Aksaray’da, henüz 10 yaşındayken oymacılık sanatına başlayan Harun Anaz, oğluyla beraber gürgen ve kayın ağacından yaptığı tabureleri, başta Antalya, Muğla ve Nevşehir olmak üzere turistik bölgelere gönderiyor.
Aksaray Sanayi Sitesi’nde dedesinden babasına, babasından da kendisine kalan mesleği oğlu Fatih ile 4 kuşaktır sürdüren Anaz, mesleğinin ilk döneminde mobilya yaparak geçimini sağladı.
Tezgahında gürgen ve kayın ağacından hobi amaçlı nostaljik tabureler yapmaya başlayan Harun Anaz, taburelerin ilgi görmesinin ardından ticari olarak üretim yapmaya karar verdi.
Nasırlı elleri ve uç kısmı kesik bir parmağıyla ilk günkü aşkla mesleğini sürdüren Harun ustanın, oğlunun desteği ile yıllık yaptığı yaklaşık 200 takım tabure, turizm sektöründe rağbet görüyor.
Mesleğini çok sevdiğini, tek geçim kaynağının bu sanat olduğunu belirten Anaz, bugüne kadar birçok türde ağacı işleyerek ürün haline dönüştürdüğünü aktardı.
“Yaptığımız tabureler katlanabilir, taşıması kolay”
Önceleri hobi olarak başladıkları tabure üretiminden iyi gelir elde etmeye başladıklarını anlatan Harun Anaz, şöyle devam etti:
“Tabure takımlarında gürgen ve kayın ağacı kullanıyoruz. Yaptığımız tabureler katlanabilir, taşıması kolay. Kullanılacak yerde fazla yer kaplamadığı için çok fazla tercih ediliyor. Tabureler yoğun ilgi görünce bunu ticarete dönüştürmeye karar verdik. Şu an kentteki simitçi, kokoreççi, kahvehane gibi işletmelerin çoğunda bizim tabureleri görebilirsiniz. En fazla turistik bölgelerden talep görüyoruz. Yetiştirebildiğimiz kadar üretiyoruz. Genellikle internetten ürünlerimizi görenler bizimle iletişime geçiyor.”
“Şu an talepleri yetiştiremeyecek durumdayız”
Fatih Anaz ise 17 yıldır babasıyla birlikte çalıştığını, farklı ürünler yaparak sanatlarını sürdürmeye çalıştıklarını dile getirdi.
Ürettiklerinden en çok ilgi görenin ahşap tabureler olduğuna dikkati çeken Anaz, şunları kaydetti:
“Taburelerin tamamı el işçiliğiyle yapılıyor. Herhangi bir fabrikasyon malzeme kullanmıyoruz. Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz ama ağırlıklı olarak turistik bölgeler. Antalya, Alanya, İzmir, Muğla, Bodrum gibi yerlerden çok fazla talep alıyoruz. Şu an talepleri yetiştiremeyecek durumdayız. Yıllık 200 takıma yakın üretim yapıyoruz. Talebe göre değişik renk ve modellerde ürünler hazırlıyoruz.”