ProManage ile Dijitalleşen Fabrikalarda Verimlilik Dorukta

Yapay Zeka ve Artırılmış Gerçeklik teknolojileri ile tam entegre olan dünyadaki tek üretim yönetim sistemi ProManage fabrikalara geleceği getiriyor

Türkiye’nin sanayide dijitalleşme alanındaki ilk Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştiren ve bu alanda lider olan teknoloji şirketi Doruk, Endüstri 4.0’ın akıllı ve dijital fabrikalarını Türkiye orijinli uluslararası akıllı üretim yönetimi sistemi ProManage ile inşa ediyor. Sanayide dijitalleşmenin henüz hiç konuşulmadığı yıllarda Doruklu Türk mühendisler tarafından geliştirilen ProManage, bugün dünya genelinde 300’den fazla fabrikada üretimi yönetiyor. Production ve Management kelimelerinin birleşiminden oluşan ProManage, Yapay Zeka ve Artırılmış Gerçeklik teknolojileri ile tam entegre olan dünyadaki tek üretim yönetim sistemi konumunda. İşletmelerin dijital dönüşümlerini 4 ila 8 hafta gibi kısa bir sürede tamamlayan ProManage, uygulama ve kullanım aşamasında sağladığı maliyet avantajıyla da dikkat çekiyor. 2 ayda yatırım maliyetini geri kazandıran ProManage, 2 ay sonunda yüzde 20’ye varan oranda verimlilik artışı sağlıyor.

Türkiye’de üretim yönetiminde dijitalleşme pazarını inşa eden yüksek teknoloji firması Doruk’un Türk mühendisleri tarafından uluslararası standartlarda tasarlanmış bir akıllı üretim yönetim sistemi olan ProManage, fabrikalarda üretime ilişkin tüm operasyonların dijital araçlar ile yönetimini sağlıyor. Mottosu “Auto-improve your business” (İşletmenizi otomatik olarak geliştirin) olan ProManage, işletmelerin kendilerini sürekli ve otomatik olarak geliştirebilmesine imkan tanıyor. Bu sayede işletmelerin dar boğazlarını, zayıf yönlerini, gelişime açık noktalarını sürekli olarak onlara gösteriyor ve bu açıkların iyileştirilmesi için işletmeyi uyarı mesajları ve farklı yollarla bilgilendiriyor.

Dijital üretim yönetimi alanında 21 yıllık tecrübeye sahip olan Doruk, Türkiye’nin yanı sıra ABD’nin Chicago kentinde yer alan ProManage Smart Manufacturing Solutions Corp. şirketi ile dünyanın dört bir yanında 300’den fazla fabrikanın dijital dönüşüm süreçlerini başarıyla yürütüyor. İlk marka tescili 2003 yılında alınan ProManage’ın dünya markası olma yolunda hızla ilerlediğini belirten Doruk Teknolojiden Sorumlu Başkanı (CTO) Cengiz Özden, uluslararası dijitalleşme enstitüleriyle Ar-Ge işbirlikleri içinde global teknoloji gelişimine destek sunduklarını belirtti.

Yapay zeka ile fabrikaların geleceğini bugünden görüyor

Öğrenen ve kendini geliştiren yapay zeka destekli üretim yönetim sistemlerinin fabrikalara çağ atlatacağını belirten Cengiz Özden, ProManage’ın yapay zeka (AI-Artificial Intelligence) ve artırılmış gerçeklik (AR-Augmented Reality) teknolojileri ile tam entegre olan dünyadaki tek üretim yönetim sistemi konumunda olduğunu vurguladı. ProManage’ın yapay zeka çözümleri ile fabrikaların akıllı ve geleceği öngörür (predictive) hale geldiğini ifade eden Özden, “Geleceği öngörmek işletmelere tam kontrol sağlıyor. Böylece üretim, bakım ve kalite yönetiminde proaktifliğin önüne geçen, gelecek tahmini odaklı bir dönem başlıyor. Bu sayede olası sorunlar oluşmadan önlenebiliyor, kayıplar azalıyor, iş verimi ve üretim miktarı artıyor, üretim hızlanıyor ve maliyet ciddi oranda düşüyor” dedi. Özden, dünya genelinde ProManage’ı kullanan işletmelerin 2019 yılının ilk aylarından itibaren üretim operasyonları yönetiminde makine öğrenmesi ve yapay zeka yatırımlarını hayata geçirmeye başladığını ve yıl içinde bu yatırımlarının sonuçlarına erişeceklerini açıkladı.

