Mehmet Çelik: Ülke ekonomisine yön veren fuarlar düzenliyoruz

Demos Fuarcılık olarak yapı ve inşaat sektörlerinin önemli iki büyük fuarı arasında bulunan Uluslararası İskele Kalıp ve Hareketli Platform Teknolojileri Fuarı ile Uluslararası Kapı Fuarı’nı düzenlediklerini belirten Demos Fuarcılık Yurt İçi Fuarlar Direktörü Mehmet Çelik, “Düzenlediğimiz uluslararası fuarlar, sektörlerin ürün ve hizmetlerini sunmalarının yanı sıra, katılımcılar için uluslararası bir ‘iş geliştirme platformu’ olarak öne çıkmaktadır. İskele kalıp ve kapı sektörleri için yeni pazarların oluşturulması, ülke ekonomisi ve katılımcı firmalara ekonomik fayda sağlaması adına fuarlarımızı her geçen yıl gerek ziyaretçi gerekse katılımcı anlamında büyütmekteyiz” şeklinde konuştu.

1993 yılından bugüne Türkiye’de profesyonel olarak faaliyet gösteren Demos Fuarcılık’ın özellikle ülke ekonomisine ve sanayiye yön veren ihtisas fuarlarını yıllardır başarıyla gerçekleştirdiğine vurgu yapan Çelik, “Demos Fuarcılık olarak bugüne kadar organize ettiğimiz fuarlarda, binlerce katılımcı ve yüz binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yaptık. Özellikle fuar kapsamında Ar-Ge çalışmalarına verdiğimiz önemle ve saha çalışmalarındaki tecrübeli kadromuzla Türk fuar sektörünün, markalaşma sürecine ciddi katkılar sağladığımızı düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.

Bu yıl 6’ncısı düzenlenecek olan Uluslararası İskele Kalıp Fuarı’nın ilk düzenlendiği yıldan itibaren inşaat sektörünün profesyonelleri tarafından yurt içi ve yurt dışında beklenen ve takip edilen uluslararası bir organizasyon olduğunu belirten Çelik, fuarın her geçen yıl büyüyerek sektörün yurt dışında yeni pazarlara açılması adına önemli bir ‘iş geliştirme platformu’ olduğunu söyledi. Çelik, Demos Fuarcılık olarak önümüzdeki dönem içerisinde İskele Kalıp Fuarı’nı uluslararası platforma taşıma için 7-9 Kasım 2018 tarihleri arasında İskele Kalıp Fuarı’nı Las Vegasta düzenleyeceklerini vurguladı.

İnşaat iskele sistemlerinde ‘güvenlik’ masaya yatırılacak

Bu yıl İskele Kalıp Fuarı’nın iki büyük etkinliğe ev sahipliği yapacağını dile getiren Çelik, bunlardan ilkinin 29-30 Mart tarihleri arasında İskele Kalıp Sanayicileri Derneği ve British Safety Council Türkiye Partneri Doğa İş Güvenliği katkılarıyla ve ilgili kamu kurumlarının katılımlarıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi olacağını belirtti. Diğer etkinliğin Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği tarafından düzenlenecek olan 1’inci Ulusal Genç Çatıcılar Yarışması olduğunu ileten Çelik, ”Her iki etkinlik gerek katılımcılarımız gerekse ziyaretçilerimiz için verim alabilecekleri çalışmalar olacak” dedi. Yapı ve inşaat sektöründe artan iş kazaları ile birlikte önemi iyice artan ‘inşaat iskele sistemlerinde güvenlik’ açıklarının fuarda ele alınmasının önemine dikkat çeken Çelik, fuar hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Uluslararası normlarda üretilmiş ve yeni çıkan tebliğin şartlarına uygun inşaat iskelesi ve kalıp sistemlerinin sergileneceği fuarımızda inşaat sektörünün profesyonelleri sistemlerle alakalı değişiklikleri yerinde görme fırsatı bulacak. İskele Kalıp Fuarı sektörün bütün paydaşlarını bir araya getirerek yapı sektörünün profesyonellerine kapılarını açacak. İskele Kalıp Fuarı her düzenlendiği yıl gerek katılımcı gerekse ziyaretçi sayısını artırarak büyümeye devam etmektedir. Bu yıl 15 bin metrekarenin üzerinde bir alanda gerçekleştireceğimiz fuarda, İskele üreticileri, inşaat kalıbı üreticileri, iskele ve kalıp aksesuar üreticileri, boru delme makinası imalatı yapan firmalar, hareketli dış cephe platformu imalatı yapan firmalar ve iş makinaları firmalarının yer aldığı 150’nin üzerinde firmanın katılımını hedeflemekteyiz.” 6’ncı İskele Kalıp Fuarı’nın ihracat rakamlarının artmasında firmaların yeni pazarlara açılmasında önemli bir basamak olduğunu da belirten Çelik, fuara başta Kuzey Afrika olmak üzere Rusya, Dubai, Katar, İran, Kazakistan, Irak gibi ülkelerden alım heyetlerinin katılacağını aktardı.

“Sektör, güvenlikli iskeleye geçişle ivme kazandı”

İnşaat sektörünün önemli kalemlerinden biri olan iskele ve kalıp sektöründe son yıllarda hareketlilik yaşadığını dile getiren Çelik, sektörün Türk inşaat sektörünün artan potansiyeline paralel olarak gerek iç pazar gerekse de yurt dışında her geçen gün büyüdüğünü söyledi. Yaklaşık 600 milyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip endüstriyel kalıp ve iskele pazarında Türkiye’nin Almanya’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük pazarı durumunda bulunduğunu ifade eden Çelik, iskele sektörünün güvenlikli iskeleye geçiş süreciyle birlikte önemli bir ivme kazandığını vurguladı. Çelik, firmaların var olan eski iskele sistemlerini revize ederek yeni çıkan tebliğde belirtilen standartlara uygun iskele ve kalıp sistemleri üretmeye başladıklarını aktardı. İskele ve kalıp sistemlerindeki bu değişimin gerçekleşmesinde fuarın da önemli bir payı olduğuna dikkat çeken Çelik, “Firmalarımız geçiş sürecindeki temel sorunları düzenlediğimiz fuarlarda ilgili kamu kurumları ile bir araya gelerek masaya yatırma fırsatı bulmuşlardır. Ayrıca yeni iskele sistemlerinin müşteriye anlatılması hususunda da İskele Kalıp fuarları önemli bir başarı sağlamıştır” dedi.

Barajlar ve Hidroelektrik Santralleri Fuarı enerji sektörünü buluşturacak

İskele Kalıp Fuarı ile eş zamanlı olarak 29-31 Mart tarihleri arasında 5’inci Barajlar ve Hidroelektrik Santralleri Fuarı gerçekleştireceklerini de ileten Çelik, “Türkiye’nin en büyük tehdidi olan su sorunu ve bununla birlikte gelen kuraklık sorunu son yıllarda en çok konuşulan ve tartışılan konular arasında yer alıyor. Bu yıl 5’inci kez kapılarını açacak Barajlar ve Hes Fuarı’nda Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr Veysel Eroğlu başkanlığında bir araya gelecek olan enerji sektörünün bütün paydaşları Türkiye’nin su sorununa çare olacak konular üzerinde üç gün boyunca görüş alışverişinde bulunacaklar” ifadelerinde bulundu.