Konut satış rakamları değerlendirmeler

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

“Kur artışı yabancı yatırımcıya cazip geldi”

Geride bıraktığımız dönemde döviz kurundaki artış, gayrimenkul sektörüne dezavantajı ve avantajı beraberinde getirse de şimdilerde bir sakinlik ve istikrardan söz edebiliriz. Kurdan dolayı maliyetlerin arttığını defalarca söyledik ancak buna karşın kur artışı nedeniyle yabancı yatırımcı için fiyatlar cazip geldi.Son verilerde yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 56,5 artarak 4 bin 186’ya ulaşması da bunun göstergesi oldu. Gelişmiş ülkelere baktığımızda doğrudan yatırımlarda en büyük payı gayrimenkul yatırımlarının aldığını görüyoruz. Bu ülkelere gelen yatırımının yarısından fazlası gayrimenkul ile gerçekleşiyor. Yabancıların yaptığı gayrimenkul yatırımları ekonomilerin büyümesi açısından en önemli girdilerin başında geliyor. Bu yatırımlardan gelen para, doğrudan istihdama ve yatırıma dönüşür. Unutmamalı ki; yabancı yatırımcının çok büyük bir kısmı lüks konut satın alıyor. Bu nedenle de yabancıya satışta 2021’deki yıllık artışın yüzde 43,5’i bulması sonucu ortaya çıktı. Hedeflerin aşılması hem ülke ekonomisi hem de sektör için önemli bir sonuçtur. Bu rakamın yıl sonunda daha da yukarılara taşınacağını hep birlikte görmeyi umuyoruz.

Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su:

“2025’te yabancıya 20 milyar dolarlık satış hayal değil”

Sektörümüz yabancıya satışta 2022 yılı hedefini 10 milyar dolar olarak açıkladı. Bu sektöre olan güvenin bir göstergesi. Şimdi pandemiden dolayı ertelenen taleplerin 2022 yılında yatırıma döneceği günlere adım adım yaklaşıyoruz. Artık global olarak pandeminin sonuna gelmemiz, mevsimsel düzelme ve turizm döneminin yaklaşması gibi etkilerin sinerjisiyle önümüzdeki dönemde bu rakamların çok daha yukarılara taşınacağını tahmin ediyoruz. Sektörümüz 2025 yılında yabancıya satışta 100 bin adedi yakalayarak 20 milyar dolarlık döviz gelirine ulaşmayı öngörüyor. Bu hayal değil. Sektörün çabası ve verilecek kamu destekleriyle 2025 yılında dünyada gayrimenkul yatırımını çeken ilk 10 ülke arasında girme hedefi de hiç uzak bir ihtimal olmayacaktır. Öte yandan iç piyasadaki ipotekli satışların yüzde 69,4 artmış olmasını da çok pozitif bir gelişme olarak değerlendirebiliriz. 2021 yılında da en çok getiriyi sağlayan yine gayrimenkul oldu. Halkımız tekrar en güvenilir yatırım aracının gayrimenkul olduğunun farkına vardı. Buna ek olarak konut kredi faizlerinin de düşmesiyle gayrimenkule talep 2022 yılında en az iki kat artacaktır.

İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

“Ciddi bir KDV indirimi satışları daha da arttırır”

TÜİK Ocak rakamlarına baktığımızda, yılın ilk verilerini sektör açısından gayet sevindirici olarak yorumlayabiliriz. Türkiye genelinde konut satışları ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 25,1 veipotekli konut satışları ise yine bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,4 artış göstermiş. Bu da demek oluyor ki, beklemedeki konut alıcıları kredi de kullanarak konut sahibi olmak üzere aksiyon almış. Ancak şunu unutmamalı ki; elinde nakit parası olmayan için kredi faizleri belirleyici kriter. Kredi faizleri dönem dönem kamu bankaları çerçevesinde düşürülse de bu yeterli olmuyor. Konut kredi faiz oranlarında psikolojik sınır yüzde 1 ve altı. Bu oranın altına inmeden tüketici alıma sıcak bakamıyor. Bunun örneklerini yakın geçmişte gördük. Mevcut şartlara bakıldığında da konut fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olduğunu görüyoruz. Ağır şartlar nedeniyle her ne kadar konut üreticileri tüketicinin alım gücüne uygun kademeli fiyat artışı ve ödeme planları hazırlama yolunu seçse de ciddi bir oranda KDV indirimi yapılırsa mevcut rakamların çok daha yukarılara tırmanması kaçınılmaz olacaktır.

