Iglo Architects tarafından tasarlanan, 9.500 m² inşaat alanına sahip Blox Haliç III projesi, Kağıthane Vadisi’ne hakim, geniş ve ferah yaşam alanları, sosyal olanakları ve açık havada manzaranın keyfine varılacak teraslarıyla, şehrin merkezinde konforlu ve modern bir yaşam vadediyor.
Birbirinden farklı ölçeklerde ve fonksiyonlarda ödüllü mimari ve iç mimari projelere imza atan Mimar Zafer Karoğlu ve Mimar Esen Akyar ortaklığındaki Iglo Architects’in tasarladığı, Efesan Grup’un yatırımıyla hayata geçirilen Blox Haliç III projesi, İstanbul’un önemli merkezlerinden biri olan Kağıthane’de finans ve iş çevrelerinin yoğun olarak yer aldığı Beşiktaş, Mecidiyeköy, Maslak ve Levent’e yakın eşsiz konumuyla yeni bir yaşam sunmayı hedefliyor.
TEM – Kağıthane bağlantısına yakınlığı ile dikkat çeken, 9.500 m² inşaat alanına sahip ve 1.550 m²’lik bir arsa üzerinde yer alan Efesan Blox Haliç projesi; 2+1, 1+1 ve 3+1 dairelerden oluşuyor.
Çok eğimli, dar ve uzun bir arazi üzerine inşa edilen projenin dezavantajlı görünen bu durumunu tasarım çözümleriyle fırsata dönüştürmeyi başaran Iglo Architects, yapının girişini oluşturan üst yolu, binaya genişçe bir köprüyle bağlayarak, köprünün bir bölümünü bahçe ve yeşil alan olarak düzenlerken, bir bölümünde de giriş resepsiyonunu oluşturmuş.
Arazinin Kağıthane vadisine hakim, ferah konumu nedeniyle, tüm yaşam alanları ön cepheye yerleştirilmiş ve toplam 70 dairenin her birinin bu manzara ile geniş balkonlar ya da Fransız balkonlarıyla temas etmesi sağlanmış. Geniş balkon kullanılamayan orta dairelerde 60 cm’lik geri çekilmelerle oluşturulan uzun Fransız balkonlarının, zaman içinde kat sakinlerinin de katkısıyla yeşillendirilerek, yaşayan bir etki oluşturması ve soğuk, keskin yapı algısını kırması planlanmış. Çatı katında yine etkileyici manzaranın keyfine varmaya ve komşuluk ilişkilerinin kuvvetlenmesine fırsat verecek şekilde sosyal alan ve açık teraslar düzenlenmiş.
Tüm cephede bütün boşluklar yere kadar tasarlanarak, olabildiğince her noktadan manzaranın ve bol gün ışığının içeri girmesi sağlanmış. Binanın dar köşesine komşu olan park da değerli bir manzara açısı oluşturuyor.
Yapının statik güvenliği açısından da bir gereklilik olarak, otopark bölümü tüm araziye yayılan 2 kat halinde düzenlenmiş. Kaide etkisi yaratan bu alanın üzerindeki platform, bahçe olarak kullanılmış. Otopark alanlarına arazinin uzak köşesinden döner rampalarla iniliyor. Geri kalan alan da komşuluk ilişkilerinin gelişmesine fırsat verecek şekilde bahçesi olan sosyal kat olarak şekillendirilmiş.
Şaft ve bacalar arka cephede mimarinin içerisinde hissedilmeyecek şekilde çözülmüş. Toplam 55 metre yüksekliğindeki binada, yatay etkiyi kuvvetlendirmek için kat silmeleri kullanılmış ve renk farklılıkları oluşturularak yapının daha zarif ve oranlı bir görünüme sahip olması hedeflenmiş.
Iglo Architects Hakkında:
Iglo Architects, 2001 yılında Zafer KAROĞLU ve Esen AKYAR tarafından kuruldu. Bugüne kadar farklı sektörlerden gelen müşterileri için Türkiye’deki birçok şehirde ve yurt dışında mimari tasarım, proje ve uygulama alanlarında hizmet verdi. Mimarlık alanında işlevsel tasarımlar ve uygun maliyetli çözümler üreten Iglo Architects, kullanıcılara yepyeni bir tasarım süreci yaşatıyor; müşteri memnuniyetinden ve özenli bir ekip çalışmasından ödün vermeyerek yoluna devam ediyor.Iglo Architects tasarımı Cimpor Çimento Fabrikası 2011 yılında, Mecaplast Ar-Ge yapısı 2012 yılında, Logipark Lojistik Tesisleri ise 2013 yılında Arkiv Seçkileri arasına girdi. P Blok Prodüksiyon ve Post-Prodüksiyon Stüdyosu 2010 Intera İç Mimarlık Ödülleri’nde ‘Ofis’ kategorisinde birinci, 2013 Leaf Interior Design Awards’ta ise ‘Yılın Ticari Yapısı’ kategorisinde finalist oldu. Tuzla’da tasarlanan Logipark Lojistik Tesisleri ayrıca 2013 Arkiv İşveren Ödülü’nü almaya hak kazandı. ICI Fabrika ve Yönetim Binası projesi, 2014 yılında Dünya Mimarlık Festivali’nde (WAF) “Ofis Projeleri” kategorisinde de finale kalma başarısını gösterirken, 2015 yılında Sign of the City Gayrimenkul Ödülleri’nde “Devam Eden Projeler” kategorisinde En İyi Endüstri Yapısı ödülüne layık görüldü; aynı yıl, tüm dünyadan uluslararası mimari ve iç mimari projelerin yer aldığı prestijli paylaşım portalı World Architecture Community’nin 19. proje döngüsünde de kazanan projeler arasında yer aldı. Iglo Architects tasarımı Parsan Genel Müdürlük ve İdari Binası, Cityscape 2015 Mimarlık Ödülleri’nde “Geleceğin Ticari Yapıları” kategorisinde finale kalırken, ICI Fabrika ve Yönetim Merkezi ile Ortana Fabrika ve Yönetim Binası projeleri, The Plan ödüllerinde “Production” kategorisinde finalist olma başarısını gösterdi. 2016 MIPIM Awards ‘’Best Futura Project’’ kategorisinde Türkiye’den seçilen tek finalist olarak ICI Fabrika ve Yönetim Merkezi ile yarıştı. Son olarak ICI Fabrika ve Yönetim Merkezi “Ofis/Endüstri Yapıları” kategorisinde 2017 iF Design Ödülü’ne layık görülürken, Anatolia Tiles projesi “Factories” kategorisinde, İzmir Satış Ofisi projesi ise “Office” kategorisinde 24th Cycle of World Architecture Awards’a layık görüldü.