Elektronik cihazlarınçevreyükünü hafifletmekiçin bir çaba olarak nerdeyse tamamı ahşaptan yapılan bir yarı iletken çip üretildi. Alternatif çözüm, Wisconsin-Madison Üniversitesi’ndenaraştırmacılarından oluşanbir ekipve Amerika Madison merkezliTarımOrman ÜrünleriLaboratuvarı(FPL)araştırmacılarının ortaklaşa çalışmasıyla gerçekleşti.
ABD merkezli Wisconsin-Madison Üniversitesi ve Tarım Orman Ürünleri Laboratuvarı araştırmacılarının ortaklaşa çalışması sonucu gerçekleşen ve Nature Communications dergisinde detaylarıyla yayınlanan raporuyla, yeşil teknoloji selüloz nanofibril (CNF) ile “yonga çip” üretiminin mümkün olacağı açıklandı. Söz konusu “çipler” aslında nerdeyse tamamı ahşaptan yapılmış olan bilgisayar çipleridir. Araştırmacılar 2007’de yani sekiz yıl önce, elektronik atıkların yıllık yaklaşık 3,2 milyon ton civarında olduğunu kaydetmişlerdi. Bu soruna çözüm getiren araştırma raporu, bilgisayar parçasını, esnek ve biyolojik çözümlenebilir ahşaptan yapılan selüloz nanofibril (CNF) kullanarak yapılabileceğinin detaylarını paylaştı.
UW-Madison, elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü Zhenqiang “Jack” Ma liderliğindeki araştırma ekibi, yeni cihazı nitelendirirken, Ma şunları söyledi: “Bir çip malzemenin çoğunluğu desteğidir. Biz sadece her şey için birkaç mikrometreden daha az kullandık. Artık tüm çipleri güvenle ormana bırakabilirsiniz. Bu gelişmeyle bilgisayar çiplerinin gübre görevi yapması mümkündür.”
Tarım Orman Ürünleri araştırmacılarından lider mühendis Zhiyong Cai ise 2009 yılından bu yana, sürdürülebilir nanomalzemeleri geliştiren biri olarak şu açıklamayı yaptı: “Büyük bir ağaç alırsanız ve onu tek life kadar keserseniz en yaygın elde edeceğiniz ürün kağıttır. Lifin boyutu mikron aşamasındadır. Peki ama ya biz bu malzemeyi nano ölçekte kesebilirsek? İşte o aşamada, bu malzemeyi yani çok güçlü transparan CNF (selüloz nanofibril) kağıdı elde edebiliriz.”