Artık Tahta Parçalarıyla Dev Sanat Eserleri

 

Thomas Dambo, sanatsal parçalar, heykeller, mobilyalar ve geri dönüştürülmüş malzemeler olarak da bilinen çöplerle, hayal edebileceğiniz herhangi bir şeyi yapmak konusunda uzmanlaşmış bir sanatçı ve tasarımcıdır. Geri dönüşüm ve değerlendirme konularında uzman konuşmacı olan sanatçı, insanlara atıkları değerlendirmelerini öğreten atölye çalışmaları düzenliyor. Sanatçının hurda tahta parçalarından yaptığı “6 Unutulmuş Dev” adlı projesi, yalnızca bir sanat projesi olarak ilham vermekle kalmıyor, aynı zamanda bugün yaşadığımız dünyadaki geri dönüşümün gerekliliğiyle birlikte güzelliğini de işaret ediyor.

Thomas Dambo, Danimarka’nın Odense kentinde doğmuş bir sanatçı. Küçük yaştan itibaren bir şeyler inşa etmekle ilgilenen sanatçı, daha çocukken ağaç evlerden tutun da ahşap araba kutularına farklı şeyler inşa ediyormuş. Liseden sonra marangoz olmak için eğitim alan Thomas, kendi yineleyen işten sıkılınca daha yaratıcılığın peşine düşmüş ve 2005 yılında Kolding Tasarım Okulu’na kaydolmuş. Okulun ilk yıllarında insanların atık olarak değerlendirdiği şeylerde büyük potansiyel gören Thomas, özellikle inşaat alanlarında atılan hurda tahta parçalarıyla ilgilenmeye başlamış. O günden beri sürdürdüğü ve “Mutlu Şehir Kuşları” adını verdiği projeyle de 3000’den fazla kuş evi inşa etmiş. Thomas mezun olduktan sonra, Kopenhag’ta yaşamaya başlamış. Düya çapında yaptığı dev heykeller ve enstalasyonlarını burada kurduğu merkez çalışma ekibiyle birlikte yürütüyor. İşte onlardan bir tanesi de Kopenhag’da yaptığı “6 Unutulmuş Dev” projesi…

 

Eğer yolunuz Danimarka’ya düşerse, Rødovre, Hvidovre, Vallensbæk, Ishøj, Albertslund ve Høje Taastrup’daki “6 Unutulmuş Dev” sizin onları keşfetmenizi bekliyor. Altı heykelin tamamı yerel gönüllülerin yardımıyla, hurda ahşaptan yapılmış. Altı adet büyük ahşap heykelden oluşan bu proje, müzeyi müzenin dışına çıkarmayı, Kopenhag’ın batı kısmında yer alan güzel ve genellikle gözden kaçan doğa alanlarına dikkat çekmek ve aynı zamanda heyecan verici ve farklı bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Bütün heykellerin ortak özelliği sadece yerel ahşap atıklardan ve geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış olmaları ve gizli güzel bir yerde konumlanmaları. Bu şekilde sadece heykelleri görmekle kalmayıp aynı zamanda doğadaki gizli mücevheri keşfetmek için de adeta bir hazine avı yapıyorsunuz.








Heykellerden Teddy Friendly adını taşıyan enstalasyon, bir su akıntısının kıyısında yer alıyor ve uzanan eliyle insanların geçişine yardımcı oluyor. Thomas Dambo ve ekibi, heykelini inşa etmeye yardımcı olmaları için dört işsiz ve bir öğretmeni yanlarına aldılar. Öğretmenin adı Teddy idi ve samimiyetinin yanı sıra çalışkanlığıyla dikkat çekiyordu. Thomas Dambo onun bu çabasını takdir ettiğini göstermek için heykelin adını Teddy Friendly koydu.

 

Bu ilginç projeye ait tüm enstalasyonları ve ilgili detaylarını izlemek için youtube videosunu sizlerle paylaşıyoruz: https://youtu.be/NjmR2zueoYg