 

  1. Onur Sarıbay / TURYAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

“Bir süredir beklemede olan alıcı konuta koştu”

TÜİK rakamları ocak ayı için gayet güzel geldi. Türkiye genelindeki ocak ayı konut satışlarına bakıyoruz bir önceki yıla göre yüzde 25,1 oranında artış göstermiş. İpotekli konut satışlarına bakıyoruz; yine ocakta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,4 artış var. Bu bize bir süredir beklemede kalan potansiyel alıcıların konut almaya başladığını gösteriyor. Biz bunu kendi verilerimizde de görüyoruz. Kısaca beklemedeki alıcı konuta koştu diyebiliriz. Fiyatların oturması, istikrarın sağlanması her sektör için gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren tüm iş kollarını yakından ilgilendiriyor. Alıcılar ve satıcılar açısından yapılması beklenen bazı düzenleme ve teşvikler de hayata geçerse o zaman bizler de hareketli günlerimize çok daha hızlı kavuşmuş olacağız. Şu anda konutta KDV indirimi ile ilgili bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Çerçevesi tam netleşmese de konunun gündeme gelmesi bile bir umut verdi. Eğer KDV indirimi sağlanırsa mutlaka bir hareket yaşanacaktır. Sektörün zaman zaman böyle dokunuşlarla hareketlendirilmesine her zaman ihtiyaç var.

Gül Gül/ Golden Sign Kurucu Ortağı:

“Piyasa hareketlenmek için işaret bekliyor”

TÜİK rakamları da saha da olan bizleri istatistikleri de gösteriyor ki, ev sahibi olmak isteyen kesim bir işarete bakıyor. O nedenle bu rakamlar hiç de şaşırtıcı değil. Biz her zamanki gibi vatandaşın konut sahibi olmasını kolaylaştıracak birtakım desteklerin ve teşviklerin hayata geçirilmesini beklediğimizi ifade ediyoruz. Çünkü o zaman sadece yatırım amaçlı konut alanlar değil, oturmak için ihtiyaçtan dolayı satın alma yapmak isteyenler için de fırsatlar doğacaktır. Örneğin; son günlerde konuşulan konutta KDV indirimi düzenlemesi hayata geçirilirse piyasada gözle görülür bir canlanma, hareketlenme olacaktır. Bu tip destekleri bekleyen alıcı adaylarının ve yatırımcıların olduğunu biliyoruz. Piyasa adeta harekete geçmek, canlanmak için bir işaret bekliyor. Bizler de kredi faizlerinin düştüğü, birikmiş talebin satın almaya döndüğü ve dolayısıyla da sektörün her kesiminin hakettiği canlılığına tekrar kavuşacağı günleri umutla bekliyoruz.

Ali Çiçek / Wen Gayrimenkul Baş Danışmanı:

“Bilinçli konut alıcısı harekete geçti”

2021 yılında konut satışlarındaki artışın en büyük sebeplerinden biri salgın sebebi eve kapanma sürecinin bitmesi ve normal yaşama dönüş olmuştu. Normal hayata dönüş sonrası okulların açılması, memurların atanması birçok yeni çiftin yuva kurması sebebi ile özellikle büyük şehirlerde kiralık daire bulunamaması ve fiyatlarının çok yükselmesi vatandaşı konut alma konusunda teşvik etmişti. Bugünkü gelinen noktaya baktığımızda ise inşaat maliyetlerinin çok fazla artması ve bundan dolayı yeni inşaatların yeteri kadar yapılamaması konut sahibi olmayı daha zor bir hale getirdi. Görünen o ki artan yüksek maliyetler sebebiyle konut fiyatlarının daha da artacak. Bunun bilincindeki vatandaş ise yeni yılla birlikte alıma geçti. TÜİK ocak rakamları bize bunu gösteriyor. Tüm bunları değerlendirdiğimizde; 2022 yılında artık ihtiyaçlar etlenmeyecek ve gerek yatırım için gerek ihtiyaç için olsun hem sıfır hem de ikinci el konutta hareketlenme devam edecek diyebiliriz.