Mdf & sunta

DIEFFENBACHER Fiber2Fiber Tesisi Faaliyete Geçti

🎧Haberin AI Özetini Dinle

Dünyada Türünün İlk Örneği Olan Sistem, Fransa’nın Bazeilles Kentinde Unilin İçin Lif Levha Geri Dönüşümüne Başladı

2025 sonbaharında Unilin’in yeni DIEFFENBACHER Fiber2Fiber tesisi, geri dönüştürülmüş lif levha malzemesinden ilk lifleri başarıyla üretti. Endüstriyel ölçekte çalışan bu lif levha geri dönüşüm tesisi artık faaliyette ve Fransa’nın Bazeilles kentindeki Unilin MDF tesisinin devam eden üretim sürecine tamamen entegre edilmiş durumda. Tesis, üretim atıkları ve lif levha üretiminden kalan artık malzemeler gibi iç kaynaklı lif levha atıklarını ve hacimli atıklardan gelen kullanım sonrası lif levha malzemelerini geri dönüştürebilen dünyadaki ilk tesis olma özelliğini taşıyor.

Unilin MDF Genel Müdürü Jan Gallet, “DIEFFENBACHER’den aldığımız yeni Fiber2Fiber tesisinin mevcut MDF hattımıza başarıyla entegre edildiğini duyurmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu sistem dünya çapında benzersiz, tıpkı bu proje kapsamında iki şirket arasında kurulan iş birliği gibi. Bu yenilik, kaliteyi riske atmadan Master Oak koleksiyonumuz gibi dekoratif ürünlere geri dönüştürülmüş lifleri entegre etmemizi sağlıyor” dedi.

DIEFFENBACHER Geri Dönüşüm İş Birimi Başkanı Michael Rupp ise, “Artık herkes benzersiz Fiber2Fiber sürecimizin neler yapabildiğini görebilir” dedi. “Fiber2Fiber’ın geliştirilmesiyle, bir zamanlar imkânsız kabul edilen bir şeyi başardık: lif levhaları endüstriyel ölçekte geri dönüştürülebilir hale getirdik. Bu yenilik yalnızca döngüsel ekonomiyi desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda sektörde sürdürülebilir üretim için yeni standartlar belirliyor” diye ekledi.

Fiber2Fiber, atık lif levhalardan lif geri kazanmak için buhar bazlı bir proses kullanıyor. DIEFFENBACHER’in FiberXtractor sisteminde lif levha atıkları, yalnızca yüksek basınçlı buhar kullanılarak kapalı bir otoklav sistemi içinde işleniyor. Basınç hızla serbest bırakıldığında buhar, levha yapısının patlayarak ayrışmasına neden oluyor ve böylece lifler, orijinal yapıları zarar görmeden ayrıştırılıyor. Bu lifler hemen yeni lif levha üretimine yeniden entegre ediliyor ve böylece sürecin hem ekonomik hem de teknik açıdan uygulanabilir olduğu kanıtlanıyor.

Fiber2Fiber sürecinin en önemli avantajlarından biri, hem iç üretim atıklarını hem de kullanım sonrası malzemeleri işleyebilmesi. Bu özellik, DIEFFENBACHER tarafından geliştirilen benzersiz bir yenilik olarak öne çıkıyor. Özellikle kullanım sonrası atıklar, yeniden üretim sürecine dahil edilmeden önce uzaklaştırılması gereken kum, silikat ve kaplama kalıntıları gibi kirleticiler nedeniyle zorluk yaratıyor. DIEFFENBACHER’in benzersiz eleme teknolojisi bu sorunu çözüyor ve yalnızca temiz lif fraksiyonlarının işlenmesini sağlıyor. Sürecin tamamı, mevcut üretim hatlarına entegre edilebilecek şekilde tasarlandı ve bu da farklı üreticilerin ve nihai ürünlerin ihtiyaçlarına uygun esneklik ve ölçeklenebilirlik sunuyor.

DIEFFENBACHER Geri Dönüşüm İş Birimi Satış Direktörü Jean-Christophe Zimmermann, “Fiber2Fiber sürecimiz birkaç nedenle öne çıkıyor” dedi. “Birincisi, bakir odundan elde edilenlerden ayırt edilemeyen yüksek kaliteli lifleri geri dönüştürüyor. İkincisi, kirleticileri ve kaplamaları etkili biçimde uzaklaştırarak geri dönüştürülmüş liflerin çok geniş bir uygulama alanında kullanılabilmesini sağlıyor. Üçüncüsü, süreç sağlam ve safsızlıklara karşı toleranslı olduğu için, değişken giriş malzemelerinde bile tutarlı çıktı sunuyor. Bu ve benzeri avantajlar, Fiber2Fiber’ı lif levha geri dönüşümünü değerlendiren her lif levha üreticisi için ilk tercih haline getiriyor” diyerek sözlerini tamamladı.