Yıllar sonra ilk defa, dünya çapında ticaret engelleri artıyor…Bir yandan Brexit müzakereleri belirsizlik ortamı yaratırken Amerikan gümrük tarifelerindeki misilleme önlemler uluslararası ticarette somut engeller oluşturmaya devam ediyor.
Bugünlerde Washington D.C.’de, Çin’den gelen 200 milyar dolarlık mallara uygulanması düşünülen ek vergiler ve Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi (NAFTA) müzakereleri uzun süredir ABD Başkanı Trump’ın gündeminde.
Kanada’daki G7 toplantısı aynı zamanda mevcut ticaret atmosferinin durumuyla ilgili son göstergeleri de verdi. Yakın geçmişte ilk defa, Batılı liderlerin toplantısında gerginlik yaşandı, isim ve suçlamalarla sonuçlandı, daha kötüsünün de olabileceği izlenimi uyandı.
Dünyanın en büyük ihracatçıları kimler?
Ticaretin etrafındaki çevre değiştikçe, uluslararası ticarette en büyük paya sahip olan ülkelerin durumu dikkat çekici bir tablo çiziyor.
HowMuch.net tarafından yayınlanan ihracat haritası görsel olarak dünyanın en büyük ihracatçılarını anlamamızı sağlıyor. Haritadaki her bir ülke, Dünya Ticaret Örgütü’nün 2017 yılındaki son ihracat verilerine dayanarak yeniden boyutlandırılmıştır ve 20 milyar dolardan az ihracata sahip ülkeler tamamen hariç tutulmaktadır.
İşte 2017 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 ülke:
- Çin: 2,263 Milyar $
2. Amerika Birleşik Devletleri: $ 1,547 Milyar $
3. Almanya: 1,448 Milyar $
4. Japonya: 698 Milyar $
5. Hollanda: 652 Milyar $
6. Güney Kore: 574 Milyar $
7. Hong Kong: 550 Milyar $
8. Fransa: 535 Milyar $
9. İtalya: 506 Milyar $
10. Birleşik Krallık: 445 Milyar $
Haritanın uluslararası ticaret hakkında içerdiği en bariz fikir, ne kadar eşitsiz olduğudur. Listenin en tepesine birkaç ülke hakim ve herkes çok geride kalıyor. Çin en büyük ihracatçı olarak, ikinci sırada yer alan Amerikalılardan % 32 daha fazla ihracat yapıyor. İlk üç ülkenin toplam ihracatı, ilk 10’un geri kalanından daha fazla… Haritadaki bu eşitsizliğe göre, Çin’in, ABD’nin ve Almanya’nın ön plana nasıl hakim olduğunu görebilirsiniz.
İkinci ilgi çekici nokta ise, özellikle 5. Sıradaki Hollanda (652 milyar dolar) gibi birçok sürpriz ülkenin yer almasıdır. Hollanda, listede bu kadar yükseğe çıkacak kadar diğer ülkelere ne ihraç ediyor diye düşünenlere cevabımız uluslararası pazarda geniş yer ulan çok ağır makine ve yağ ürettiğini söylemek olacaktır.
Ayrıca, spektrumun diğer ucunda birkaç sürpriz daha var. Güneydoğu Asya’daki birçok ülke, ihracata bağımlı ekonomilere sahip oldukları için çok iyi bilinmesine rağmen bunların hiçbiri listenin en üst sıralarında yer almıyor. Dolabınızdaki bir çok giysinin nerede yapıldığına bakarsanız çoğunun Vietnam, Malezya veya Endonezya’dan geldiğini görebilirsiniz. Bu ülkelerin hiçbiri toplam ihracatta 250 milyar doları geçmiyor. Ayrıca haritada Afrika bölgesine baktığımızda sadece bir avuç ülkenin yeterli ihracata sahip olduğunu görebiliyoruz. Sonuçta bu görsel, bazı ekonomilerin gelişimi hakkında üzücü bir hikaye anlatıyor.
Son olarak, Trump’ın ABD’nin dünyanın geri kalanına pek bir şey satmadığı söylemini hatırlatmak istiyoruz. Harita bunun nasıl doğru olmadığını gösteriyor. Dünya ticaret savaşının yükselmeye devam edip sonunda acı bir gerçekliğe dönüşmesi durumunda, yıllık ihracatı 1,5 trilyon dolardan fazla olan Amerikalıların kaybedecekleri çok şey var.