ORSİAD: 2015-2016 değerlendirmelerinizi rica edebilir miyiz?
AİMSAD- Arif Onur Kaçak: AİMSAD adına sizleri selamlıyorum. 2000 yılında sektörümüzde sadece 9 milyon dolarlık bir ihracat vardı. Bütün ağaç işleme makinaları açısından söylüyorum bu rakam 2014 yılı sonunda 83 milyon dolara ulaştı. İhracatımızda da en yüksek büyümeyi biz 2013 yılında 94 milyon dolarla yaptık. 2015 sonunda ise başladı, ihracatımız 65 milyon dolara düştü. Makine sektörlerinin hemen hemen tamamında TÜİK üretim rakamlarını alamıyoruz, üretim tahmininde bulunuyoruz ve geçen yılın sonunda 165 milyon dolarlık makine ürettiğimizi var sayıyoruz.
İthalatımızın da 96 milyon dolar olduğunu hesapladığımızda aşağı yukarı 160 milyon dolarlık yurt içinde bir satışımız gerçekleşti. Diğer tarafta 2016 yılının resmi açıklanan 8 aylık verilerine batığımızda, ihracatımız 47 milyon dolar, ithalatımız 56 milyon dolar seviyesine ulaşmış. Bu gidişatla 2016’da bizim en büyük pazarlarımızdan biri olan Rusya’yı kaybetmemize rağmen ortalama 2015 yılında 65- 70 milyon dolar civarında ihracatımızı tamamlayacağımızı düşünüyoruz.
Buradaki ilginç olaylardan bir tanesi ilk 8 aylık dönemde yaptığımız ihracatlarda İtalya ilk defa bizle ilk beşin arasında girmiş. Yani İtalya’ya da iharacat yapmaya başlamışız. Cezayir , Bulgaristan, Özbekistan gibi yeni pazarlarada girdik. Son 15 yılda yine %200 civarında bir büyüme gerçekleştirdik. Mobilyanın ve diğer ağaç ürünleri sektörünün büyümesi tabii ki bizi etkiliyor ama ülkenin bazı süreçleri de bizi etkiliyor. Yurt içinde maalesef kan kaybetti sektörümüz. Dolayısıyla şu anki hem dernek hem sektör olarak hedeflerimiz daha çok yurt dışı pazarlara açılıp ihracatımızı arttırmaya yöneliktir.
ORSİAD: Arif Bey, AİMSAD’ın 2017 beklentilerini öğrenebilir miyiz?
Arif Onur Kaçak: Hakan Bey’e katılıyorum. 65 milyon ihracatın olduğu bir yerde 100 milyona yakın ithalat var. Bu bizim de bir yaramız. 2017’de 30 ülkeyi ziyaret etmeyi, yeni pazarlar açmayı hedefliyoruz. Hiç çalışmadığımız ülkeleri ziyaret ederek neler üretebildiğimizi onlara gösterip çözüm ortağı bulmak istiyoruz. Makine satması gerekmiyor sadece servis vermesi de yeterli ya da kısmen imalat. Federasyon konusunda dernek olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Derneğimizin 2,5 yıllık bir geçmişi olması sebebiyle sektördeki diğer derneklerimizle henüz ilişkilerimizi güçlendiremedik. 2017 yılında sektör derneklerimizi ziyaret ederek ortak çalışmalar yürütme niyetindeyiz. Bunun dışında biz 2016’da Rusya’yı kaybettik ama bir iki aydır Rusya’yı da kazanma çabaları içerisindeyiz. Dolayısıyla biz 10- 12 milyon dolar civarında Rusya’ya ihracat yapıyorduk bunun yarısını bile kazansak bizim için çok önemli. Bununla birlikte 80 milyon dolar civarında ihracatla 200 milyon dolar seviyelerinde bir üretimi yakalayabileceğimizi düşünüyoruz.
2020 yılına kadar 100 milyon dolar ihracat hedefimizi aşmak istiyoruz. Çok fazla aile şirketimiz var kurumsallaşmamız lazım markalaşmamız lazım.