ORSİAD: Zeki Bey aksesuarcıların durumu nedir? 2017-2018 yılları için satış rakamlarınız nasıl? Ve son olarak toptancı siparişlerinin durumunu da sorabilir miyim?
Zeki Kara: Öncelikle sektörüm adına teşekkür ederim. Gönül isterdi ki sektörün tüm temsilcileri burada olsun, konuşalım, tartışalım, çözümler üretelim.
Biraz geçmişten başlayarak konuşacak olursam; 1996 yılında ilk laminat parke Türkiye’de üretilmiştir. Biz de o firmada çalışıyorduk. 300bin m2 ithal ve 300bin m2 üretim olarak veriler alınmaya başlandı. Bir standardı yoktu. Buraya gelmeden yaptığım bir araştırmaya göre, bugüne kadar ortalama her yıl %30 civarında bir artış, büyüme olmuş. Bu sektöre 20 yılda %30’luk bir büyümeyi getirdik. Burada karamsar olmamak lazım, şöyle ki biz toptancılar olarak bu büyümeye ayak uydurmaya çalıştık. Fabrikalar da aynı şekilde destek oldular. Bizler bu 120milyonm2’ nin toptancılar olarak hem nimetinden faydalanıyoruz hem sıkıntılarını çekiyoruz. Bundan önceki kronolojide artış 120milyon2. Burada bir yatay bir çizgi izleyecektir. 2015 yılından beri rakamlar bu seviyede. Orada bir seyir söz konusu. Bunun kapasitesi belli. Türkiye’de %8’lik büyümeleri de gördük. Türkiye inşaat sektörüne baktığımız zaman bir Yıldız Entegre, Kastamonu Entegre dünyayı zorlayan firmalar. 15 yılda bu sektör çok şey yaptı. Burada sakin hareket etmek lazım ve en önemlisi sektördeki kazancımızı sektöre yatırmamız lazım.
Zeki Kara: Burada şu var; şimdi Ecevit Bey ve diğer emekçi kardeşlerimiz bir dernek kurdular çok tebrik ederim başarılı olurlar umarım. Bu süreç zor bir süreç. Biz de yapmaya çalıştık çok kısa sürede epey bir uğraştık. Şu tavsiyede bulunmak isterim. Benim içimde bir ukdedir. Fabrikalara sitemkârım bu konuda. Yönlendirmediler. Burada şunun için söylüyorum üretici firmaların da bir derneği var MDF Yonga Levhacılar Derneği. Burada biraya gelip sektörü konuşuyorlar. Burada bu konular fabrikalar açısından dile getirilirse mesleki yeterlilik kalitesi vermesi açısından fabrikaları yönlendirirsek biz de toptancılar olarak yardımcı oluruz. Bu süreç zorlu bir süreç STK özellikle bürokratik açıdan biraz ağır işliyor.
Zeki Kara: Böyle bir yol haritası izlenirse biz de toptancılar olarak yardımcı olur bildiklerimizi aktarırız.Toptancılar olarak 2019 yılındaki beklentilerimize gelecek olursak, fabrikaların yapacakları var yapamayacakları var. Bize güvendiler malzeme verdiler. Nihai tüketiciye ulaşma adına bizim vasıtamızla reklamlarını sektörde nihai tüketicide uygulamaya çalıştılar. Şu anda 2019 için zor bir virajdayız, kriz var. Fabrikaların zaman zaman el frenini çektiklerini düşünüyorum. Piyasanın da sıkışmaması adına proje dediğimiz miktarla sigorta teminat modelini geliştirmemiz lazım. Fabrikaların yapacağı ilk başta bu olmalı. 2019 virajında toptancı olarak gitmiş olduğumuz projelerdeki riskleri paylaşmalı. Paylaşılmayacaksa sigorta teminat vb. bir şekilde korunması lazım. Fabrikaların toptancılara bir çözüm sunması lazım.
Zeki Kara: Burada araya girmek isterim, bahsedilen el frenini çekmek bir iki firmada oldu. Ama Yıldız Entegre ’de olmadı. AGT krizin olduğu gün satış temsilci arkadaş vasıtasıyla istediğiniz kadar malı eski fiyattan verebiliriz demiştir. Farklı firmalarda biraz sıkıntı oldu.