“AHŞAP SAATİN BİR ZAHMETİ VAR!”

Doğanın bir parçası olan ve onsuz yapamayacağımız bir özelliğe sahip olan ağaçlar hem sağlık açısından hem de görsellik açısından tahtını koruyor. Özellikle son günlerde önemi giderek kavranan ağaçlar sanatsal anlamda ticaretteki yerini de almaya başladı. Sanatsal anlamda kullanım alanı bulan ağaçlar yontularak istenilen şekilde ahşap evlerde,  kafelerde, lokantalarda kullanılıyor. Buralarda daha çok çardak şeklinde kullanılan ağaçlar son zamanlarda da fıçı olarak tasarlanıp avize olarak da kullanılmaya başlandı. Bu kullanımın yanında diğer bir ilginç kullanım ise ahşabın duvar saati olarak kullanılması. Hemen hemen her evde bulunan duvar saatleri bu sayede yerini ahşap saatlere bırakmaya hazırlanıyor.

150 TL İLE 300 TL ARASINDA

Ahşap saatler üzerine konuştuğumuz ahşap saat üreticisi Ahmet Özden: “Ahşapla ilgilenen birçok firma var, kurum var, kendine hobi yapan birçok kişi var. Ancak ahşap ürünleri arsında ahşap saat hiç görmedim. Bende bu boşluğu doldurmak istedim ve bu işin ucundan tuttum. Öncelikle ufak tefek odunlar keserek bu işe başladım. Şimdi de saatlerimi sipariş üzerine yapıyorum.  Bu saatleri yaparken odun olarak iğde ağacı olsun, dut ağacı, kiraz ağacı, gürgen ağacı olsun bunları kullanıyorum. Kendi tezgâhım var. Saatin içi için özel saatçilere gidiyorum bunlar bana mekân içini ayarlıyorlar yelkovandır, akreptir onun değişik modellerini ayarlıyorlar.  Bende onları saatlerime kendim işliyorum.  Yakma ile rakamları oduna işliyorum. İnternetten hazır şablonlar indiriyorum bu şablonların ağacın dokusuna bölgesine gelecek yerine göre kendim tasarım yapıyorum. Ona göre işliyorum. Mesela roma rakamlarının yarısını yazıyorum yarısını yazmıyorum bazılarını büyük bazılarını küçük yazıyorum. Aslında onlar standart boyda iniyorlar ben onları büyük- küçük şeklinde kombin yapıyorum. Bazen de kendimden bir şeyler ekliyorum saatlerime.

Saatlerin fiyatları 150 TL ile 300 TL arasında değişiyor, o ağacın görselliğine dokusuna göre. Bazı ağaçlar çürümüş oluyor bu ağaçlar zor bulunan ağaçlardır ve bunlar pahalı satın alınıyor onların fiyatı 200-250 TL arasında değişiyor.  Kiraz ağacı var onlar fazla pahalı değil 120-150 TL arasında. Bir saatin yapımı yaklaşık bir gün sürüyor. Bunların aslında kafelerde, otellerde, yazlık evlerde kullanılmasını isterim. Kişilerin şahsi evlerinde de kullanılmasını isterim.” şeklinde konuştu.

Özden daha sonra yapılan eserlerin hor görülmesini değerlendirip: “İnternetten saatlerimi paylaştığım zaman bir kaç kişiden fiyat konusunda alt tarafı kütük diye cevaplar aldım ve bu beni çok rahatsız etti. Çünkü o aslında bir kütük değil onu araştırıyorum, gidiyorum bakıyorum, ondan sonra ondan hangi desen yapılacağını kurgulayıp ona göre kestiriyorum ağacı. Ağaç çatlamasın diye birçok ilaç kullanıyorum. O yüzden ahşap saatin bir zahmeti, bir uğraşı var, onun bir tasarımı var. Bu yüzden bu şekilde insanların düşünmesini istemiyorum.  Severek bu işi yapıyorum. Bu yüzden bunun güzel yerlere gelmesini istiyorum markalaşmasını istiyorum. Saatlerimde imza Ahmet Özden diye bir logom var, saatlerime onu işliyorum ve markalaşmaya gidiyorum yavaş yavaş.  Malatya’dan henüz saatler ile ilgili bir sipariş söz konusu olmadı ama Antalya’ya iki saat göndereceğim, yurt dışına yani Fransa’ya bir tane göndereceğim, İstanbul’a da gönderdim. Zaten burada Kayseri’de satışlarım oluyor.  Sipariş gelirse Malatya’ya da ahşap saat gönderebilirim. Bu ahşap saatlerin Malatya’ mızda da yer almasını isterim ” ifadelerine yer verdi.