Avrupa genelindeki kereste piyasaları, Mart 2026’da karışık bir tablo ortaya koydu. Norveç’te yumuşak ağaç tomruk fiyatları gerilerken, Litvanya’da iğne yapraklı tomruk fiyatları yükseldi ve Finlandiya’da kereste fiyatları hem dengelenme hem de devam eden zayıflık sinyalleri verdi. Aynı zamanda Almanya, daha güçlü inşaat siparişi verileri açıklayarak daha geniş inşaat sektörü talebi açısından daha olumlu bir işaret sundu.
Litvanya’da iğne yapraklı tomruk fiyatları mart ayında bir önceki aya göre yükselirken, huş tomrukları belirgin şekilde ucuzladı. Geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında ise iğne yapraklı tomruklar genel olarak çok daha pahalıydı. Bu durum, türler arasındaki kısa vadeli ayrışmaya rağmen bu segmentteki daha güçlü uzun vadeli hareketi ortaya koydu.
Norveç’te ise yumuşak ağaç tomruk pazarında belirgin bir aşağı yönlü baskı görüldü. Mart 2026’da yumuşak ağaç tomruk fiyatları, geçen yılın aynı ayına kıyasla belirgin hatta sert şekilde gerilerken, sert ağaç tomruk fiyatları güçlü biçimde yükseldi. Aylık bazda bakıldığında ladin fiyatları neredeyse değişmezken, çam fiyatları düştü.
Almanya’da ise son inşaat verileri yeniden ivmelenmeye işaret etti. Şubat 2026’da reel ve takvim etkisinden arındırılmış sipariş girişi bir önceki aya göre yüzde 7,6 arttı. Şubat 2025’e kıyasla ise reel ve takvim etkisinden arındırılmış siparişler yüzde 9,8 yükseldi ve bu da inşaat bağlantılı faaliyetlerde iyileşmeye işaret etti.
Finlandiya tarafında daha nüanslı bir görünüm öne çıktı. 2025’in ikinci yarısında endüstriyel odun fiyatlarında yaşanan sert düşüşün ardından, 2026’nın ilk çeyreğinde ladin ve sert ağaç fiyatlarının dengelenmeye başladığı görülüyor. Buna karşın çam zayıflamayı sürdürdü ve ocak ile mart arasında ilave yüzde 2 düşüş kaydetti.
Aynı zamanda Finlandiya’nın tomruk pazarı yıllık bazda baskı altında kalmaya devam etti. Mart 2026’da tomruk fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5 ila 8 arasında daha düşük gerçekleşti. Ancak bir önceki aya göre ladin ve çam fiyatları sırasıyla yüzde 1 ve yüzde 5 oranında sınırlı artış gösterirken, huş fiyatları yüzde 1 geriledi.
Genel olarak son veriler, Avrupa tomruk piyasalarının hâlâ oldukça parçalı bir görünüm sergilediğini ve fiyat eğilimlerinin ülkeye, ağaç türüne ve nihai kullanım talebine göre değişmeye devam ettiğini gösteriyor.