Gün geçmiyor ki Japonlar bizi yaptıkları bir şeyle şaşırtmasın… Daisugi adı verilen doğa dostu bu tekniği çok seveceksiniz.
Japonlar 700 yıldır ağaç kesmeden odun üretiyorlar. 14. yüzyılda olağanüstü daisugi tekniği Japonya’da doğdu. Gerçekten de, daisugi, bu ağaçların gelecek nesiller için dikilmesini ve kesilmemesini, sanki dev bonsai ağaçları gibi budanmasını sağlar; bu tekniğin sedirlere uygulanmasıyla elde edilebilen ahşap, homojen, düz ve budaksızdır, pratik olarak inşaat için mükemmeldir. Ağacın ahşabını kullanırken, kesmeden büyümesine ve filizlenmesine izin veren bir sanat kuralı olan budamadır.
Yerel Japon halkı tarafından daisugi (sürdürülebilir ormancılık) olarak isimlendirilen bu proje, yaklaşık olarak 700 yıldır devam eden, tamamen doğayla barışık bir proje. Bu şekilde ağaç yetiştirip kereste üretmenin altında, ülkenin geniş bir ormanlık alanı olmaması (toprak bakımından 377.915 metrekare) yatıyor.
Asırlarca yaşayabilen bu Japon sedir ağaçlarını tek seferde dikerek, sonrasında sık ve düzenli bir şekilde budama yaparak, bir meyve ağacı misali devamlı meyve ve sebze toplar gibi ağaçlardan düzenli bir şekilde odun hasat ederek kereste üretilebiliyor.
Toprağa ekili ana gövdenin tepesindeki uzun dallar sanki başka bir ağaç gövdesiymiş gibi kesiliyor ve alttaki ana gövde sürekli yeni ağaç kolları üretiyor. Japon halkı birçok konuda olduğu gibi bu konuda da işini biliyor.
Daisugi, Japon halkının ormanlarını yok etmeden kaliteli kereste elde etmesine izin veren asırlar önce öğrendikleri harika bir keşif. Geliştirilen bu harika teknikle oldukça uzun, son derece düz ve sağlam gövdeler elde ederek istedikleri kalitedeki mükemmel keresteleri, yine doğaya ve ağaçlara zarar vermeden üretebiliyorlar.
Asıl değinmek istenen konu; bu Japon sedirlerinin ülkemizde yetiştirilmesinin ve bu teknikle odun ve kereste üreterek ormanların yok olmasının önüne geçilmesi mümkün mü? böyle bir projeyi hayata geçirebilmek için, ilgili sedir ağacının yetişebilmesi adına ülkemizin iklim şartları müsait mi?
Böyle güzel bir çalışma hayata geçirilse ve yurdun dört bir yanına ilgili Japon sediri fidanları dikilerek girişimlerde bulunulsa sizce de harika olmaz mı? ağaçlar kesinlikle hem görsel olarak harika hem de son derece faydalılar.