Turanlar Group 100 milyon Euro’dan fazla bir öz sermaye yatırımı yaptığı Vezirköprü de ki Entegre Üretim Tesisi, 300 dönüm arazi üzerine kurulu ve 185 bin metrekarelik kapalı alanda faaliyet göstermektedir.
Orman endüstrisi, kağıt, gıda ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren Turanlar Group, 1953 yılında Hasan, Fuat ve Nihat Turan kardeşler tarafından kuruldu. İlk başta kereste yatırımı ile işe başlayan üç kardeş, 1978 yılında Pelit Arslan kontrplak fabrikasını satın alarak iş hacmini büyüttü. 1993 yılında Turan Prince World Club ile turizm sektörüne adım attı.
Turan Kardeşler için dönüm noktalarından biri de özelleştirmeden satın aldıkları Türkiye’de orman ürünleri sektörünün önde gelen entegre tesislerinden biri olan Samsun Vezirköprü’deki üretim tesisiydi
Turanlar Group 1996 yılında özelleştirmeden aldığı Vezirköprü Orman Ürünleri tesisinde tutkal hammaddesinden başlayarak laminant parke, MDF, sunta, kontraplak ve kereste başta olmak üzere 13 farklı ürünü tek bir noktada üretiyor. Tesis gruba ilk katıldığında 250 kişiye istihdam sağlayan ve sadece kereste ile sunta kontraplakın üretildiği bir tesis iken Vezirköprü Orman Ürünleri, bugün her türlü hammaddesini kendi içerisinde üreten 500 kişilik önemli bir tesis haline geldi.
Vezirköprü Orman Ürünleri tesislerindeki üretim sayesinde bölge ormanlarını da koruyup bakımını yaptıklarını gururla belirten Turanlar Group Yönetim Kurulu Üyesi Murat Turan, “Bir ormanın tıpkı bahçemizdeki ağaçlar gibi her sene bakımlarının yapılması gerekir. Ağaçların dipleri temizlenir, dalları budakları ve böylece ağaçlar bakımlı bir hale gelir. Bu sayede bu tip ormanlar endüstriye kazandırılır. Bizim gibi fabrikalar bu ormanlarda üretilen atıkların o ormanın bakımının yapılması için çok elzemdir. Bu atıklar değerlendirilmezse bir anlamda bakım yapılmaz hale gelir. Biz, burada ormanlardan çıkan atıkları tekrar ekonomiye kazandırıyoruz ve hem ülke ekonomisine hem de gelecek nesillere fayda sağlamanın gururunu ve huzurunu yaşıyoruz.” diye konuştu.
“Türkiye’deki ormanlarının daha fazla gelişmesi için Anadolu da bizim gibi fabrikaların daha fazla olması gerekiyor” diyen Murat Turan, “Bizler istihdam oluşturup Marmara’da değil Türkiye’nin muhtelif ilçelerinde ve ufak kasabalarında faaliyet gösteren fabrikalarız. Hem istihdama hem de Türkiye’nin ormancılığına ve milli ekonomiye ciddi katkıları olan tesisleriz” şeklinde konuştu.
50 milyon euro yatırdı
Bugün ailenin ikinci ve üçüncü kuşağının yönetimde olduğu Turanlar Group yeni sektörlere girerek büyüyor. Orman ürünleri sektöründe 60 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren Turanlar Group, altı yıl önce Peli Parquet markasıyla girdiği parke sektöründe önemli bir büyüme yakaladı. Firma, pazarda yüzde 20’lik paya ulaştı.
Firma, Vezirköprü’de kontraplak, sunta, suntalam ve MDF üretimi yaparken, sektördeki açığı görerek yaklaşık altı yıl önce parke sektörüne girme kararı aldı. Şirketin üçüncü kuşak temsilcilerinden ve yönetim kurulu üyesi olan Murat Turan, bu konuda şöyle konuşuyor: “İstanbul ve Samsundaki fabrikalarımızda PELİ markası altında orman ürünleriyle ilgili tüm ürünleri üretebiliyorduk. Kontraplak işimiz nedeniyle de inşaat sektörüne iş yapıyorduk. Peli sektörde bilinen bir markaydı. O dönemde kaliteli parke çoğunlukla ithal ediliyordu. Biz de buradan yola çıkarak yeni bir marka yaratmaya karar verdik ve 2009’da üretime başladık.” Turanlar Group, altı yılda parke işine yaptığı yatırımlarla sektörde bir marka haline geldi. Türkiye’de yüzde 20’lik pazar payına ulaşan şirket bu yıl 18 milyon metrekarelik parke satılmasını hedefleniyor.
Yüzde 15 büyüyecek
Vezirköprü Orman Ürünleri pazardaki rekabete karşı yeni ürünleriyle fark yaratmayı hedefliyor. NERO FLOOR markasıyla Türkiye’de ilk kez yüzde 100 su geçirmez parkeyi ürettiklerini söyleyen Murat Turan, “Temel stratejilerimizden biri ürün çeşitliliği. Önümüzdeki dönemde de farklı ürünler piyasaya süreceğiz. Sadece Peli Parquet olarak değil Turanlar Group olarak bir müşterinin ihtiyacı olacak her türlü ürünü portföyümüzde bulundurmayı hedefliyoruz. Bir inşaatın başlangıcından bitimine kadar tüm aşamalarında ürünlerimizle yer alıyoruz” diyor.
Peli Parke 1-2 saat gibi kısa bir sürede döşenen Nero Floor ürünüyle AVM gibi açık alanı olan mekanlarda da parke kullanımını artırmayı amaçlıyor. Peli Parquet markasıyla üretiminin yüzde 15’ini Yunanistan, Mısır, İran, İrak, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkmenistan gibi ülkelere ihraç eden peli parke, yakın zamanda Batı Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinin yanı sıra Bulgaristan, Ukrayna ve Romanya’ya da açılmayı planlıyor. Grup olarak 600 milyon TL ciroya ulaşan turanlar grubun işlerinin yüzde 70’ini orman ürünleri oluşturuyor. 2014’te grup olarak yüzde 6 büyüdüklerini, Vezirköprü’deki üretim alanlarında ise yüzde 15’lik büyüme yakaladıklarını söyleyen Murat Turan, “Grup olarak 2016 hedefimiz yüzde 15’lik büyüme yakalamak” diye konuşuyor.
FİLTRE KAĞIT …PELİ PAPER..
– Almanya’da Çin’e kadar olan bölgenin ihtiyaç duyduğu nitelikli kağıt olarak tanımlanan çay ve demlik poşeti kağıdı Vezirköprü Orman ürünleri bünyesinde faaliyet gösteren Peli Paper tarafından üretiliyor. Dünyanın en önemli 3 çay poşeti üreticisinden biri olan Peli Paper, çay konusunda kendine has bir kültürü olan İngiltere dahil, dünyadaki bir çok noktaya ihraç yapıyor.
Dünyada bu kağıdın üreticileri bir elin parmaklarını geçmemektedir.. Çok basit gelen ve kolay üretildiği zannedilen fakat çok nitelikli bir üründür. Filtre kağıdını üretirken en son teknoloji ve hijyen kurallarına riayet edilmektedir.
Bu konuda Turanlar Grup Yetkilileri “Dünya nın sayılı üreticileri arasına girdiğinizde üretimi de dünya standartlarında yapmalısınız. Ürünü satışa sunduğumuzun ertesi günü dünya pazarındaydık. Kendimizi tanıtmamıza bile gerek kalmadı çünkü çok zor bir ürün olduğu için üretildiği duyulduğu an taleple karşılaştıklarını belirttiler.