Aura Design Studio İmzalı Bir Kamusal Hizmet Binası: ÖVEÇLER NAZIM HİKMET ÇANKAYA EVİ

Farklı ölçek ve fonksiyonlardaki mimari projeleriyle ön plana çıkan Aura Design Studio tarafından Ankara’da tasarlanan Öveçler Nazım Hikmet Çankaya Evi tamamlandı. Peyzaj, cephe tasarımı ve fonksiyonel bir planlama ile tüm semt halkına farklı mekansal deneyimler yaşatmak ve birçok alanda halkın ihtiyaçlarını karşılayabilmek için tasarlanan yapı, yalın ve zengin cephe dili ile dikkat çekiyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Öveçler Vadisi’nin girişinde yer alan Öveçler Nazım Hikmet Çankaya Evi, Mimar Filiz Cingi Yurdakul’un kurucusu olduğu Aura Design Studioimzasını taşıyor. Kamusal bir park olan Öveçler Vadisi’nin giriş köşesinde yer alan yapı, konumu sayesinde geniş bir yeşil alanla çevrili. Bu yeşil alanlar yapıyı doğal bir ortamın içine çekip, şehir kalabalığından ve yapılaşmadan uzaklaştırırken, açık ve güzel manzaralara sahip mekanlara da olanak sağlıyor.

Aura Design Studiotarafından öğrencilerin ders çalışması için planlanan bir kütüphane, hobi ve kişisel gelişim için atölyeler ve çok amaçlı salonda verilecek hizmetleri kapsayacak bir program çerçevesinde tasarlanan yapının ana girişi sokağın üst kotundan alınarak aynı sokak üzerinde iki giriş olacak şekilde planlanmış. Mevcut topografyanın verimli bir şekilde kullanımıyla, farklı katlara girişler ve her cephede farklı okunan kat sayısı ile yapıya kendine has bir özellik kazandırılmış.

Üst kotta güney cephesinden 2 kat olarak gözüken yapı, ana girişin olduğu doğu cephesinden 3 kat, kuzey ve batı cephesinden ise 4 kat olarak görünüyor. Topoğrafyanın yapıyı her cephede farklı kat sayısında okutması yapı algısını da zenginleştiriyor. Güney cephesinin 2 katlı olarak gözükmesi ile çevresindeki konut dokusu ile uyumlu olmasını, kuzey ve batı cephelerinin Çetin Emeç Bulvarı’ndan 4 katlı olarak gözükmesi ise yapının kent ölçeğinde kendini okutmasını sağlıyor.

Cephelerde güneş açılarını dikkate alan Aura Design Studiomimarları, iç mekanlara kontrollü ışık almak, farklı açılardan farklı cephe algıları oluşturmak ve görsel illüzyon sağlamak için açılı duvarlar kullanmış. Açılı duvarlar alüminyum çerçeveli pencere modülleri ve corten görünümlü alüminyum panellerle birlikte tasarlanmış. Pencere çerçevelerindeki antrasit renk ve corten birlikte, farklı açılardan bakıldığında farklı cephe algıları oluşturmakta. Cephelerde beyaz mantolama, alüminyum çerçeveli ve corten panelli pencere ve kapı modülleri tercih edilmiş.

Bodrum katta yer alan çok amaçlı salon, semt halkının ihtiyaç duyduğu geniş ve kapalı alan ihtiyacını karşılıyor. Taziye toplantıları, spor etkinlikleri, sergiler, toplantılar, söyleşiler gibi etkinliklere mekan olması beklenen çok amaçlı salon için ayrı bir giriş kapısı düzenlenerek, yapı sirkülasyonunun rahatlatılması sağlanmış.

 

Aura Design Studio Hakkında:

Mimarlık, kentsel tasarım, iç mekan tasarımı alanlarında proje üretimi yapan AURA Design Studio, Mimar Filiz Cingi Yurdakul tarafından çok disiplinli bir tasarım ofisi olarak kuruldu. Disiplinler arasında çoklu aktörleri, alanları ve ölçekleri içeren proje üretimlerinin ana odağına “yeni mekânsal deneyimleri” koyan AURA Design Studio tasarımlarını kamusal alanın şehir ve insan hayatı ile ilişkisini anlamak ve güçlendirmek üzere, mekan üretimi araştırmaları yaparak sürdürüyor.

AURA Design Studio, bir yapının tasarımında birincil tasarım kriteri olarak yapıdaki yaşam döngüsünü alır. Yapı kullanıcılarının, onların iç ve dış çevreleriyle ilişkili olarak yaptıkları eylemlerin ve etkileşimlerin yapı tasarımına mekânsal ilişkiler ve form olarak yansımasını senaryolaştırarak tasarımını tamamlar.

Bugüne kadar katıldığı davetli ve uluslararası yarışmalarda birincilik, ikincilik ve mansiyon ödüllerine sahip olan AURA Design Studio, kentsel tasarım projeleri, karma kullanımlı yapı kompleksleri, ticari yapılar, büyük ve küçük ölçekli konut projeleri, eğitim yapıları, alışveriş merkezleri, ofisler, otel projeleri ve iç mekan tasarımı üzerine, projelendirme, proje yönetimi ve uygulama çalışmaları yürütmeye devam ediyor.