Mimar Murat Aksu ve Mimar Umut İyigün’ün kurucusu olduğu MuuM, dünyanın en büyük filo kiralama şirketi LeasePlan’in İstanbul’daki ofislerinin ikincisini de tasarladı. LeasePlan’in kurumsal kimliğinin ve işverenlerine yaklaşımlarının en iyi şekilde yansıtıldığı Kağıthane’deki LeasePlan II ofisi, yalın, yenilikçi ve dinamik tasarım diliyle dikkat çekiyor.
Hollanda merkezli filo kiralama şirketi LeasePlan’in Türkiye’deki ilk ofisini 2013 yılında projelendiren MuuM, firmanın öngörülemeyecek kadar hızlı büyümesi sonucunda ihtiyaç haline gelen ikinci ofisini de tasarladı. İlk ofisin tasarımından çok memnun kalınması ve aynı tasarım yaklaşımının yeni ofiste de sürdürülmek istenmesi nedeniyle Kağıthane Tekfen Ofis Park’ta yer alan ikinci ofislerini de Mimar Murat Aksu ve Mimar Umut İyigün’ün tecrübelerine teslim eden LeasePlan Türkiye’nin dinamik, yenilikçi ve müşteri memnuniyetini hedefleyen kurumsal yaklaşımı, tasarımın en önemli çıkış noktaları olarak ele alınmış.
uİşverenleri ile uzun süreli ve sağlıklı ilişkiler kurmayı prensip edinen MuuM, LeasePlan ile de uzun zamandır birlikte çalışıyor ve halen tasarım danışmanlıklarını yürütüyor. MuuM kurucu ortağı Mimar Murat Aksu her projede bir öncekinden daha nitelikli işler ortaya çıkarmalarında işverenlerini iyi tanımalarının ve daha iyi anlamalarının çok önemli katkısı olduğunu dile getiriyor ve ekliyor: “Tasarım sürecinde ilk olarak, Leaseplan için daha önce tasarlamış olduğumuz ofisin çalışanları ile bir araya geldik ve onların mekana dair eleştirilerini ve yeni mekanlarından beklentileri öğrendik. İkinci ofisin tasarımını bütün bu verileri değerlendirip analiz ederek kurguladık.”
‘İnsan Odaklı’ Çalışma Alanları…
Tüm projelerinin en önemli çıkış noktası olan ‘insan odaklı tasarım’ anlayışını LeasePlan II ofisinde de uygulayan MuuM, çalışma hayatının masa başından sosyal mekanlara doğru evrilmesi, çalışma süreçlerinde artık bireysel çalışmalardan ziyade ekip çalışmalarının daha verimli olması, çalışanlar arasında kurulan iletişimin ve etkileşimin yeni fikirlere zemin hazırlaması gibi çok önemli çalışma kültürü değişimlerini tasarıma itinayla yansıtmış.
Bu bağlamda Leaseplan II ofisinde çalışma hayatındaki değişen beklentiler referans alınarak çalışanlar arasındaki iletişimi, etkileşimi ve dolayısıyla da verimliliği artırması amacıyla sosyal alanlar özenle tasarlanmış. Doğal malzemeler ve sıcak renklerle kurgulanan sosyal alanlar, Leaseplan II’ye bir tür ‘formaliteden informaliteye geçiş projesi’ niteliği kazandırmış.
Son yıllarda global firmalarda hakim olan “Toplantı işveren veya müsteri ile yapılır; kurum içerisinde işbirliği (collaboration) yapılır” yaklaşımının ülkemizde de yaygınlaşmaya başladığını belirten ve kurum içerisinde iş saatlerinde çalışanların bir araya gelerek 15-20 dakikalık kısa toplantılar yapabilecekleri esnek ve sosyal alanlar tasarlamanın önemini ifade eden Murat Aksu ve Umut İyigün, LeasePlan II ofisinde şirket içi toplantıların da yapılabileceği, etkileşime ve iletişime açık sosyal alanlar kurgulamış.
