TÜRKİYE İMSAD DIŞ TİCARET ENDEKSİ SONUÇLARI AÇIKLANDI

İnşaat malzemeleri sanayisi yüksek performansını koruyor: Son bir yıllık ihracat 25 milyar dolara yaklaştı

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Mayıs 2021 sonuçlarına göre, mayıs ayındaki tam kapatma önlemleri ve bayram dolayısıyla azalan çalışma gün sayısına rağmen inşaat malzemeleri sanayisi ihracatta yüksek performans göstermeye devam etti. Mayıs ayında 2,46 milyar dolarlık ihracatla, endeksin başlangıcından bu yana değer olarak en yüksek ikinci aylık ihracat yapıldı. İnşaat malzemeleri sanayisinin son üç aylık ihracatı 7,44 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 2021 yılı mayıs ayı itibarıyla yıllık veya son 12 aylık inşaat malzemeleri ihracatı değer olarak 24,73 milyar dolar ve miktar olarak 63,3 milyon ton ile son dönemlerin en yüksek seviyesine çıktı.

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi, 2021 yılı mayıs ayında tam kapatma önlemleri ve çalışma gün sayısının bayram tatili dolayısıyla azalmasına rağmen yüksek bir performans gösterdi. Geçen yılın mayıs ayının, Covid-19 salgını etkilerinin en yüksek yaşandığı ikinci ay olduğu belirtilen endekste, bu nedenle geçen yılın mayıs ayı ile yapılan karşılaştırmalarda yüksek artışlar gerçekleştiği vurgulandı. 2021 yılı mayıs ayı verilerinin baz etkisinden de öte kapatma önlemlerine rağmen yüksek performans gösterdiğine dikkat çekilen endekste, şu bilgiler yer aldı:

İnşaat malzemeleri sanayisi, pazarlardaki iyileşme ve canlanma beklentisi ile yüksek bir ihracat performansı gösterdi. Dış pazarlarda artan talebin yıl sonuna kadar sürmesi bekleniyor. 2021 yılı mayıs ayı itibarıyla yıllık veya son 12aylık inşaat malzemeleri ihracatı değer olarak 24,73milyar dolar ve miktar olarak 63,3milyon ton ile son dönemlerin en yüksek seviyesine çıktı. 2,46 milyar dolar seviyesinde ihracat yapılan 2021 yılı mayıs ayında; değer olarak, endeksin ölçülmeye başlandığı 2013 yılı ağustos ayından bu yana en yüksek ikinci aylık ihracat yapıldı. Son üç aylık ihracat ise 7,44 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 2021 yılı mayıs ayında inşaat malzemeleri ihracatı miktar olarak 5,85milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Böylece miktar olarak da tüm zamanların en yüksek ikinci ihracatı yapıldı. Son üç ayda ise ihracat 17,6milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

İnşaat malzemeleri sanayisi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı mayıs ayında geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 50 arttı. 2020 yılı mayıs ayında Covid-19 salgını etkisi ile ortalama ihracat fiyatları önemli ölçüde düşmüş ve 0,28dolar/kg olmuştu. 2021 yılında emtia fiyatlarındaki artış ihracat birim fiyatlarını yukarı taşıdı. İnşaat malzemeleri ihracat birim fiyatı 2021 yılı mayıs ayında 0,42dolar/kg oldu.

Mayıs ayında ithalat yavaşladı

Mayıs ayında inşaat malzemeleri ithalatı, nisan ayına göre yavaşlayarak 707milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. İnşaat malzemeleri ithalatının 255 bin 481 ton seviyesinde yapıldığı mayıs ayında ithalat, nisan ayından sonra miktar olarak da azaldı. İnşaat malzemeleri ithalat birim fiyatı 2020 yılı mayıs ayında 2,26dolar/kg iken 2021 yılı mayıs ayında 2,77dolar/kg oldu.

 

Pazarlarda talep artışı sürüyor

Pazarlarda aşılama ve iyileşme beklentileri ile talep artışı sürüyor. Buna bağlı olarak mayıs ayında inşaat malzemeleri ürünlerinde son yılların en yüksek dış ticaret performanslarından biri daha gerçekleşti. İhracatta yüksek seviyelerin sürmesi bekleniyor.

Değer, miktar vebirim fiyatlarda eğilimler artış yönünde oldu

2021 yılı mayıs ayında inşaat malzemeleri ihracat performansı alt sektörler itibarıyla birbirlerine benzer eğilimler gösterdi. Değer, miktar vebirim fiyatlar olarak ihracatta eğilimler artış yönünde oldu. Geçen yılın mayıs ayı Covid-19 salgınının etkilerinin en çok hissedildiği ikinci ay oldu. Bu nedenle bu yılın mayıs ayındaki büyümelerde geçen yıldan gelen yüksek baz etkisi de bulunuyor.

