TUİK, Konut satış rakamları değerlendirmeler

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

“Önümüzde günlerde daha fazla yabancı yatırımcı ağırlayacağız”

Rakamlara baktığımızda özellikle yabancı yatırımcı ilgisinin her geçen gün arttığını görüyoruz. Pakistan, Afganistan, İran, Irak ve Çinli alıcılardan ciddi talep geliyor. Ancak bundan sonra bu ülkelerin yatırımcılarına ek olarak Rusya ve Ukrayna’dan da talep başladı. Savaş bölgesinden kaçmaya çalışanlar, aileleri ile birlikte güvenli şekilde yaşayabilecekleri, iş yapabilecekleri, paralarını yönlendirebilecekleri ve tüm bunların yanı sıra vatandaşlık alabilecekleri coğrafyalar arıyorlar. Yakında o bölgelerden yoğun bir göç bekliyoruz. Dünyada doğudan batıya göç hızlandı. Bu göç bir süre devam edecek. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde daha fazla yabancı yatırımcı ağırlayacağız. Ayrıca daha önce de vurguladığımız gibi pandemiden dolayı ertelenen satın alma taleplerinin yatırıma döneceği günlere adım adım yaklaşıyoruz. Konut üreticileri stoklarını bitirdi ve yeni projeler açmaya başladı. Biz de Özyurtlar Holding olarak mevcut projelerimizin teslimatlarına başladık. Devam eden projelere ek olarak yeni yatırımlar yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde sektörde beklenen hareketliliğe kavuşacağımızı tahmin ediyoruz.

 

Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su:

“Rusya ve Ukraynalı yatırımcı sayısında artış bekliyoruz”

TÜİK şubat ayı rakamları gayet güzel geldi. Bu yıl itibariyle gelen veriler yıl sonu hedeflerimizi yakalayacağımız konusunda bizlere ışık tutuyor. İki yıldır bizlere büyük bedeller ödeten pandeminin sonlarına gelmemiz, mevsimsel düzelme ve turizm sezonunun yaklaşmasıyla birlikte sektörde daha fazla hareket bekliyoruz. Özellikle yabancı yatırımcı Rus ve Ukraynalılar’ın ülkemize ilgisinin ciddi şekilde artacağını öngörüyoruz. Savaş sonrasında sadece Ruslar’ın değil, Ukraynalılar’ın da Türkiye’den ciddi miktarda gayrimenkul satın almak üzere harekete geçmeleri söz konusu. Güvenli bir yaşam için ülkemizden vatandaşlık almak istiyorlar. Bu konuda ciddi talep alıyoruz.Savaş bittikten sonra orta ve yüksek gelir grubunun göçüyle karşılaşabiliriz. Şu anda bankalar üzerinden işlem yapılamıyor. Dolayısıyla para transferi sorununun çözülmesiyle birlikte o bölgelerden gelen yatırımcı sayısında iki kat artış bekliyoruz.”

 

İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

“Fiyatların artacağını bilen yatırımcı, konut almaya başladı”

TÜİK Şubat rakamları gayet iyi geldi. TÜİK Şubat verilerine baktığımızda, Türkiye genelinde konut satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 20,1 artarak 97 bin 587 olarak gerçekleştiğini görüyoruz.İpotekli konut satışları ise yine bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,6 artış göstermiş. Bu da bize gayrimenkulün hala güvenilir bir yatırım aracı olduğunu gösteriyor.Önümüzde süreçte hem sıfır konutta, hem de ikinci el taşınmaz ticaretinde hareketli bir döneme gireceğiz. Çünkü maliyetler nedeniyle konut fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olduğunun farkına varan kesim yatırım yapmaya başladı. Konut üreticilerinin, şartlar çerçevesinde tüketicinin alım gücüne uygun kademeli fiyat artışı ve ödeme planları hazırlaması da teşvik edici güç oldu diyebiliriz. Yabancılara satışta ise yeni rekorların gerçekleşeceğine ve gayrimenkul ihracatının da hareketleneceğine inanıyoruz.

 

Gül Gül/ Golden Sign Kurucu Ortağı:

“Ev sahibi olmak isteyen birikimini konuta yönlendiriyor”

Türkiye genelindeki şubat ayı konut satışlarına bakıyoruz bir önceki yıla göre yüzde 20,1 oranında artış göstermiş. İpotekli konut satışlarına bakıyoruz; yine şubatta yüzde 35,6 artış var. Bu da bize geçen yılın aynı dönemine göre ciddi bir hareketliliğin varlığını gösteriyor. Geçen ay tüm sektörü sevindiren hareketlilik şubatta da devam ediyor. Bir süredir beklemede kalan potansiyel alıcıların konut almaya başladı. Artan yüksek maliyetler sebebiyle konut fiyatlarının daha da artacağını artık biliyor, tüketici bilinçli. Yeni yılla birlikte alıma geçen kesim birikimini gayrimenkule yatırma yolunu seçti. Bu hareket bundan sonra da devam edecektir. TÜİK şubat rakamları bize bunu gösteriyor. Sonuç olarak; 2022 yılında artık konut satın alma ihtiyaçları ertelenmediği gibi gerek yatırım için gerek ihtiyaç için olsun hareketlenme devam edecek diyebiliriz.