Ağaç işleme makineleri sektöründeki Alman üreticiler, LIGNA 2017 için satış hacminde %5 oranında bir artış bekliyorlar. Almanya’daki üretim rekorunun 3,1 milyar Avro’ya çıkabilmesi ve mühendisliğin daha çok gelişebilmesi için VDMA (Almanya Makine ve Tesis Üreticileri Birliği), LIGNA’da ağaç işleme makinelerini tanıtıyor.
Dijitalleşme tüm sektörlerde gelişen önemli bir büyüme faktörüdür. Tüm üretim aşamalarının güçlü entegrasyonu sayesinde pazardaki farklı müşteri isteklerinin gerçekleşmesi ve ölçü ve tasarımda talep edilen maksimum fleksibiliteye ulaşılması sağlanıyor. Fonksiyonların dijital ağı tüm alanları kaydediyor ve şirket sınırlarını aşıyor. Hatta küçük bireysel makineler de dijital olarak üretim akışına entegre ediliyor. Endüstriyel tesisler, hammadde ve diğer kaynakların kullanımını en aza indirmek için gelişmeye devam ediyor ve sürekli olarak otomatik şekilde optimal hale geliyor.
Araç kayıt yapıyor ve makina ile haberleşiyor. Bu araç otomatik olarak aracın üzerine (tag ve çalıştır) monte ediliyor. Serviste, sensör kontrollu servis (ön görücü bakım) sayesinde kullanışlılık arttırılıyor. Komple üretim sürecinden elde edilen bilgiler güçlü bir şekilde artan bilgi havuzunda birçok parametrenin optimal hale getirilmesi için kullanılabiliyor (Büyük Veri). Benzer yenilikler sadece yüksek seviyede sanayileşmiş ülkelerde değil aynı zamanda kısmen yüksek modernizasyona ve üretim kapasitesine sahip gelişmekte olan piyasalarda da kullanılıyor. LIGNA 2017 fuarı, ziyaretçilerine bu güncel gelişmeleri sunuyor.
2016 yılının ilk üç çeyreğinde Alman ağaç işleme makinelerinin ihracattaki değeri bir önceki yıla kıyasla %2 oranında 1,45 milyar Avro olarak artmıştır. Avrupa pazarındaki makine sektörünün büyük kısmı %58‘lik bir pay ile yükselmiştir. Bu alandaki ihracatın değeri bir önceki yıla kıyasla %2 oranında gerilemiştir, bu noktada Batı Avrupa’dan Doğu Avrupa’ya doğru bir kayma gerçekleşmiştir. Her şeyden önce Rusya’daki zayıflık kendini hissettirmiştir. %11’lik artış ile Kuzey Amerika Kıtası özellikle başarılı olmuştur. İhracat payı bu bölgede %10’dan %11’e yükselmiştir. Aynı şekilde Okyanusya’da, ihracatın %42 oranında büyüdüğü yerde gelişim çok iyidir. Bununla birlikte Asya’ya yapılan sevkiyatlarda da belirgin bir şekilde artış gözlemleniyor: Asya, %18’lik bir artış ve %20’lik pay oranı ile yapılan tüm ihracatta Avrupa’nın ardından ikinci olarak yerini aldı, özellikle de son çeyrekte büyük bir başarı yakaladı. Özellikle Güney Orta Asya ve Doğu Asya burada önemli bir etkiye sahip. Burada olumsuz olan Latin Amerika’daki gelişmelerdir. Bu ülkelerde, ihracat için yapılan endüstriyel tesis %20 oranında azalmıştır.
Ülkeler tek tek incelendiğinde Amerika Birleşik Devletleri’nin 2016 yılının ilk üç çeyreğinde ihracat pazarında bir numara olduğu görülmüştür. Buna karşılık Almanya ahşap işleme makinelerinde 148 milyon Avroluk ihraç gerçekleştirmiştir. İkinci ve üçüncü sırayı %11’lik bir artış ile Hongkong dahil olmak üzere Çin ve %24’lük bir artış ile Polonya takip etmektedir. 2016 yılının ilk 3 çeyreğinde Alman ihracatı toplam olarak ilk üç pazarda yaklaşık %27 oranında düşüş göstermiştir. Bu alanda geri duruma düşen diğer ülkelerin sıralaması ise şu şekildedir; Avusturya (%40), Fransa (-%4 ), Brezilya (%19), Büyük Britanya (%8) ve Rusya (-%53).
2016 yılının ilk 3 çeyreğinde Türkiye’ye yapılan Alman ahşap işleme makineleri ihracatı %58 oranında ve 25 milyon Avro değerinde azalmasına rağmen Türkiye Alman üreticileri için önemli ihracat ülkesi olarak 18. konumdadır. Güçlü düşüşün nedeni özellikle ahşap malzemeleri sektöründeki yatırımların azalmasından kaynaklanıyor. Zemin veya mobilya yüzeyinin işlenmesindeki sipariş etkinliği hiç olmadığı kadar daha yüksek seviyededir. Almanya 2015 yılında yaklaşık %42 oranı ile %25 orana sahip İtalya ve %13 oranındaki Avusturya’dan daha fazla sevkiyat yapan ülke olarak birinci sıradadır.
İran’a yapılan ihracat, Alman üreticileri için bekleneni tam olarak karşılamadı. Özellikle geçen yılki büyük siparişteki gecikme bunu açıkça ortaya koydu. Ağaç işleme makineleri alanında 2016 Ocak ayından Eylül ayına kadar Almanya’dan İran’a 4 milyon Avro değerinde sevkiyat yapılmıştır. Çin 2016 yılında %45 oranının üzerinde bir pay ile %38 paya sahip Almanya ve %6 orana sahip Türkiye’nin önünde yer alarak ihracatta birinci sırada yer alıyor. 2017 yılında bu durum tamamen değişmiş olacak. Gelecek dönemde Almanya iki adet tam teşekküllü ahşap levha tesisinin ihracatı ile en önemli ihracat ülkesi olmayı hedefliyor.
Özellikle LIGNA etkinliğine hakim olan yatırım havası Almanya’da devam ediyor, hem küçük ölçekli ağaç işleme üreticileri hem de endüstriyel üretim tüm hızıyla çalışacak. Ayrıca bu sektördeki makine tedarikçileri ekipman siparişi için büyümeyi iki basamaklı olarak sağlayacak. İlerlemenin temel dayanakları rekor seviyelerde güçlü bir inşaat faaliyeti ve istihdamdır.
Endüstrideki bir sonraki cari yıl için daha iyi bir performans elde edilebilir. LIGNA’da oluşturulan cazip satış beklentisiyle birçok katılımcı lider durumdaki ticaret fuarına uygun şekilde giderlerine odaklanıyor. Son yıllarda fuar alanları belirgin bir şekilde büyümüştür. Dünyanın önde gelen ticaret fuarı ahşap sektörüne yönelik geleceğin önemli bir fuarı olma özelliğini koruyor.