Mobilya sektörü genç tasarımcılarla dünyaya açılacak
Mobilya sektörünün uluslararası rekabet gücüne katkı vermek üzere, “Design for Export” sloganıyla hayata geçen 15. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması’nda kazananlar belli oldu. Akademisyenlerin ve profesyonel tasarımcıların yanı sıra ilköğretim, lise ve üniversite öğrencilerinin de yer aldığı yarışmanın CerModern’de düzenlenen ödül töreninde 9 farklı kategoride 37 ödül verildi. Kazananların belli olduğu ödül töreninde Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Kutlu Karavelioğlu, Orta Anadolu Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (OMKO) Başkanı Tahsin Ata, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç katılımcılarla bir araya geldi. Açılış konuşmaları öncesinde gün boyu etkinliklerle süren organizasyonda imalatçı firmalar mobilya üretim malzemelerini, üniversiteler öğrencilerin tasarımlarını sergiledi.
“Sektörün tasarım potansiyelini gençler ortaya koyacak”
Türkiye’nin en çok başvuru olan tasarım yarışmasında geleceğin tasarımcılarına seslenen Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar şunları söyledi:
“Küresel piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak zorlukların öne çıktığı bu dönemde Türkiye’nin güçlü üretim kapasitesi ve dinamik iş dünyası ile dünyadaki negatif gelişmelerden ayrıştığını görüyoruz. Merkez Bankaları’nın genişleme politikalarının, talep esnekliği yüksek bir ürün olarak mobilya ihracatımıza olumlu yansımaları olacağına inanıyoruz. Son 20 yılda ihracatını 10 kat arttırarak 4,5 milyar dolar seviyesine taşıyan mobilya, net ihracatçı sektörlerimizden biri ve sektörün küresel ihracattaki güçlü konumunu daha da sağlamlaştırmayı amaçlıyoruz. Geçmişte geleneksel üretim yöntemleri kullanırken, bugün büyük ölçekli teknolojik üretim kapasitesiyle öne çıkan sektörün bu alandaki potansiyelini ortaya koyabilecek ana unsur genç tasarımcıların yaratıcılıkları ve yenilikçi bakış açılarıdır. Yüksek katma değere sahip ve ihraç edilebilir mobilya tasarımlarının geliştirilmesini amaçlayan bu etkinlik, gençlerin yaratıcılık potansiyelini keşfetmek için etkin bir araç. Bugüne kadar yurt dışı eğitim ve yaşam gideri desteğinden faydalanmış tasarımcı sayımız yaklaşık 300’e ulaştı. Bu yıl yurt dışı eğitime hak kazanan gençlerden de ilerleyen dönemde mobilya ihracatımıza katkı verecek çalışmalar bekliyoruz.”
“Sektöre ve yeni tasarımcı adaylarına çok güveniyorum ”
Gençlerin tasarım ufkuna mobilya sektörünün olduğu kadar, tüm ihracatçı sektörlerin ihtiyacı olduğunu ifade eden TİM Başkanvekili Kutlu Karavelioğlu şunlar belirtti:
“Endüstriyel anlamda bazı ürünler, ancak uygun teknolojik altyapıya sahip az sayıdaki ülkede üretilebilirler ve bunlar dünya ticaret hacminde önemli bir yer kaplarlar. Bazı mallar ise üretim yapısı gereği her yerde üretilirler ve bu tip sektörlerde ülkeler sürekli olarak birbirinden pay almaya çalışırlar. Mobilya bu iki tip sektörün tam kesişiminde yer alıyor. Pandemi öncesine kadar mobilyanın Çin için 3. büyük ihracat kalemi olması, gelişen ekonomiler için sektörün önemini ortaya koyuyor. Mobilya üretim gereçlerini üreten makine imalat sanayi adına, mobilya sektörünün rakiplerini de yakından tanıyan biri olarak bu sektöre ve sektöre tasarımcı adayı olarak dahil olan gençlerimize çok güveniyorum.”
“Yarışma gerçek rekabet koşullarının bir simülasyonu gibi”
Yarışma sürecinde gençlere uygulanabilirlik, kullanıcı güvenliği ve kalite odağında bir tasarım anlayışı kazandırmak üzere çalıştıklarının altını çizen OMKO Başkanı Tahsin Ata şunları söyledi:
“Her bir tasarımın ardında yenilikçi fikirler, tutkulu çalışma ve geleceğin tasarımcılarının hayalleri yatıyor. Bu hayallerin uygulanabilir olması için de yarışmanın aşamaları, uluslararası ticarette gerçek rekabet koşullarının bir simülasyonu gibi işliyor. Tasarımcı adayları bu sayede, fikirlerini somutlaştırmak için çalışırken pazara yönelik üretim yaparken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda tecrübe kazanıyor. İnovasyon ve tasarımın üretim ve ihracatın kalbi olduğu anlayışı hem üretim süreçlerimizi hem de uluslararası pazarlardaki yerimizi güçlendirmede bize rehberlik etmeyi sürdürecek. Teknolojik gelişmeler ve yenilikçi tasarım yaklaşımları bünyemize katarak, sektörümüzü daha verimli, çevre dostu ve rekabetçi hale getirmek için çalışmaya devam edeceğiz.”
Kazananlar devlet desteğiyle yurt dışında eğitim alacak
Tasarım alanında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması’nda ev, ofis, mutfak-banyo ve akıllı mobilyalar kategorilerindeki tasarımlar yarıştı. Özgün ve kalite koşullarına uyumlu mobilya tasarımları yapabilen tasarımcıları mobilya sektörüne kazandırma hedefiyle düzenlenen yarışmada 647.500 TL ödül dağıtıldı. Yarışmanın kazananları, devlet desteği ile İtalya Domus Akademi ve İtalya-NABA, ABD-CCS College ve Design Founded By Politecnico Di Milano gibi yurt dışındaki eğitim kurumlarında eğitim imkanına sahip oldu.
Üreticileri ve tasarımcıları bir araya getirerek tasarımcılara iş imkânı sağlamayı da amaçlayan yarışmada finale kalanlar Seçici Kurul tarafından iki aşamalı olarak belirlendi. Yarışmada ödüle layık görülen isimler, Prof. Önder Küçükerman başkanlık ettiği Jüri Üyeleri tarafından seçildi. Jüride Küçükerman’ın yanı sıra Reşit Soley, Mustafa Toner, Didem Çapa, Fatih Kıral, Murat Armağan, Ece Yalım, Sezgin Akan, Semra Uygur ve Kaan Dericioğlu gibi tasarım alanında tanınmış isimler yer aldı