Avrupa Ağaç İşleme Endüstrileri Konfederasyonu (CEI-Bois), Avrupa Yapı ve Ağaç İşleri Federasyonu (EFBWW) ve Avrupa Panel Federasyonu (EPF) ortaklaşa olarak, Avrupa’daki Ağaç İşleme Sektörlerinin Perspektifleri ve Zorlukları konu başlığındaki seminerlerinin ilkini, 7 Aralık 2017 tarihinde Oporto’da gerçekleştirdiler. Organizasyon, CEI-Bois üyesi, Ahşap ve Mobilya Endüstrileri Portekiz Birliği AIMMP ev sahipliğinde düzenlendi.
Proje, Ağaç İşleri Endüstrileri tarafından sunulan ve karşılaşılan zorluklarla birlikte ortak fikir geliştirmeye ve ilgili şirketler ile işçilere tavsiyede bulunmaya odaklanırken, projenin pratikteki etkilerinin beş yıldır ölçülebilmesi onu daha değerli kılıyor.
Bu ilk seminer, formaldehit ve çalışma koşulları olmak üzere iki ana konu üzerinde yoğunlaştı. Sabah oturumunda, Avrupa Komisyonu’nun İstihdam Temsilcisi Karola Grodzki, işçilerin meslek kanserine karşı korunması ve Komisyon’un 2004/37 / EC sayılı Direktifi ve ilgili yönlerini değiştirme önerisine dair fikir beyanında bulundu.
Seminer aracılığıyla gündeme gelen formaldehit mevzusu, bireyleri, sendika temsilcilerini, işverenleri ve işçileri bir araya getirirken, konunun araştırılması ve çözülmesi için daha iyi bir yol bulunması taahhüt edildi. Böylece mevcut ve gelecekteki zorluklarla yüzleşmede iyi bir adım atılmış olduğu da kanıtlanmış oldu. Taraflar, nasıl ilerleyebilecekleri konusunda ortak bir bildiri yayınlamayı ve söz konusu fabrikalardaki formaldehit kullanımıyla ilgili olası bir Avrupa eylem kılavuzunu kabul etmeyi düşündüklerini beyan ettiler.
Ortaklar, seminerin çok başarılı olduğunu ve ayrıca önemli ve gerekli bir tartışma başlattığını dile getirdiler. Verimli fikir alışverişlerinde vurgulanan noktalardan bazıları şöyleydi:
• Çalışma koşulları iyileştirilebilir ve özellikle formaldehite maruz kalma birçok yönden, tercihen teknik çözümlerle azaltılabilir
• Ağaç İşleri Endüstrilerindeki vasıflı işçilerin olmaması ve genç kuşakları motive etme ihtiyacı çözünlenmeli
• Ahşap İşleme Sektörü yeni zorluklarla ve risklerle karşı karşıya bulunuyor, bu nedenle uyum kabiliyeti geliştirilmelidir.
- Günün sonunda işçiler ve işverenler aynı amaca sahiptir, işbirlikleri ve diyaloglar her zaman teşvik edilmeli, desteklenmeli ve geliştirilmelidir çünkü bu işbirliği, sağlıklı Ağaç İşleme Endüstrileri için temel oluşturur.
• Ağaç İşleme Endüstrileri çevre dostu ve sürdürülebilirdir. Ahşap çok yönlüdür ve her yerde kullanılabilir, yaşamak için güzel bir malzemedir.
Proje, 2018 yılının ikinci yarısında gerçekleşen ve küreselleşen bir ekonomideki Ağaç İşleme Endüstrilerinin perspektifleri ve zorlukları ile genç nesiller için imaj ve sektör cazibeleri üzerine odaklanacak ikinci bir seminerle devam edecek. Proje hakkında daha fazla bilgi için http://pcwie.com adresini ziyaret edebilirsiniz.