Artırılmış Gerçeklik ile ekipmanların ötesini görmek mümkün

Artırılmış Gerçeklik uygulamasının ortaya çıkışı ile dünyanın değişmeye başladığını ancak asıl değişimin henüz gerçekleşmediğini belirten Cengiz Özden, “ProManage’ın Artırılmış Gerçeklik özelliği ile ekipmanların ötesini görmek ve geleceğin fabrikası olma yolunda büyük bir adım atmak mümkün. Bu yeni nesil teknoloji işletmelere üretim hattındaki problemlerin kök nedenlerini görüntüleyip verim kaybına neden olan unsurları hızlıca fark etme, ortadan kaldırma ya da iyileştirme imkanı tanıyor. İşletmeler bu sayede KPI’larını görselleştirip gerçek zamanlı olarak görüntüleyebiliyor, makineleri online izleyebiliyor, raporları inceleyebiliyor, kısacası işletme ile ilgili ihtiyaç duyulan tüm bilgilere hızla ulaşıp önlem alabiliyorlar” şeklinde konuştu.

Fabrikalar 4 ila 8 haftada dijitalleşiyor, 2 ayda yatırım maliyeti geri kazanılıyor

İşletmelerde üretim planlamadan sevkiyata kadar tüm operasyonların dijital olarak yönetilmesini sağlayan ProManage ile fabrikaların dijital dönüşümünün sadece 4 ila 8 hafta sürdüğünü ifade eden Özden; “Sanayiciler ProManage’ı kullanmaya başladıktan yaklaşık 2 ay sonra bu sistem için yaptıkları yatırımı geri alabiliyor. 2 ay sonunda minimum yüzde 10 olmakla birlikte genellikle yüzde 20 verimlilik artışı sağlanıyor. Yıl olarak düşünüldüğünde ise örneğin ayda 1 milyon Euro’luk girdi maliyeti olan bir işletme için 10 ayda yapılan 10 milyon Euro’luk yatırım 8 milyon Euro’ya düşüyor ve işletme yılda 2 milyon Euro tasarruf etmiş oluyor. Özetle, ProManage’ı kullanan firmalar üretimlerini daha verimli ve çevik hale getiriyor, kayıplarını tespit edip azaltarak maliyetlerini ve rekabetçiliklerini yönetebiliyor. ProManage ile Türk sanayiciler Endüstri 4.0 evresinde dünya firmaları ile rekabet edebiliyor” dedi.

Dünyada 300’den fazla fabrikayı dijitalleştirdi

Yüksek teknoloji firması Doruk’un dünya çapında sanayicilere dijital dönüşümdeki mevcut durumlarının ölçüldüğü ve gelişim yol haritalarının hazırlanıp dönüşüm yolculuklarının planlandığı bir dijital dönüşüm mentorluğu hizmeti sunduğunu belirten Özden, sözlerine şu şekilde devam etti; “Sanayide dijitalleşmenin henüz hiç konuşulmadığı yıllarda Doruklu Türk mühendisler tarafından geliştirilen dijital üretim yönetim sistemi ProManage, bugün dünya genelinde 300’den fazla öncü sanayi kuruluşunda kullanılıyor. ProManage, işletmelere öncelikle nasıl bir maliyetle çalıştıklarını ve nasıl bir yatırımı realize ettiklerini gösteriyor. Daha sonra ise hangi yöntemlerle, neler yapılması gerektiğini ortaya koyarak sanayicilerin maliyeti düşük ve katma değeri yüksek ürünler üretmelerini sağlıyor. Ayrıca sanayicilere üretim süreçlerini dijital ortamda el değmeden gerçek ve şeffaf bilgilerle yönlendiren bir yönetim yazılımı sunuyor.”

