCOcam with 5 preset

Nitelik açısından bir corner tasarımı olan ve mekan içerisinde hem bir oturma grubu, hem asma tavan, hem de duvar yüzeyi olma özelliği taşıyan Tri-Fold’un strüktürel uygulaması Kamil Kaplan tarafından gerçekleştirilmiş. Soğuk bir malzeme olan plywood, waffle tekniğiyle bir araya getirilerek, yönelimi kontrol eden özgün bir uygulamayla daha sıcak bir hale büründürülmüş.

1449507305_Tri_Fold_by_Alper_Derinbogaz__10_

Alper Derinboğaz, Tri-Fold’un bulunduğu noktaya kattığı değerle ilgili “Tri-Fold mekanın yıldızı olmak yerine, hem kendi varlığını nitelikli bir şekilde vurgulayarak ortaya koyabilen, hem de mekanla diyaloglar kurarak o mekanın algısına atıfta bulunabilen bir karaktere sahip” şeklinde yorum yapıyor.

1449507303_Tri_Fold_by_Alper_Derinbogaz__9_

Alper Derinboğaz Hakkında:

Salon Architects kurucu ortağı Y.Mimar Alper Derinboğaz 2005 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Yüksek lisans derecesini University of California, Los Angeles’da School of Architecture’da tamamladı. Mimarlık ve kentsel planlama çalışmalarıyla UCLA Graduate Ödülü’nü aldı.

Processed with VSCOcam with 5 preset
Processed with VSCOcam with 5 preset

Los Angeles’ta çalıştığı ofislerde yüksek yapılar, müze ve kampüs projelerinde tasarımcı mimar olarak görev aldı. Yeni teknolojileri ve deneysel yaklaşımları tasarıma dahil eden projeleri hayata geçirdi ve bu kapsamda ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödülün sahibi oldu.

Processed with VSCOcam with 5 preset
Processed with VSCOcam with 5 preset

2009 yılında İstanbul’da kendi mimarlık ofisi Salon Architects’i kurdu. Aynı sene üç uygulaması ile Arkiv Yılın Mimarlık Eserleri Seçkisi’ne giren Derinboğaz, 2011’de Arkitera Genç Mimar Özel Ödülü’nü aldı. 2013 yılında (MoMA PS1ile) YAP İstanbul Modern’de finalist oldu. Yeni medya ve mimarlığı bir araya getirdiği Augmented Structures projesi uluslararası mimarlık ve tasarım portali Architizer’ın düzenlediği 2015 Architizer A+ Awards’da mansiyon ödülüne layık görüldü.

1449507023_Tri_Fold_by_Alper_Derinbogaz__8_

Alper Derinboğaz, Salon Architects’in kurucu ortağı olarak farklı ölçeklerde çalışmalarına devam ediyor. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mimari tasarım atölyesi yürütücülüğü yapan Derinboğaz’ın İstanbul’ un güncel planlamasını konu alan işleri Türkiye’yi ilk katılımı olan 14.Venedik Mimarlık Bienali’nde temsil etti.

Alper Derinboğaz’ın yüksek yapılarıdan iç mekan projelerine çeşitlilik gösteren işleri, çoğunlukla yerin veya temanın temelinde var olan unsurları konu alıyor. Mekan deneyimleri ise hareketin çeşitli ifadeleri üzerinden etki kurmayı amaç ediniyor. Derinboğaz, mekansal algının referansını oluşturan hafızanın ötesinde şimdiki ‘an’ı merkeze koyar ve yer, tema ile bütünleşik mekan deneyimleri tasarlar. Mekanları ise hareketin çeşitli ifadeleri üzerinden etkiler kurar.