Ahşabın akustik özellikleriyle kullanımı

Ahşabın akustik özellikleri uzun süredir bilinmektedir. Öncelikle ahşap sesi yansıtan (rezonant) bir malzemedir ve bu rezonans her türlü müzik aletinin işlenmesinin yanı sra konser salonlarının yapımında son rötuşta kullanılır. İkincisi, mikroskobik boşluklardan veya gözeneklerden oluşan odunun petek benzeri yapısı, bir binadaki odalar arasındaki gürültünün aktarılmasının sınırlandırılması için yararlı olan sesi emer ve hafifletir. Bu öz nitelik, uygun bina tasarımı ile daha da geliştirilebilir.

 

Ahşabın benzersiz mekanik ve akustik özellikleri ile estetik çekiciliği onu müzik aletleri ve konser salonlarının iç mekanı dekorasyonu için en iyi malzeme haline getirmektedir. Dünya çapında, nefesli, telli veya perküsyon enstrümanları yapmak için birkaç yüz ağaç türü mevcuttur. Nesiller boyunca, önce deneme yanılma ile ve daha yakın zamanlarda bilimsel yaklaşımla, her enstrüman ve uygulama için en uygun tür bulundu.

 

Ahşap, karşılaştırmalı zenginliği ve basit aletlerle şekillendirilmesinin nispeten kolay olması bakımından da avantajlıdır. Odunu en yapay malzemelerden ayıran özelliklerden biri, dikey, radyal ve teğetsel olarak birbirine dik üç eksen doğrultusunda benzersiz ve bağımsız mekanik özelliklere sahip olduğu anlamına gelen bir ortotropik malzeme olmasıdır. Ahşap hiyerarşik olarak yapılandırılmış bir bileşiktir. Ahşabın birçok fiziksel ve mekanik özelliği yoğunluk ile ilişkilidir. Ahşap hafif bir malzemedir, bu nedenle ses yalıtım performansı özellikle iyi değildir. Kalın, yoğun yüzeye sahip ve pürüzsüz bir ahşap yapı da sesi özellikle iyi nemlendirir, bu nedenle ahşap tek başına iyi bir emici malzeme değildir. Ahşabın dokusundaki taneciklerin boylamasına yönünde olması daha iyi ses iletir. Yoğun bir ahşap yapı, sesi yansıtır ve ses yansımalarını yönlendiren yüzeylere kolayca uygulanabilir. İşte bu özellik de müzik aletleri ve konser salonlarında tercih edilir.

 

Ahşap binalarda yeterli seviyede ses yalıtımı, genellikle çok katmanlı yapılar kullanarak yapısal olarak sağlanabilir. Gözenekli emilim materyalini ek olarak, bir hava boşluğundaki ahşap veya panelin arkasına yerleştirerek, bir ısı yalıtımı tabakası oluşturur ve titreştiğinde ışık yapıları için sorunlu olan düşük sesleri etkili bir şekilde azaltır. Ayrıca, ahşap döşeme yaparak veya ahşap yüzeylerde delikler açarak, orta-yüksek sesli sesleri verimli bir şekilde nemlendiren delikli bir rezonatör yaratılabilir. Çok katlı ahşap binalarda, ses yalıtımını kontrol etme araçları (ayrı çerçeveler, ses kesmeleri) zorludur, zira bunlar yapısal sertliğe ulaşılmasıyla aykırıdır. Ahşap zeminlerin ayak izi yalıtımı, zeminin kütlesini arttırmak yoluyla geliştirilebilir.