ProManage felsefesi: Daimi gelişim

Mükemmel şirketlerin mükemmelliğe değil daimi gelişime inandıklarını, en mükemmel operasyonda bile her zaman gelişime açık bir yön bulunduğunu söyleyen Cengiz Özden, ProManage’ın ProGuard, ProData, ProTrace, ProManage Mobil, ProManage Web, ProManage AI, ProManage AR gibi sürekli gelişen ve yenileri eklenen uygulamaları ile Endüstri 4.0’ın her türlü ihtiyacına yüzde yüz yerli üretimle cevap vermeye devam edeceklerini belirterek sözlerini tamamladı.

Doruk Hakkında

Türkiye’nin sanayide dijitalleşme alanındaki ilk Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirmiş olan teknoloji şirketi Doruk, endüstriyel işletmelerin üretim operasyonlarının dijital olarak yönetilmesi için Akıllı ve Dijital Üretim Yönetimi Sistemleri geliştirip kuruyor. Türkiye’deki üretim sanayisini üretimde kullanılan IT teknolojileri ile tanıştırmak hedefiyle yola çıkan Doruk, bu hedef doğrultusunda 1998 yılında TÜBİTAK Teknoloji İzleme ve Değerlendirme Direktörlüğü tarafından desteklenen Ar-Ge projesi olarak dünyanın ilk programlanabilir veri terminallerinden birini geliştirerek yolculuğuna başladı. 1999 yılında, üretimden otomatik toplanan üretim verilerini kullanarak üretim operasyonlarının otomatik olarak planlandığı ilk üretim planlama yazılımı yine TÜBİTAK TİDEB tarafından desteklenmeye değer görülerek bir Ar-Ge projesi olarak hayata geçirildi ve sanayide uygulanarak ticarileştirildi. Kısa sürede Türkiye’de sektör lideri konumuna gelen Doruk, “Türkiye’de üretim yönetiminde dijitalleşme” pazarını inşa eden firma konumunda. 2006’da Romanya Arctic fabrikasına ilk ihracatını gerçekleştirerek uluslararası pazarlara ilk adımını atan Doruk, Production ve Management kelimelerinin birleşiminden oluşan Türkiye Orijinli Uluslararası Üretim Yönetimi Sistemi ProManage ile dünya genelinde 300’den fazla öncü sanayi kuruluşunun dijital dönüşümünü gerçekleştiriyor. Artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojileri ile tam entegre olan dünyadaki tek üretim yönetim sistemi ProManage ile sanayicilerin dijital dönüşüm mentorluğunu yapan Doruk’un Türkiye’de Teknopark İstanbul’da yer alan merkez ofisi, Antalya Teknokent ofisi ve İzmir Depark Teknokent ofisinin yanı sıra Amerika’nın Chicago kentinde şirketi bulunuyor. Amerika’da üretim endüstrisini kuvvetlendirmek için ABD Eski Başkanı Barack Obama’nın isteği ile kurulan Dijital Üretim Tasarım ve İnovasyon Enstitüsü DMDII’ın Ar-Ge partneri olan Doruk, 2018’de cirosunun yüzde 55’ini Ar-Ge’ye ayırdı. 2019 yılının ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 100’lük bir büyümeye imza atan Doruk, 2019 yılını yüzde 250 büyüme ile kapatmayı hedefliyor. 2023’te ise yüzde 1500 büyüme öngörüyor. ABD, Rusya, Belçika, Romanya, Bulgaristan, Cezayir, Sırbistan ve Tataristan’a ihracat gerçekleştiren ve gelecek hedefini “dünya markası olmak” şeklinde belirleyen Doruk, 2020’de Almanya ve Japonya’da ofis açmayı planlıyor. 2019 yılı itibariyle 89 çalışanı bulunan Doruk, 2019’u 130 çalışanla kapatmayı ve 2020’de 205 kişi olmayı amaçlıyor. Türkiye’nin dijital dönüşümde söz sahibi sanayi kuruluşlarını buluşturan “Doruk’ta Buluşma – Verimli İşletmeler İçin Sanayide Güç Birliği Platformu” etkinliğini 2010 yılından bu yana periyodik olarak düzenleyen şirket, bu alanda bir firmanın kendi bünyesinde gerçekleştirdiği dünyadaki ilk etkinliklerden biri olma özelliğini taşıyor.

www.dorukotomasyon.com , www.promanage.com