LeasePlan II ofisinde, ortak çalışma alanları ile çalışanların evlerindeki kadar rahat hissedecekleri bir ortam yaratmayı hedefleyen MuuM kurucuları, “Kapalı çalışma alanlarını önerdiğimiz tasarım kararlarıyla daha keyifli, daha konforlu ve daha uzun süre verimli bir şekilde çalışma yapılabilecek mekanlar haline getirmeyi hedefliyoruz” diyor ve ekliyor: “Teknolojinin artık boğucu bir noktaya ulaştığı günümüzde, teknolojiyi en yalın haliyle mekanlara entegre etmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda ofislerinden gereksiz teknolojiyi arındırmaya çalışan LeasePlan’in, ‘minimum teknoloji maximum verimlilik’ bakış açısıyla server odasından cloud’a, desktop’lardan laptop’lara geçiş sürecini de mekanlarda uygulamış olduk”
“Çalışanlar Ofisleriyle Bütünleşebildiklerinde Daha Mutlu Oluyorlar…”
LeasePlan II ofisinin yer aldığı Tekfen Ofis Park yapısının 4 metre yüksekliğindeki iç hacimlerini, mekan tasarımında etkili bir faktör olarak kullanan MuuM, mekanı çevreleyen duvarları çok yalın bırakmak yerine onları bir kompozisyonun arka planı gibi düşünmüş ve bu bölüm için grafik çalışmalar yaptırmış. Doğanın yansıması olarak kurgulanan bu grafik çalışmalarla, kullanıcıların kendilerini doğanın içerisinde hissetmeleri amaçlanmış.
İç mekan tasarımlarında çağdaş, konvansiyonel, kolay elde edilebilir ve kolay işlenebilir malzemeler tercih eden MuuM, bu seçimlerinin temelindeki kaygıları sürdürülebilirlik ilkelerine göre şekillendiriyor. İşverenlerini mümkün olduğunca doğal, ancak onları da zorlamayacak bir ara kesitte malzeme seçimine yönlendirirken kullanıcıların rahatını ve memnuniyetini esas alıyor.
LeasePlan II’deki malzeme ve renk seçimlerinin yalınlığına vurgu yaparak aşırılıktan arındırılmış, yalın iç mekanlar yarattıklarını belirten Mimar Murat Aksu “İç mimariyi, mimari tasarım yaklaşımımızı kullanarak ele alıyor ve dekore etmektense mekansal çözümler sunuyoruz. Mekanın kullanıcılara vereceği hisse odaklanıyoruz. İnsanların motive olabilmelerinin birinci kuralı kendilerini iyi hissetmeleri ve bu da verimliliği getirmekte. Çalışanlar ofisleriyle bütünleşebildiklerinde daha mutlu oluyorlar. Biz de tasarımlarımızda bunu sağlamaya çalışıyoruz”, diyor.
Tasarım odaklı bir mimarlık ofisi olarak Y. Mimar Murat Aksu ve Y. Mimar Umut İyigün tarafından 1998’de, İstanbul’da kurulan MuuM, mimarlık, iç mimarlık ve kentsel tasarım alanlarında çalışmalarını sürdürüyor.
İşverenleri için en çağdaş teknikleri kullanarak yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretmeyi hedefleyen, ölçek gözetmeksizin tek bir binadan büyük ölçekli planlama projelerine kadar çeşitlenen bir yelpazede mimari tasarım hizmetleri sunan MuuM, fonksiyonel, estetik ve sosyal sorumlu çevreler üretmek amacıyla tasarım sürecinde konunun etki alanındaki tüm kesimlerin sesini duymaya çalışıyor. Her birini “kentsel peyzaj” yaklaşımıyla, kenti ve şehircilik ilkelerini koruma çabasıyla ele aldığı tüm projelerini, sosyal, kültürel ve çevresel bağlamları gözeterek tasarlayan MuuM, sanat, bilim, teknoloji ve ekonomiyle harmanlanmış, araştırmacı ve yaratıcı bir yaklaşımla, “insan odaklı çevreler” yaratmaya ve kamu adına kazanımlar elde etmeye çabalıyor.
Tasarımlarında avlu, taşlık, cumba gibi geleneksel öğeleri kent ölçeğinde yeniden yorumlayan, mimarlığın ve şehirciliğin temel ilkelerine sadık kalarak “tutarlı ve samimi” bir anlayışı sürdüren MuuM, yapı enformasyon modelini (BIM – Building Information Modelling) proje üretimlerinde kullanıyor ve Türkiye’de yakın gelecekte BIM konusunda bir platform oluşturmayı planlıyor.
Bugüne kadar pek çok ulusal ve uluslararası mimarlık yarışmasında ödüller alan, son olarak dünyaca ünlü mimarlık, iç mimarlık ve tasarım portalı Architizer’ın dördüncü kez düzenlediği “2016 Architizer A+ Awards”da RÖNESANS BİZ binası ile “Mimarlık + Sürdürülebilirlik Mansiyon Ödülü’ne layık görülen MuuM kurucuları Murat Aksu ve Umut İyigün, eğitime katkıda bulunmayı bir sosyal sorumluluk projesi olarak benimsiyor ve üniversitelerin mimarlık bölümlerinde proje yürütücüsü ve davetli jüri üyesi olarak görev yapıyor.