Bakan Özlü’den sanayicilere çağrı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bu sene içerisinde 600 civarında olan Ar-Ge merkezlerinin sayısını bine çıkarmak istediklerini kaydederek, “Otomotiv, taşıt yan sanayinde çalışan şirketlerimiz için Ar-Ge merkezi açmak için gerekli personel sayısını 15’e indiriyoruz” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TOBB’da gerçekleştirilen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) 15. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldı. Üretim Reform Paketi’nin 1 Temmuz itibari ile yürürlüğe girdiğini kaydeden Özlü, paketin içeriğine ilişkin, “Sahadan gelen talep ve isteklerin karşılanması şeklinde oldu” şeklinde konuştu.

Üretim Reform Paketi’nin bütünü ile OSB’lerin önünü açan, onlara yeni ufuklar sunan bir kanun niteliği taşıdığına dikkat çeken Özlü, “Yasa ile ilgili önemli bir nokta var. Organize sanayi bölgelerimizin penceresinden bakacak olursak, OSB’lerin büyümesi, gelişmesi, etkinlik alanlarının artması anlamında bu paket derde deva birçok maddeyi ve yeniliği içinde barındırıyor. Çıkan kanuna baktığımızda kanun ekleri hariç 217 yerde OSB kelimesi geçiyor. Üretim Reform Paketi bütünü ile OSB’lerimizin önünü açan, onlara yeni ufuklar sunan bir kanun niteliği taşıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Özlü, bu sene içerisinde TÜBİTAK merkezli Türkiye’nin teknoloji yönetim yapısında köklü bir reformu öngören bir tasarının Sanayi Komisyonunda kabul edildiğini belirterek, “Genel Kurul aşamasında. İnşallah bunu da önümüzdeki dönemde kanunlaştıracağız. Patent, Ar-Ge ile ilgili tasarı, Üretim Reform Paketi, bunlar hep sanayimizi doğrudan ilgilendiren konular” dedi.

Yıl sonuna doğru piyasa gözetim ve denetimi ile ilgili bir konunun da Meclise sevk edileceğini bildiren Özü, “Piyasa gözetim ve denetimi ile ilgili konudur. Bu konuda Türkiye’de 10’a yakın bakanlık var kendisine sorumluluk verilen. Bizim konumuz sanayi ürünlerinin güvenliği ve bunun içerisinde TSE’nin yapılandırması da var. Önümüzdeki dönemde sizlerin talepleri doğrultusunda bunu da yasalaştıracağız” açıklamasında bulundu.

“Bu sene içerisinde şuan 600 civarında olan Ar-Ge merkezlerimizin sayısını bine çıkarmak istiyoruz”

Bakan Özlü, Ar-Ge reform paketi ile Ar-Ge merkezlerinde çalışması gereken personel sayısını 30’dan 15’e indirdiklerini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeni bir Bakanlar Kurulu kararı daha çıkartıyoruz. Şu anda imzada. Bunda da otomotiv, taşıt yan sanayinde çalışan şirketlerimiz için Ar-Ge merkezi açmak için gerekli personel sayısını 15’e indiriyoruz. Gelecek günlerde Bakanlar Kurulundan çıkacak. Bu da önemli bir düzenleme. Bizim maksadımız bu sene içerisinde şu an 600 civarında olan Ar-Ge merkezlerimizin sayısını bine çıkarmak istiyoruz.”

Kendi teknolojisini üreten bir sanayinin gerekliliğine vurgu yapan Özlü, dışarıdan teknoloji takdim edilen bir sanayi değil, kendi teknolojisini üreten bir sanayi arzu edildiğini, Ar-Ge merkezlerinin ise bunun ilk aşaması olduğunu söyledi.

Bakan Özlü’den sanayicilere çağrı

Bakan Özlü, konuşması sırasında sanayicilere çağrıda bulunarak, “Sanayicilerimizden bu dönemde gaza basmalarını istiyoruz. Sanayi aslında Türkiye’de her zaman büyümenin lokomotifi olmuştur. Türkiye artık bir büyüme trendine girdi. Öncü göstergeler ikinci çeyrekte de göstergenin iyi olacağını bizlere gösteriyor. Dolayısıyla sizlerden daha fazla faaliyet göstermenizi, daha fazla yatırım ve ihracat yapmanızı, sanayimizdeki kapasite kullanım oranını yükseltmenizi istiyoruz” dedi.

Üretim Reform Paketi ile uygulamalara başlanacağını duyuran Özlü, söz konusu paketteki ‘sanayi sitelerinin taşınması’ ile ilgili konunun Cuma günü bakanlıkta 10 ilin sanayi sitesi yöneticileri ile görüşülerek, bununla ilgili ilk toplantının yapılacağını ve sürecin başlatılacağını söyledi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu ise, KOBİ’lerin Ar-Ge harcamalarındaki payının 10 yıl önce yüzde 10 düzeyindeyken bugün yüzde 18’e yükseldiğine dikkat çekerek, “Sanayi Bakanlığımızın, Ar-Ge ve sınai mülkiyet alanında hayata geçirdiği düzenlemelerle bu konudaki yasal altyapı güçlendirildi. Esasında teknoloji geliştirme bölgeleri, ihtisas endüstri bölgeleri ve organize sanayi bölgeleri de bu altyapılara verilebilecek en güzel örneklerdir. Sadece OSB sayısından örnek vermek gerekirse 2003 yılından günümüze kadar 103 yeni OSB kurulmuştur. Yani ülkemizdeki OSB’lerin üçte biri, bu son 14 senede faaliyete geçti. İnşallah bundan sonra da OSB’lerimiz güçlendikçe, Türkiye çok daha güçlü, çok daha rekabetçi bir ülke haline gelecek. Buradaki sanayicilerimizle birlikte daha nitelikli OSB’ler inşa ederek, sanayimizin ürettiği katma değeri daha da artıracağız” ifadelerini kullandı.

