ORMAN FAKÜLTESİNDEN, MESLEK HAYATINA ORFAMDER

2007 yılında resmiyet kazanan ORMAN FAKÜLTELİLER DERNEĞİ (ORFAMDER), dostluk ve kardeşlik temeli üstünde yükselen bir gönül hareketi. Merkezi İstanbul, Esenler’de bulunan derneğin Yönetim Kurulu Başkanı ve Orman Mühendisi Kemal Kaya’dan ORFAMDER ile ilgili bilgi aldık.

 

ORSİAD: Kemal Bey, ORFAMDER’i kısaca tanımlar mısınız?

Kemal Kaya: ORFAMDER yardımlaşma ve dayanışmanın ibadet bilinciyle öğrencilikten bu tarafa doya doya yaşandığı bir çatıdır. Dünyanın öznesi olan insanın “iyi” olması iyiliğin yayılmasının birinci şartıdır. Dünyada yapılacak en kıymetli iyiliğin, insanlara yapılan iyiliğin olduğuna inanıyoruz. Bu yönüyle ORMAN FAKÜLTELİLER DERNEĞİ (ORFAMDER) iyilikseverler birlikteliğidir. Üniverite öğrenciliği hayatın 4 yıllık altın fırsatıdır. Üniversite yılları, bir taraftan benlik kozasının, bir taraftan da meslek örgüsünün dokunduğu yıllardır. Üniversite yılları gençlerimizin nitelikli yardıma ihtiyaç duydukları yıllardır. ORFAMDER, bu yılların değerlendirilmesinde ve kurulan gelecekte, dostluk ve kardeşlik temeli üstünde yükselen bir gönül hareketidir.

ORSİAD: ORFAMDER, orman fakültelilerin sektör bilinci oluşmasında ne gibi çalışmalar yapıyor?

Kemal Kaya: ORFAMDER olarak birinci işimizin, Orman Fakültelerinde okuyan gençlerimize destek olmak olduğuna karar verdik. Üretebilen bir gençlik için mesleki rehberlik faaliyetlerinin hayati öneme sahip olduğunu biliyoruz. Orman Mühendisi, Orman Endüstri Mühendisi, Peyzaj Mimarı ve diğer meslektaşlarımızın sektör bilinci ile hareket etmelerini ve sektörlerinde birer aktör olarak yer almalarını istiyoruz. Bu bilinci yaygınlaştırmak için dernek bünyemizde “Orman Fakülteliler Kariyer Merkezi (OKAMER)” birimi oluşturduk.

Yıllardır Orman Fakülteliler, kendilerini “Ormancılar” olarak tanıttılar. Bu tanımlamanın da elbette kıymetli çağrışımları var. Ormancılar bu ülkede emeğin ve fedakârlığın sembolü olmuşlardır. Ancak “Orman Fakülteli” olmak, ayni zamanda girişimci ve üretken olmaktır. Orman ve ağaç, Orman Fakültelilere emanet edilmiştir. Ağaç bizim ekmek kapımızdır. Ağacın en iyi girişimcisi ve katma değer katanı Orman Fakülteliler olmalıdır. Orman Fakülteliler daha mezun olmadan bu sektörün farkında olmalıdırlar.

ORFAMDER Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, Orman Mühendisi

ORSİAD: Bu noktada artık orman fakültelerinden “girişimci ormancılar” çıkacağını söyleyebilir miyiz?

Kemal Kaya: Kesinlikle! ORFAMDER, ağaç ve orman sektörünün tanıtıldığı, girişimcilik örneklerinin ve tecrübelerinin aktarıldığı “Orman Fakülteliler Kariyer Semineri” programını Orman Fakültelerinde yaparak, “Girişimci Ormancıları” gün yüzüne çıkartmayı amaçlamaktadır. İş arayan değil, iş kuran Orman Fakülteliler olması için gençlerimizin içindeki girişimcilik ruhunu gıdıklamaktayız. Ancak staj döneminin olması gerektiğini de hatırlatıyoruz. Bize bu cesareti sektörümüz vermektedir. Sektörümüzün çok çeşitli girişimcilik kapasitesine sahip olmasıdır. Orman Endüstri Mühendisleri ve Peyzaj Mimarı meslektaşlarımızın oturmuş bir sektörlerinin olması onlar adına büyük bir avantaj oluştururken, meslektaşlarımızın sektörün beklentilerini kendinde bulunduramayışı bir dezavantaj oluşturmaktadır. Sektör-Meslektaş beklentilerinin uyum içinde olması için meslektaşlarımızın “iyi takip ve iyi donanım” bilincine sahip olmaları gerektiği konusunda da farkındalık çalışmaları yapıyoruz.

Düzce Orman Fakültesi ORMAN FAKÜLTELİLER KARİYER SEMİNERİ 2

Orman Mühendisleri uzun yıllardır, kamuda istihdam konusunda büyük zorluklar yaşamaktadırlar. Bu zorlukların yaşanmasında Orman Fakültelerinin sayısının artmasının yanında kamu istihdam politikalarının da doğrudan etkisi olmuştur. Mezun sayısı ile istihdam edilen meslektaş sayısı uyumsuzluğu, orman mühendislerini değişik sektörlere itmiştir. Mesleğini değil, öğrendiği işi yapan ve bu işten geçim sağlayan orman mühendislerinin sayısı oldukça fazladır. ORFAMDER olarak biz bu meslektaşlarımızın birikimlerinden de faydalanıyoruz. Orman Mühendisleri için de özel sektör imkânlarını kariyer seminerlerimizde anlatıyoruz.

