Lisanssız palete dikkat

EPAL euro palet ve metal kasa (gitter box) satın alanların, imalatçı firmalardan lisans istemeleri gerektiği bildirildi.

TümEPAL Palet Üreticileri Kalite Derneği (TEPAL)Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, lisansı olmayan veya sona eren firmaların, ürettiği EPAL euro palet ve metal kasaları kullananların da kanunen sorumlu olduğu belirtildi.

TEPAL Başkanı Cafer Özgen, EPAL euro palet ve metal kasa (gitter box) üretmek için Avrupa Paletçiler Birliği (EPAL) tarafından verilen lisansa sahip olmak gerektiğine vurgu yaptı. Özgen, bu lisansa sahip olmayan firmaların sahte üretim yaptığına dikkat çekerek, “Sahte EPAL gitter box ve sahte EPAL euro paletlere görüldükleri yerde üzerindeki yükle birlikte el konuluyor. Müşterilerimizin mağduriyet yaşanmaması için, ürünlerimizi satın aldıkları firmalardan, güncel üretim ve tamir lisansını göstermesini talep etmelerini istiyoruz” dedi.

Ahşap paletlerin kullanımının hızla yaygınlaştığı günümüzde,uluslararası standartların daha da önemli hale geldiğine belirten Cafer Özgen, ürünlerin nakliyesini ve depolanmasını kolaylaştıran ahşap paletlerin üzerlerinde çok değerli eşyaların taşındığını belirterek,“Bu yüzden sağlam, güvenli ve dünyaca kabul gören standartlarda üretilmelidir. Ucuz olduğu için standart dışı ahşap paletle sevkiyat yapıldığında da bir dizi sıkıntı yaşanıyor. Palet kırılınca mallar zarar görüyor. Gümrükten geçmeyince ihracat malları haftalar, bazen aylarca depolarda kalıyor. Ürünler bozuluyor, bekleyen mallar için yüksek depo kiraları ödenmek zorunda kalınabiliyor”dedi.

EPAL paletlerin bütün dünyada dolaşım hakkına sahip olduğunu, bunun yanı sıra sağlamlığı sayesinde üzerindeki ürünlerin güvenle taşındığını vurgulayan Cafer Özgen, EPAL ahşap palet ve metal kasa üretmek için Avrupa Paletçiler Birliği (EPAL) tarafından verilen güncel üretim lisansına sahip olma şartı olduğuna da dikkat çekti.

Cafer Özgen, Türkiye’de EPAL euro palet üretim/tamir lisansı ve gitterbox üretme lisansı olan bütün firmaların güncel listesinin derneklerinin resmi internet sitesinde(www.tepal-epal.com) yer aldığını belirterek, “Güncel EPAL lisanslı firmaları buradan takip edebilirsiniz. EPAL palet alırken mutlaka lisansını isteyin. Şüphelendiğiniz hallerde derneğimizle irtibata geçebilirsiniz” dedi.

Özgen, lisansı olmadan üretim yapan firmalarla hukuki mücadele yürüttüklerini ve marka ihlali davası açtıklarını belirterek, mahkeme sonucunda sahte üretim yapanlara para ve hapis cezaları verildiğini sözlerine ekledi.