Sirius Yapı’dan Yeni Bir Yatırım Daha: “Sirius Tiny House”

Sirius Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öncü, artan konut fiyatları ve konaklama bedelleri nedeniyle doğayla iç içe yaşamak ve tatil yapmak isteyenlerin Tiny House seçeneğine yöneldiğini söyledi.

Özellikle beyaz yakalı ve çocuklu ailelerin toprağı ekip biçebileceği, doğayla iç içe olabileceği bir arayış içinde olduğunu belirten Öncü, Tiny House’ların sağladığı konfor ve yasalara uygun olması nedeniyle tercih edildiğini dile getirdi.

Sirius yapı olarak, bu alandaki potansiyel ve açığı görerek Tiny House yatırımına yöneldiklerini belirten Barış Öncü, “İnsanların doğaya yaşama arzusundan yola çıkarak 2018 yılında bir tespitte bulunduk. İnsanların ekip biçebileceği, çocukların toprağa dokunabileceği ve yazlık konutlar talep ediyordu. Fakat yazlıklara ulaşamayan insanların hobi bahçelerine olan taleplerini gördük. Bu işle ilgili arazi araştırmaya başladık ve Foça’da ilk araziyi satın aldık. Ocak 2019’da hobi bahçesinde mantığıyla 115 parselden oluşan Zeytin Hobi Bahçeleri kooperatifini kurduk. 150 – 350 metrekarelik parsellerin satışını gerçekleştirdik. İnsanları toprakla buluşturduk. Tahminimizin üstünde çok hızlı bir satış performansıyla karşılaştık. O süreçte hobi bahçeleri konusundaki yasal engellere sonrasında konuyu askıya aldık. Yasal sürecin netleşmesi ve önümüzü görmek için bekledik” diye konuştu.

TINY HOUSE KONSEPTİ HIZLA YAYGINLAŞIYOR

Yazlık almaya gücü yetmeyen ve konforlu bir barınma ihtiyacı talebi olan insanla uygun bir çözüm getirdiklerini kaydeden Barış Öncü, “Hobi bahçelerine yatırım yapan insanların arayışı devam ediyordu. Bu işin yasal anlamdaki tek noktasının Tiny House olacağını kararını verdik. Tiny House ile ilgili 2020 yılında, Foça Zeytinliköy Konut Yapı Kooperatifi’ni kurduk. Eylül 2022’de üye kayıtlarına başladık. Şu anda parsellerin yüzde 90’ı dolmuş durumda. Bununla birlikte Tiny House satışı konusunda bölgedeki üreticilerin tamamıyla görüştük. Şehir dışı ve yurt dışında da araştırmalar yaptık. Servis ve hizmet sonrası sorunları yaşayacağımızı gördük. Bunun üzerine Sirius Tiny House markasını tescil ettirdik. Ulukent’teki üretim tesisimizde açık ve kapalı toplam 3 bin metrekare alana kurulu yeni bir tesisi hayata geçirdik. Tiny House karayollarında giden bir mobil araç aslında. Bu nedenle kullandıkça servis gereksinimi söz konusu oluyor. Satış sonrası servis sistemini de kuralım ve hitap ettiğimiz kitleye sorunsuz servis verelim diye düşündük. Bize güvenen üyelerimizi mağdur etmeden, satış sonrasında ve servis konusunda da bir güvence olabilmek adına bu işe girdik” ifadesini kullandı.

 

3 ANA MODELDE ÜRETİM YAPIYORUZ

Sirius Tiny House markasıyla 3 tane ana model üretimi gerçekleştirebildiklerini kaydeden Öncü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Araçlarımızı tamamen butik ve kişiye özel tasarımlarla, uluslararası standartlara sahip şekilde oluşturuyoruz. Düz tek katlı, loft asma katlı ve bir buçuk katlı 3 ana modeli baz alarak mutfak dolaplarından tezgaha, zeminden tavana, kullanılan malzeme çeşitlerinden araç donanımına kadar birçok şeyi müşteri beklenti ve taleplerine göre hazırlayabiliyoruz. Ana modeller üzerinde her tür geliştirmeye yapıyoruz. Taban ve platform aynı karayolları standartlarına uygun şekilde. Standart bir modeli isteyen bir müşteriye teslim süremiz 60 gün civarında. İstenen değişikliklerle birlikte üretim süreci de ona göre şekilleniyor. Ciddi bir yatırım gerçekleştirdik. Gördük ki; bizim kapasitemizde üretim tesisi olan sayısı az. Butik bir hizmet için gerekli olan altyapıyı kurduk. Bünyemizde 2 mimar ve makine mühendisimiz var. Mimarlarımız, müşterinin istediği değişikliklerin tasarımını bilgisayarda anında yapıyor. Yaptığımız işin en iyisini yapmak için bu yola çıktık. Bu sektörde kalıcı olmak için girdik. Avrupa’ya ihracat anlamında da hedeflerimiz var ve bu sektörün önü açık. Ayrıntılı bilgi almak isteyenler Instagram sayfamız ve web sitemiz üzerinden bize ulaşabilir”