İMOB, 14’üncü kez kapılarını açtı

Dünyanın en büyük 2’nci mobilya fuarı olan İMOB, 14’üncü kez kapılarını 23 Ocak Salı günü İstanbul Yeşilköy CNR EXPO’da açtı. 28 Ocak Pazar gününe kadar devam edecek fuarda, 500 katılımcı yer alıyor. 160 bini aşkın ziyaretçinin ve İran, Irak, Suudi Arabistan, Rusya, Almanya, Kosova, Mısır, Ukrayna, Nijerya gibi 120 ülkeden 50 bin yabancının ağırlanacağı fuarda, yaklaşık 2 milyar dolarlık ticaret hacminin gerçekleşmesi de bekleniyor. 2017 yılını 2,7 milyar dolar ihracatla kapatan ve 2018 yılı için 3,5 milyar dolar ihracat hedefleyen mobilya sektörü için fuar büyük önem arz ediyor. 12’nci defa fuara katılmaya hazırlanan Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, “Yaklaşık 15 yıldır atağa geçen sektörümüzde, 2015 yılında 1 milyon doları aşkın ihracat yapan firma sayısı 400’ü, 2016 yılında 580’i, 2017 yılında ise yaklaşık 700’ü buldu. Yine 172 ülkeye ve 202 gümrük noktasına ihracat yaptık. Sektörümüz açısından 14 yıldır düzenlenen İMOB, büyük önem taşımaktadır. 2018’in en önemli gündem maddesi: İMOB. Çünkü 2016 yılında İran’dan, 2017 yılında ise Çin’den önemli sayıda iş insanlarını ağırlayarak, ticaret hacmimizi yaklaşık yüzde 30 oranında arttırdık. 14’üncü İMOB Fuarı’nda da bu rüzgarı Afrika ülkeleri üzerinden devam ettirmeyi hedefliyoruz. Fuarın genelinde katılımcı 500 firmanın ortalama 2 milyar dolarlık ticaret hacminin bekliyoruz” dedi. Gürcan, 4’üncü ve 5’inci Hall’de yer alan MOBSAD üyelerinin dünyada 2 bin perakende noktasında var olduğunu ve 5 bin kişiye istihdam sağladığını da belirtti.

El emeğinden dijitale mobilyalar

Ar-Ge’ye ve tasarıma odaklanan mobilya sektörü, “Çin’den kaliteli, İtalya’dan ucuz” algısını kırıp “Türk mobilyası” algısını oluşturuyor. Bu anlamda da sektör, Ar-Ge ve tasarıma yönelik harcamaların son beş yılda yüzde 25 arttırdı. Her biri el yapımı, zanaatkar yönü yüksek mobilyalar üreten MOBSAD üyeleri, şimdi de el yapımı mobilyaları dijitalleştirdi. Fuarda sergilenen sallandıkça telefonu şarj eden sandalye ve üzerine oturulduğunda kişinin kilosu hakkında sesli bilgi veren tabure büyük ilgi gördü. El oymalı, altın varaklı ve bu senenin hit rengi violet renkli ipek kumaştan yapılan sallanan sandalye, sallandıkça iPhone ya da Android telefonu hızlıca şarj ediyor. Televizyon keyfinizi yarıda kesmeden, kablo karmaşasında kaybolmadan, telefonunuzun kablosunu sandalyeye takmanız yeterli. Siz sallandıkça telefonunuz şarj olacak. Dijitalleşen mobilyalar artık konuşuyor da. Kilonuz hakkında konuşan taburenin altına yerleştirilen tartı sayesinde, tabureye oturduğunuz an, tabure kilonuz hakkında yorum yapıyor. Yine tamamen el yapımı ve deri kaplamalı bu koltuk, yemek yemeden önce sizi bir kez daha düşündürecek.

Fuarda lüks mobilyalar da gözleri kamaştıracak. Üç ay boyunca tamamen zanaatkar ustaların el oymasıyla yaptıkları, altın varaklı, ipek kumaşlı koltuk takımlarının değeri ise tam 100 bin dolardan başlıyor. Özellikle Orta Doğuluların dikkatini çeken bu koltuk takımlarını, dijital mobilyaları görmek üzere 4’üncü ve 5’inci Hall’lerdeki MOBSAD üyelerinin mağazaları gezilebilir.