Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin “Kariyer Günleri” kapsamında İnşaat fakültesi öğrencilerinin düzenlediği etkinlik kapsamında TORİD Başkanı Göksel Korkmaz ve Yönetim Kurulu Üyesi Celalettin Akça yapıda ahşabın kullanımını, dünyada ahşabın ne şekilde kullanıldığını, ahşabın üstün gelen ve avantaj oluşturan özelliklerini içeren bir sunum gerçekleştirdi.
İki saate yakın süren ve öğrencilerin ilgiyle izledikleri sunumun sonunda bir çok öğrenci ahşap ve kullanımı ile ilgili sorular yöneltti. Sunum sonrasında söz alan ODTÜ’nün değerli hocalarından Prof.Dr. Ahmet Türer ahşap ile ilgili bir takım ek bilgileri öğrencilerle paylaştı.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin organize ettiği programa Türkiye’nin bir çok diğer üniversitelerinden de katılım yüksekti. Yaklaşık bine yakın öğrencinin katıldığı organizasyon sonunda ODTÜ’den ve diğer üniversitelerden gelen misafir öğrenciler TORİD Başkanı Göksel Korkmaz’ın etrafını sardı.
Sunumda soramadıkları bir çok soruyu soran öğrenciler ayrıca kendi üniversitelerinin gerçekleştirdiği kariyer organizasyonlarına davette bulundular.
Program sonunda bir araya geldiğimiz Göksel Korkmaz verdiği beyanatta ;
“Öğrencilerin ahşapa yoğun ilgisi var. Özellikle inşaat mühendisliği , mimarlık ,çevre mühendisliği öğrencilerini ahşap konusunda bilgilendirmek gerekiyor.Çünkü öğrenim süreleri boyunca ahşap ile ilgili aldıkları dersler neredeyse yok denecek kadar az.
Geleceğin şehirlerini tasarlayacak ve bina edecek bu öğrencilerimizin çevre dostu, depreme dayanıklı ,enerji verimliliği yüksek ,doğal ve yenilenebilir kaynak olan ahşapı ve ahşap yapı sektörünü hiç tanımadan veya yeterince tanımadan mezun olmaları çok büyük eksikliktir.
Ahşap bize yabancı bir malzeme değil, Kültür ve medeniyetimizde geniş yer tutan ,ülkemizin her köşesinde yüzyıllardır ayakta duran ahşap yapılar mevcut.Günümüzdeki modern yapı teknikleri ile geleneksel mimarimizi harmanlayarak kullanışlı ,dayanıklı ve estetik yapıları ortaya koyabilmeliyiz.
Dünyada trendi sürekli yükselmekte olan modern ahşap yapıların yakın bir gelecekte ülkemizde de rağbet göreceğinden hiç kuşkumuz yok.
Projelendirme aşamasından, binanın bitimine kadar her alanda uzmanların yetiştirilmesi için okullarımıza büyük görevler düşüyor.ABD ve Avrupa’da olduğu gibi Yapısal Ahşap Mühendisliği ‘nin bir disiplin olarak üniversitelerimize girmesi lazım.Başlangıçta ders olarak,daha sonra fakülte olarak ve nihai aşamada yüksek lisans ve doktora seviyelerinde eğitim verilebilir. Bunu yaparken de şu dört disiplinin işbirliği yaparak ortak müfredat oluşturmaları gerekiyor:
İnşaat Mühendisliği,Mimarlık,Orman Endüstri Mühendisliği,Çevre ve Şehircilik Mühendisliği
Bizler TORİD (Türkiye Orman Ürünleri Sanayici ve İşadamları Derneği ) ve UAB (Ulusal Ahşap Birliği) Sivil Toplum Kuruluşları olarak üniversitelerimizle diyalog halindeyiz bugün olduğu gibi öğrencilere sunumlar yaparak ahşap yapılar ve yapı malzemesi olarak ahşap konularında farkındalık yaratmak istiyoruz.
Bu konuda diğer STK’lar, Belediyeler ,Kamu kurumları ile işbirliği yapmaya hazırız.” dedi.