2021 yılı mayıs ayında 8alt ürün grubunun tamamında ihracat birim fiyatları 2020 yılı mayıs ayına göre yükseldi. 2021 yılı mayıs ayında, geçen yılın aynı göre ortalama ihracat birim fiyatları; mineral ürünlerde yüzde 36,9, demir çelik ürünlerinde yüzde 24,2, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 36,5, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde32,7, kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 24,5yükseldi.

2021 yılının mayıs ayında 8 alt ürün grubunun 7’sinde ihracat miktar olarak geçen yılın mayıs ayının üzerinde gerçekleşti. 2021 yılı mayıs ayında en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 81,6ile demir çelik ürünlerinde gerçekleşti. Metal bazlı ürünlerin ihracatı yüzde 63,8,yalıtım malzemeleri ihracatı yüzde 64, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 46,4ve kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 45,2arttı.

2021 yılının mayıs ayında 8alt ürün grubunun 7’sinde ihracat değer olarak yükseldi. Değer olarak önemli artışlar gerçekleşti. Yüksek artışlarda geçen yılın sert düşüşler yaşanan mayıs ayının baz etkisi de bulunuyor. 2021 yılı mayıs ayında değer olarak en yüksek ihracat artışı yüzde 126,6ile demir çelik ürünlerinde gerçekleşti. Demir çelik ürünleri ihracatı aylık bazda uzun süre sonra ilk kez 1 milyar doları aştı. Mayıs ayında değer olarak ihracat artışı elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 94,3, metal bazlı ürünlerde yüzde 89, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 84,5olarak gerçekleşti.

Kapatma önlemleri ve bayram tatili genel sanayi ihracatını olumsuz etkiledi

Türkiye sanayi ihracat performansı mayıs ayında ivme kaybetti. Mayıs ayında yaşanan kapatma önlemleri ve bayram tatili ile azalan çalışma gün sayısı ihracat performansını olumsuz etkiledi. 2021 yılı mayıs ayında sanayi ürünleri ihracatı değer olarak bir önceki nisan ayının yüzde 11altında gerçekleşti. Mayıs ayında küresel pazarlarda aşılama ile gelen iyimserlik ve talep artışı ise devam etti. Türkiye toplam sanayi ürünleri ihracatı miktar olarak ise 2021 yılının mayıs ayında bir önceki nisan ayına göre yüzde 3,7azaldı. Mayıs ayında sanayi ihracatı miktar olarak da zayıfladı. Mayıs ayında ihracat birim fiyatlarında daha hissedilir bir düşüş yaşandı. Sanayi malı ihracatında ortalama birim fiyatları 2021 yılı nisan ayında 1,41dolar/kg iken, 2021 yılı mayıs ayında 1,31dolar/kg oldu. Mayıs ayında ihracat birim fiyatı şubat-mart-nisan döneminde yükselen fiyatların altında kaldı. Ortalama ihracat birim fiyatlarının düşüşünde küresel ölçekte artan ihracat rekabeti de etkili oldu.

İnşaat malzemeleri sanayisi dışındaki sanayilerin toplam ihracatı değer olarak 2021 yılı mayıs ayında bir önceki nisan ayına göre yüzde 12düştü. Miktar olarak ise yüzde 9,6düşüş yaşandı. İnşaat malzemeleri sanayisi dışındaki sanayilerin ihracat ortalama birim fiyatı 2021 yılı nisan ayında 2,76dolar/kg iken 2021 yılı mayıs ayında 2,66dolar/kg seviyesine indi. Genel sanayi ihracatı mayıs ayında pazarlardaki yüksek talebe rağmen kapatma ve çalışma gün sayısının azalması ile performansında ivme kaybetti. Ancak ivme kaybının geçici olduğu ve ivmenin yeniden kuvvetleneceği öngörülüyor.

Türkiye İMSAD Hakkında

Kuruluşundan bu yana geçen 37 yılda, Türk inşaat sanayisini gerek yurt içinde gerekse yurt dışında temsil eden bir sivil toplum örgütü olan Türkiye İMSAD, 87 sanayici firma, 53 sektör derneği ve 3 üniversite üyesiyle, pazarda 32 binden fazla noktaya etkin bir şekilde ulaşmaktadır. Sürdürülebilir büyüme için yurt içinde ve yurt dışında iş birlikleri geliştiren Türkiye İMSAD, iç pazardaki gelişmeleri yakından izlemekte ve ihracatta ulaşılan başarının artarak sürdürülebilmesi için, dış pazarları yakından takip etmektedir. Türkiye İMSAD, inşaat sektörünün çok önemli grupları olan 35 farklı alt sektörü temsil etmektedir. 2011 yılında Brüksel, 2015 yılında ise Kamerun temsilciliğini kuran, sektörel projeler yürüten, raporlar yayınlayan Türkiye İMSAD, Avrupa Komisyonu’nun fonladığı birçok projeye de liderlik etmektedir. 2018 yılından bu yana buildingSMART Türkiye şubesine ev sahipliği yapmaktadır.