Yabancı yatırımcı kat mülkiyeti sorununa takılıyor

Son zamanlarda İran, Afganistan ve Özbekistan’dan yatırımcıların gayrimenkul sektörüne ciddi derecede ilgi gösterdiklerini söyleyen Golden Sign Kurucu Ortağı Gül Gül,ancak bu durumunaynı zamanda kat mülkiyeti sorununu da beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Gül “Bazı yatırımcılar 250 bin dolarlık yatırım kriterini yerine getirmek için tek mülk yerine birkaç mülk alma yolunu tercih edebiliyor. Ancak dairede kat mülkiyeti yoksa aldığı bir işe yaramıyor” dedi.

Türkiye’de döviz kurlarının yükselişi sonrası yabancı yatırımcılara ciddi oranda satış yapıldığını hatırlatan Golden Sign Kurucu Ortağı Gül Gül, bu süreçte kat mülkiyeti konusunda sorunların yaşandığına dikkat çekti. Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında değer kaybederken yabancıların Türkiye pazarına yoğun talep gösterdiğini ifade eden Gül, vatandaşlık amaçlı alımların yanı sıra özellikle dolar bazında düşük kalan metrekare fiyatlarıyla yatırımın kendini hızla amorti etme potansiyeli yabancının ilgisini arttırdığını söyledi.

 

Özellikle İran, Afganistan, Özbekistan gibi ülkelere satış yaptıklarını kaydeden Gül Gül “İstanbul gibi bir metropolden çok ucuza gayrimenkul alıyorsunuz. Yabancıların vatandaşlık alımlarının payı yüzde 20 civarında. Geriye kalan kesim oturmak için satın alma yapıyor. Türkiye’de mülk sahibi olmak geçici ikamet almayı kolay hale getiriyor. Böyle olunca da Rusya, Afganistan, Türkmenistan, Yemen, Libya, İran ve Irak gibi ülkeler ucuz mülk için bize geliyor. Şimdi döviz kuru müdahaleyle biraz toparlanmış olsa da Türkiye, yabancılar için hala ucuz ve yatırım yapılabilir bir ülke” dedi.

“Vatandaşlık hakkından yararlanamıyorlar”

Gül Gül, yabancı ilgisinin yabancılar için kat mülkiyeti ve kat ittifakı sorunlarını beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Gül “Yabancının vatandaşlık için 250 bin dolarlık alım yapması gerekiyor. Bazı yatırımcılar tek mülk yerine birkaç mülk alma yolunu tercih edebiliyor.

Kat mülkiyetli yer verdiğimiz zaman, yatırımcı iki ya da üç yer alarak da bu rakamı tamamlayabilir.

Ancak kat mülkiyeti yoksa aldığı bir işe yaramıyor. Yabancılar burada sorun yaşıyor. Son zamanlarda bize böyle durumlarla karşılaşan yatırımcılar geldi. Çalıştıkları emlakçıların bu konuda kendilerini uyarmadıklarını ve aldıkları mülklerin gerekli değere ulaşmasına rağmen vatandaşlık hakkından yararlanamadıklarını söylediler. Burada emlak işi yapan bazı kişilerin işleyişe hakim olmayışları ve işin hukuki tarafında bilgi eksiklikleri nedeniyle yatırımcıyı doğru yönlendiremediklerini görüyoruz” diye konuştu.

Golden Sign A.Ş. hakkında:

Golden Sign, emlak sektörünün tecrübeli isimlerinden Gül Gül ve Sedat Karakütük tarafından 2014 yılında kuruldu. ‘En iyi olmak’ mottosuyla yola çıkan Golden Sign, gayrimenkul geliştirici firmalara satış ve pazarlama konularından destek sağlıyor. Uzman satış ekibi ile uzun dönem ve kısa dönem planlar üzerine inşa edilen satış organizasyonunu devam projelerine taşıyan Golden Sign, lokasyon analizleri, fizibilite çalışmaları, satış ofisi yönetimi, arazi seçimi, projenin konsept danışmanlığı hizmetlerini de sunuyor. Danışanlarının dünyaya açılması adına profesyonel ve yeni nesil satış teknikleri kullanarak doğru finans gücü sağlamalarına destek olan Golden Sign, gerekli tüm reklam, pazarlama ve iletişim çalışmalarını da gerçekleştiriyor. Yaşanabilir, konforlu ve keyifli yaşam alanları sunarak memnuniyeti sağlanmış müşteri portföyüne sahip olan Golden Sign, hizmet alanını geniş tutarak her beklenti ve ihtiyaca uygun çözümler sunmayı hedefliyor. Sektöre dair yenilikleri ve yasal düzenlemeleri takip ederek müşteri memnuniyetini üst seviyede tutmayı amaç edinen Golden Sign, her türlü soru, sorun ve ihtimali göz önünde bulundurarak sistematik çözümler sunuyor. 23 ülkede bin 500 çözüm ortağı bulunan Golden Sign, şimdiye kadar beş projede 7 bin 200 konut ve bin 100 ticari birimin satışını gerçekleştirdi. 2020 yılında 570 milyon TL ciro yapan şirketin, 2022 yılı için 650 milyon TL ciro hedefi bulunuyor.