Düzce Orman Fakültesi ORMAN FAKÜLTELİLER KARİYER SEMİNERİ 1

Orman Fakülteli genç mühendislerimizin yeni iş imkânlarına kavuşmaları için hem orman mevzuatı hem de yeni iş trendlerini konusunda yapılabilecekleri ve yapılması gerekenleri en üst düzeyde ilgililerle çeşitli ortamlarda görüşmekteyiz. Üreten, girişimci ve istihdam sağlayan Orman Fakülteliler önümüzdeki yılarda kendilerini göstereceklerdir.

ORSİAD: ORFAMDER olarak sosyal sorumluluk projeleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kemal Kaya: ORFAMDER, Orman Fakültelilerin sosyal sorumluluk projeleri içinde yer almasına önem vermektedir. Mesleğimizin ve yaptığımız işin toplum için çok önemli olduğuna dikkat çeken faaliyetler yapmaktayız. Bunun en güzel örneği gönüllü ağaçlandırma faaliyetlerimizdir. Her yıl düzenli olarak ve artan sayıda yaptığımız ağaçlandırmalar hem Orman Fakültelilerin bilinirliliğini arttırmakta, hem de meslektaşlarımız toplumla buluşma imkânı bulmaktadır.

31.Orman Koşusu 2, 31 MAY.2014

Bolu bölgesi köylerinde bir sezon yürüttüğümüz mezarlık ağaçlandırma faaliyetimiz bunun en güzel örneğini teşkil etmektedir. Bir ağaçlandırma organizasyonu ile kaymakam, belediye başkanı, muhtar, orman teşkilatı, okullar ve köy halkını bir araya getirip toplumda birlik ve beraberliğe katkı sağlamış olmamızın hiçbir maddi karşılığının olamayacağını gördük.

Büyük şehirlerde Orman Haftası münasebetiyle belediyeler, okullar ve sivil toplum kuruluşları ile yaptığımız temalı ağaçlandırma faaliyetlerimiz de tabiat ve orman kıymetini topluma anlatmak için bize güzel fırsatlar vermektedir. Bu yılki ağaçlandırma temamızı “Uluslararası Kardeşlik” olarak belirledik. İstanbul, Ankara ve Mersin illerimizde yaşayan Suriyeli çocuklarla gerçekleştirdiğimiz ağaçlandırma organizasyonumuz, mesleğimizin sınır tanımayan bir gönül coğrafyası olduğunu göstermiş oldu.

ORFAMDER, Orman Fakültelileri buluşturduğu faaliyetlerle de dikkat çekiyor. Ankara’da her yıl meslektaşlarımızla birlikte en son 31.sini yaptığımız iftar buluşmasına Türkiye’nin dört bir tarafından Orman Fakülteliler katıldı. Baharda yapılan Orman Koşusu ve sonbaharda ormandan kestane toplayıp, közleme şenliği, yediden yetmişe tüm üye ve gönüllülerimizin heyecanla beklediği buluşma anlarımız oluyor.

mezarlık ağaçlandırma (1)

ORSİAD: Orman fakültelilerin çevre ve şehir konularına yaklaşımı nedir?

Kemal Kaya: Orman Fakülteliler, tabiatın dilinden anlayan ve ona en yakın meslek insanlarıdırlar. Bir Orman Fakülteli çevreci olmaktan çok daha büyük bir değerin savunucusudur. O, tabiatın ve tabiattaki yaşamın yanındadır. Oksijen, su, toprak, yağmur, ağaç, yaban hayatı vs. tabiat varsa vardırlar. Tabiatı korumanın yolunun, tabiatı çevre konusu haline getirmemekten geçtiğine inanıyoruz. Çevre sorununu şehir-insan ilişkisi bağlamında değerlendiriyoruz. Çevre sorunu şehrin sorunudur. Sıkça duyduğumuz çevre hareketlerinin siyasal güç olarak ortaya çıkması çevreciliğin yeşil iktidar yüzüdür.

mezarlık ağaçlandırma (2)

Tabiatın korunması doğa-insan ilişkisiyle ilgilidir. Bir yerde çevre sorunu varsa, oranın tabiattan koparıldığını anlamamız lazım. İnsanlığın ortak menfaati için, tabiat parçalarının şehirleştirilmesi bir çevre sorunu değil, bir medeniyet konusudur. Babasından miras kalan bahçeli evlerini daha fazla katma değer getirsin diye yüksek katlı inşaatlara dönüştüren kişilerin medeniyet algısı değişmiştir. Tabiatı koruyacak ve çevreye zarar vermeyecek insan, medeni insandır. Orman fakülteliler, medeniyetimizin tabiat bilincinin yeniden oluşmasına katkı vererek “ülkede ağaç kesilmesinin, rejim sorunu haline gelmesini” önleyebilecek mesleki camialardandır.

BOLU ALADAĞ 2014,kariyer34

ORFAMDER, kurucularının, üyelerinin, Orman Fakültelilerin ve tabiat severlerin desteği ve katılımı ile büyüyen bir sivil toplum kuruluşu olarak toplumda değer katmaya devam edecektir.

suriyeli çocuklarla ağaçlandırma