Toplantıya Bakan Özlü’nün yanı sıra OSBÜK ve Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da katıldı.

Bakan Özlü: “Yeni üretim devrimini ıskalamak gibi bir lüksümüz yok”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Dünyamız hâlihazırda dijitale evrilmiş bir dünyadır. Biz bu dünyanın, bu evrimin, bu durdurulamaz sürecin ve bu kesin gerçekliğin gerisinde kalamayız. Açıkça ifade etmek isterim ki; endüstri 4.0 gerçeğinin gerisine düşmek, bu yeni üretim devrimini ıskalamak gibi bir lüksümüz yok” dedi.

Vodafone Türkiye’nin ana sponsorluğunda düzenlenen ve Türk iş dünyasının önemli isimlerini bir araya getiren CEO Club toplantıları ‘Endüstri 4.0 Zirvesi’ ile devam etti. İstanbul Levent’te gerçekleşen zirveye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Onur Kargılı, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Balkır ve iş dünyasının birçok önemli ismi katıldı.

Zirvede konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin dijitale evrilmiş bir dünyada, yeni üretim devrimini ıskalamak gibi bir lüksünün olmadığını belirterek, “Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde en yüksek ciroya sahip olan 500 kurumun yarıdan fazlası, 2000 yılından sonra, yani son 15-20 yıl içinde kaybolup gitmiştir. Bunun nedeni dijital evrime, değişime ayak uyduramamış olmalarıdır. Buradan açıkça görüyoruz ki; dünyamız hâlihazırda dijitale evrilmiş bir dünyadır. Biz bu dünyanın, bu evrimin, bu durdurulamaz sürecin ve bu kesin gerçekliğin gerisinde kalamayız. Açıkça ifade etmek isterim ki; endüstri 4.0 gerçeğinin gerisine düşmek, bu yeni üretim devrimini ıskalamak gibi bir lüksümüz yok. Bildiğiniz gibi bütün dünyada, dünyanın her tarafında çok ciddi güvenlik sorunları yaşıyoruz. Terörizm adeta insanlığı tehdit ediyor ve biz böyle bir süreç yaşıyoruz. Bin türlü bela ile aynı anda baş etmek durumundayız. Birçok cephede çetin bir mücadeleyi elbette sonuna kadar yürütmeye devam edeceğiz. Fakat bunların hiçbiri endüstri cephesinde ve üretim savaşında bizi asla geride bırakamaz, bırakmamalıdır” diye konuştu.

“Yeni sanayi devrimine entegrasyon konusunda Türkiye’nin kendine olan güveni tamdır”

Türkiye’nin işletmeleriyle, mühendisleriyle, girişimcileriyle, bilim insanlarıyla, üniversiteleriyle yeni sürecin aktif yönlendiricilerinden biri olacağını vurgulayan Bakan Özlü, yeni sanayi devrimine entegrasyon konusunda Türkiye’nin kendine olan güveninin tam olduğunu söyledi. Bakan Özlü, “Bu sanayi devrimini bulunduğumuz coğrafyada birileri yapacaksa, bu ülke emin olunuz sadece Türkiye’dir. Yalnızca Ortadoğu değil, tüm Avrasya’da bu konunun öncülüğünü yapacak tek ülke Türkiye’dir. Çünkü bahsettiğim bu geniş coğrafyada serbest girişimi, Gümrük Birliği’ni, batı ile entegre ekonomiyi ve girişimciliği içselleştirmiş bir başka ülke daha yoktur. Binlerce yıl önce tarım devrimi bizim topraklarımızda, Anadolu’da başladı. Şimdi bu topraklarda neden yeni bir destan yazmayalım veya neden bu destanın en dikkat çekici aktörlerinden biri olmayalım? Ben kesinlikle inanıyorum ki; Türkiye işletmeleriyle, mühendisleriyle, girişimcileriyle, bilim insanlarıyla, üniversiteleriyle birlikte bu süreci takip etmekle kalmayacak, aksine bu sürecin aktif yönlendiricilerinden biri olacaktır. Bunun için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tam bir eşgüdüm içinde ciddi çalışmalar yapmaktadır. Bakanlığımız öncülüğünde kurulan ‘Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu’ 2017 yılı ocak ayından itibaren faaliyetlerine başlamıştır. Bu platformda kamu kurumu temsilcileri, iş dünyası temsilcileri, STK’lar, üniversiteler, araştırma kurumları ve bağımsız uzmanlar yer almaktadır. Platform; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın başkanlığında, TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD, YASED ve TTGV başkanlarının üyesi olduğu icra kurulundan oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Bu büyük hedefin öncülüğünü yapmaya hazırız”

Hükümet ve bakanlık olarak isteyenlere ve hazır olanlara her türlü desteği vermeye hazır olduklarının altını çizen Bakan Özlü, “Hükümetimizin ve Bakanlığımızın hazırladığı paketlerde, kanunlarda ve düzenlemelerde sanayicimize samimiyetle şunu söylüyoruz: siz isteyin, siz inanın, siz hazır olun; biz yapalım, birlikte yapalım, birlikte başaralım. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bunun için vardır. 81 ildeki müdürlüklerimizle, binlerce uzmanımızla, TÜBİTAK’la, TSE ile, Türk Patent Enstitüsü ile, KOSGEB ile birlikte Türk sanayi devriminin hizmetindeyiz. Bu büyük hedefin öncülüğünü yapmaya hazırız” diyerek sözlerini sonlandırdı.