Orsiad olarak 2015- 2016 değerlendirmelerinizi öğrenebilir miyiz?
Mehmet Karahasanoğlu: Öncelikle derneğimiz adına tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Derneğimiz çok yeni, orman sektörünün hammadde ihtiyacının dışında alt bir iş kolu olarak her nevi parke üretiminin satış, uygulama ve sektöre sunumunda yer alan bir dernektir. Kurucularımız laminat ve lamine masif sektöründen gelen üretici, satıcı ve uygulamacılardan oluşmaktadır. Tabii biz burada ilk önce dernek olarak işin uygulama tarafından konuya başladık.
Sektöre hizmet veren parkecilere ve özellikle uygulama sektöründe çalışan ustalarımıza milli bir sertifika ile belgelendirilmesi dolayısıyla değer katılması amacıyla başlangıç yapmak istedik.
Sektörümüzü 2015- 2016 yıllarıyla değerlendirirsek ağırlıklı olarak zemin kaplamalarında laminat parke sektöründe yoğunluk kazanıyor. Zemine lamine ve laminat olarak bakarsanız bizim totalde 120 milyon m2’ lik bir iç pazar hacmimiz var. En başta 5 milyon m2 ile lamine pazarı geliyor. Masif oldukça az çünkü maalesef çok pahalı. Sektörde geçen seneye göre bu yıl çok büyük bir büyüme olmadı sadece ihracat pazarına daha fazla yöneldik. İhracatımızın her geçen gün arttığını görüyorum.
ORSİAD: Mehmet Bey ORSİAD’ın ne gibi çalışmaları var? Örneğin Doğa Ormanları projeniz. Biraz bahseder misiniz?
Mehmet Karahasanoğlu: Mevcut konu bizim burada Doğa Ormanları adı altında 81 ilimiz için geçerli olacak bir projemiz var. Zaten Orman Bakanlığı’nın yürütmekte olduğu proje biz bunu bir sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde ORSİAD olarak daha iyi bir şekilde 81 ilde ses getirmesi için yürüttüğümüz bir çalışma. Bakanlık nezdinde bir görüşmemiz oldu ve oldukça olumlu karşılandı. Kendileri de benzer bir proje üzerinde çalışıyorlarmış. Amacımız kesilen eksilen ormanların yerini doldurmak asıl hedefimiz yanan ormanlar. Tekrar ayağa kaldırmak. Projemiz bu doğrultuda devam ediyor.
ORSİAD: Mehmet Bey, ORSİAD olarak 2017 yılında parke sektöründe neler yapılması lazım.
Mehmet Karahasanoğlu: Derneğimiz çok yeni. Yaklaşık 6 aylık bu süreçte ORSİAD olarak özellike zemin sektöründe geniş bir grubumuz var. Sadece parkeci dememek lazım üreticiler satıcılar ve uygulama tarafı var. Toplamda yaklaşık 40.000 kişilik üye potansiyeline sahip bir derneğiz. Sektörde çalışan ve bu sektörün uygulama tarafında yer alan usta kesiminde tam bir yapılanmış grup yok. 20 senedir bu sektördeyim. Ne yazık ki uygulamayı verdiğiniz insanlar, ustalar, eğitim almış sistemde, yetiştirilmiş insanlar değil. Biz ORSİAD olarak işin bu tarafındaki eksikliği gördük ve bu konuda bir çalışma başlattık. Ustaları eğitip mesleki yeterlilik kazandırmak için yola çıktık. Bizim sektörde herkes ustayım diye karşınıza çıkabilir. Biz dernek olarak onları eğitsek de devlet nezdinde bir yaptırımı olması gerekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın başlatmış olduğu meslek yeterlilik kurumu ile standartları geliştirme konusunda çalışacağız. Bu kuruma başvurduk , bir ustanın çalışma standartlarını içeren 27 sayfalık doküman koydu önümüze. Dernek olarak Avrupa’dan bir çok kurumla da işbirliği halindeyiz. Yaklaşık 15 gün önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bir protokol imzaladık. Bu protokol uyarınca derneğimiz tüm Türkiye’deki ustaların hem teorik hem pratik eğitimini üstlendi. Derneğimiz çalışmalarına başladı. Önümüzdeki yılın ilk aylarında eğitimlerimiz başlayacak. Derneğimiz bünyesinde iki tane üretici firma var. Sektörde diğer firmalar da destek veriyorlar.
Türkiye’de yaklaşık her sene 120 milyon m2 civarında laminat parke montajı yapıyoruz. Bunun %8 i hatalı çıkıyor. Bu da 9 milyon m2’lik kayıp demek. Bunun bir kısmı uygulama tarafında kalıyor. Zarar gören son müşteri oluyor. Bunu gidermek, bu maliyeti hem satıcı üretici tarafında hem de son kullanıcı tarafında ortadan kaldırmak istiyoruz.