İKMİB BAŞKANI ADİL PELİSTER: “KOBİLERİMİZİN YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ İÇİN TÜRKİYE YEŞİL SANAYİ PROJESİ’NİN BÜYÜK KATKISI OLACAĞINA İNANIYORUM”

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda KOSGEB ve TÜBİTAK aracılığıyla Dünya Bankası finansman desteğiyle hayata geçirilen “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi”ne ilişkin yazılı bir değerlendirme yaptı.

 

Pelister, değerlendirmesinde şunları söyledi:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, KOSGEB ve TÜBİTAK aracılığıyla Dünya Bankası finansman desteğiyle hayata geçirilen “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi”nin ülkemiz, iş dünyamız ve sektörümüz için hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizin 2053 Net Sıfır Emisyon vizyonu ile kimya sektörümüzün 2030 vizyonu sürdürülebilirlik kapsamında, yeşil dönüşüme hazırlık faaliyetlerini destekleyici bu projeyi çok önemli buluyor ve büyük bir kısmı KOBİ’lerden oluşan sektörümüzün bu kıymetli destekten faydalanmalarını diliyorum.

 

Sayın Bakanımız, “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” ile sanayicilerin, girişimcilerin ve KOBİ’lerin verimli bir şekilde yeşil dönüşümüne destek olacaklarını, 450 milyon dolarlık bütçeye sahip projenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda KOSGEB ve TÜBİTAK ile birlikte yürütüleceğini açıkladı.

 

Yürürlüğe giren KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı ile KOBİ’lerin kendi bünyelerinde güneş enerji sistemlerinin kurulması için 14 milyon liraya kadar destek sağlanacağı, enerji, su ve ham madde verimliliği, sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümüne yönelik yeşil dönüşüm projelerine 4 milyon liraya kadar destek verileceği, TÜBİTAK desteği ile yeşil üretime, daha yüksek enerji ve kaynak verimliliğine yönelik AR-GE ve inovasyon faaliyetlerinde bulunan firmaların ve özel sektör liderliğindeki iş birliklerinin destekleneceği belirtildi.

 

“Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası” kapsamında 6 sektöre odaklanıldığını görüyoruz. 6 sektör arasında olan kimyasallar, plastik ve gübre sektörlerimizin öncelikli olarak değerlendirilmesi ve projeye başvuru yapabilecek olması memnuniyet verici. Kimya sektörü diğer 27 sektöre girdi sağlayan stratejik bir sektör olduğu için öncelik kapsamında değerlendirilmesi ve bu desteklerle yeşil dönüşüm için harekete geçilmesi tüm sektörleri de olumlu etkileyecektir.

 

“Sürdürülebilir büyüme ve güçlü Türkiye için, geleceğimiz için şimdi harekete geçme zamanı”

 

İKMİB olarak 2030 vizyonumuz doğrultusunda sürdürülebilirliği odak noktası olarak belirledik. Bu kapsamda yeşil dönüşüm, döngüsel ekonomi, dijital dönüşüm konularında çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Dönüşüm projeleri yüksek maliyetler ve sermaye gerektiriyor. Bu anlamda devletimiz tarafından firmalarımızın desteklenmesi büyük önem taşıyor. Sürdürülebilir büyüme ve güçlü Türkiye için, geleceğimiz için şimdi harekete geçme zamanı.

Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Çağrısı, Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı, Sanayiye Yönelik AR-GE ve Yenilik Ağları (SAYEM) Yeşil Dönüşüm Çağrısı olarak Yeşil Sanayi Projesi kapsamında çağrıya çıkılan projelere yönelik firmalarımızın mutlaka başvuru yapmalarını ve bu desteklerden yararlanmalarını öneriyoruz.

Ülkemizin kalkınmasına ve ekonomisine en büyük katkı sağlayan ihracatın itici gücü kimya sektörü olarak, Türkiye’nin ikinci yüz yılında hedeflerimize ulaşmak ve yeni rekorlar kırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”