Ahşap üzerine araştırmalar yayınlayan Wood Resource Quarterly tarafından açıklanan son verilere göre, Brezilya, Rusya ve Finlandiya’daki kereste üretim maliyeti marjları 2017 yılının ilk yarısında düşüş kaydetti. Öte yandan ABD’nin güneyinde, bu yılın ikinci yarısındaki sonuçlara göre son 13 yılın en yüksek seviyesine ulaşıldı.
Ağaç masrafları, yumuşak ağaç kereste imalatı sırasındaki en büyük ve en önemli maliyet bileşenidir. Kereste imalatında kullanılan kütüklerin maliyetleri, üretim maliyetlerinin % 65-70’ini oluşturmanın yanı sıra bir kereste şirketinin rekabet gücünü belirleyen önemli bir faktördür. Kereste hammaddesinin maliyeti ile kereste ve kereste artıklarından elde edilen gelir arasındaki fark olarak tanımlanan kereste maliyeti marjı, bir bölgenin kereste fabrikasının kârlılığının değişen eğiliminin güvenilir bir göstergesidir.
WRQ’nun son raporunda, ABD Güney, Finlandiya, Brezilya ve Doğu Rusya’daki kereste fabrikalarının 2005 yılından 2017’nin ikinci çeyreğini kapsayan dönemdeki üretim maliyet marjları yayınladı. ABD’nin Güney’indeki kereste fabrikalarının ortalama üretim maliyet marjı 2016 ve 2017 yıllarında çok yükseldi ve 2017’nin ikinci çeyreğinde son 13 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yüksek marjlar, yerel konut sektöründe yüksek ahşap talebi sayesinde artan kereste fiyatlarının bir sonucudur.
Finlandiya’da, kereste fiyatları ve kereste artıklardan elde edilen gelir, 2014 – 2017 yılları arasındaki maliyetlerinden daha hızlı düştü ve maliyet marjında ABD doları bazında % 25’lik bir düşüş yaşandı. Yerel para biriminde, son üç yılda % 8 daha mütevazı düşüş gerçekleşti.
Doğu Rusya’daki kereste fabrikaları için ahşap hammadde maliyetleri, bölgedeki maliyet marjlarında düşüş ile sonuçlanan son 18 aylık kereste fiyatından daha hızlı yükseldi. Bununla birlikte, mevcut marjlar, WRQ’nın son sayımına göre, son 13 yıldaki ortalamalardan daha yüksek.
Kereste ve kereste fabrikası artıklarından elde edilen gelir son üç yılda, Brezilya’daki kereste fabrikaları için yapılan bıçkı masraflarından daha fazla düştü. Sonuç olarak, 2017’nin ikinci çeyreğindeki maliyet marjı, 2014’ün ikinci çeyreğine göre % 26 daha düşük (ABD Doları bazında) olarak gerçekleşti. Yerel para birimi cinsinden maliyet marjı, 2015 yılının sonlarında rekor seviyeye ulaştıktan sonra son iki yılda dramatik bir düşüş kaydetti.