Mobilya sektörünün hızlı büyümesi; Ağaç, mobilya işleme makineleri ve yan sanayisini de güçlendirdi

Türkiye mobilya sektörünün makine ihtiyacına cevap vermekte itici güç olan ağaç işleme makineleri ve yan sanayi sektörü, teknolojiyi arkasına alarak başarı grafiğini her yıl bir üst banda çıkarıyor. 2016 yılında 176 milyon dolarlık üretimiyle Avrupa pazarından yaklaşık yüzde 4 pay alan sektör, iç pazarda mobilya sektörünün hızla büyümesi ile 250 milyon dolara yaklaşan satışının yanı sıra dünyanın birçok ülkesine gönderdiği 70 milyon dolarlık makine ihracatıyla da adından söz ettiriyor.

 

Mobilya sektörünün gelişiminin bir yansıması olarak 1980’li yılların başında bir sanayi haline gelen ağaç işleme makineleri sektörü, geçmişten getirdiği tecrübeyi teknolojiyle harmanlayarak yıllar içinde çok önemli yol kat etti. Yurt içi pazarında ana sektörü mobilyanın makine ihtiyacına cevap vererek sektörün gelişiminde itici güç olan ağaç işleme makineleri sektörü bugün; ithalatı, üretimi ve ticaretiyle sadece iç pazara değil dünyanın birçok ülkesine makine satar hale geldi.


1980’lerin başında mobilyada ‘devrim’ etkisi yaratan MDF’nin sektörün dinamiklerini değiştirmesiyle Türkiye’de Pazar gelişmeye başladı. 2000’li yıllarda yan sanayinin de sektörü desteklemesinden ve uluslararası imalatçı firmaların Türkiye’de üretim yapmaya başlamasından alınan güçle sektör; kilogram değeri yüksek, katma değerli ürünler üretmeye başladı.

 

Tok: Sektörün gelişimi için Türkiye önemli bir lokasyon

Gelinen nokta itibarıyla gelişen teknolojisi, artan üretimi ve ihracatıyla ağaç işleme makineleri ve yan sanayi sektörünün Türk makine sektörüne olan katkısının her geçen yıl artığını söyleyen Ağaç İşleme Makinesi-İntermob Fuarları Proje Grup Başkanı Ediz Tok, 2016 yılı itibariyle sektörün yaklaşık büyüklüğünün 180 milyon $ olduğunun altını çizdi

 

Sektörün 2023 hedefinin üretim olarak 300 milyon dolar, ihracatının ise 150 milyon dolar olarak belirlendiğini söyleyen Tok, yaşanan gelişimi görebilmek için sektörün son 15 yılda gerçekleştirdiği üretim, ihracat ve ithalat rakamlarına bakıp incelemenin yeterli olacağını belirtti. Tok, “Dünya geneline bakıldığında sektörün geçmiş yıllarda ihracatı 6,8 milyar dolara ulaşmış durumda. Sektörün yükünü de ilk sırada Almanya, İtalya ve Çin üstlenmiş durumda. Bu ülkeler toplam ihracatın yaklaşık yüzde 60’ına imza atıyor. Bu bilgiler doğrultusunda Türkiye ise 2016 yılında 70 milyon dolar ile dünya genelinde 14. sırada yer aldı ve toplam ihracatın yüzde 1’ini gerçekleştirdi. Öte yandan Türkiye en çok Cezayir, İran, Irak ve Bulgaristan’a ihracat yaptı” dedi.

“Fuarlarımız her zaman, katılımcıların ve ziyaretçilerin beklediği bir platform olmayı başardı”

Dolayısıyla bu kadar kapsamlı bir endüstrinin fuarını yapmaktan gurur duyduklarını söyleyen Tok, fuarların ağaç işleme makineleri, mobilya yan sanayi ve aksesuarları alanında en yeni teknolojilerin yer alacağını söyledi. Fuarın Türkiye ve Avrasya Bölgesi’nden sayısız sektör profesyonelini bir araya getirdiğini aktaran Tok,Fuarlarımız her zaman, katılımcıların ve ziyaretçilerin beklediği bir platform olmayı başardı. Sektörün bilirkişilerinin konuştuğu ve sektörün tüm ihtiyaçlarını çözüm sunacak yeniliklerin yer aldığı bu platform, tüm endüstrinin bir araya geldiği, sektörle ilgili her türlü gelişmenin masaya yatırıldığı önemli bir buluşma noktası.” dedi.

Öte yandan Intermob Fuarı bünyesinde yer alan Promatt Özel Bölümü’nün bu yıl ikinci kez ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlandığını da hatırlatan Ağaç İşleme Makinesi-İntermob Fuarları Proje Grup Başkanı Ediz Tok “Promatt, inovasyon harikası ürünlerin yer alacağı yatak imalatı yan sanayi, ekipman hammadde ve makinelerinin tüm detaylarının sergileneceği bir platform. Yurt içi ve yurt dışından yatak ve baza imalatçıları tarafından büyük ilgi gören Promatt ayrıca; yatak malzemeleri ticareti yapanları, ithalat ve ihracatçıları, mağaza/ market zincirleri satın alma yetkililerini, distribütörlük ve bayilik almak isteyen girişimcileri, endüstriyel tasarımcıları ve mühendisler ticaret odalarının yanı sıra sektör kurumlarının yetkililerini bir araya getiriyor. Öte yandan Promatt, yatak üretim hatlarındaki tüm makinelerden tekstil ve dolgu malzemelerine, destek hizmetlerden aksesuarlar ve parçalarına kadar tüm detayları aynı platformda ziyaretçileriyle buluşturuyor.

 

Sektörlerinin öncü dernekleri Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) ve Mobilya Aksesuar Sanayiciler Derneği’nin (MAKSDER) desteğiyle Reed Tüyap tarafından düzenlenen Ağaç İşleme Makinesi-İntermob Fuarları ve Promatt Özel Bölümü; 14-18 Ekim 2017 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor.