Farklı ölçek ve fonksiyonlardaki mimari projeleriyle ön plana çıkan Aura Design Studio imzalı Cosa İncek projesi Ankara’nın hızlı gelişen yerleşim bölgesi İncek’te, kentin yoğun ve tempolu yaşamından kaçmak isteyenler için yeni bir yaşam alternatifi sunuyor.
Mimar Filiz Cingi Yurdakul liderliğindeki Aura Design Studio tarafından tasarlanan Cosa İncek, arazideki ağaçların korunmasını öncelikli tutan ve doğayı yapı yerleşiminin en önemli parçası olarak ele alan bir anlayışla biçimlendirilmiş. Aura Design Studio’nun ağaçları korumaya yönelik tasarım anlayışı davetli bir yarışma sonrasında elde edilen Cosa İncek projesinin tercih edilmesindeki en önemli kriterlerden biri olmuş.
Cosa İncek projesinin vaziyet yerleşimindeki villa adetleri, imarda izin verilen adetten az yapılarak daha geniş bahçe kullanımı ve ağaç korunumunu mümkün kılmış. Yapı yerleşimi ve villa planları, taşınabilen ve taşınamayan ağaçların analizi, yerleşimi ve tipolojisine göre şekillenmiş. Vaziyet planı, villaların arka cephelerinin arsa çeperindeki sedir, köknar ve karaçam ağaçlarına yöneltirken, müstakil bahçe kullanımlarına izin veren; ön cephelerinde ise sokak oluşturarak arazinin orta kısmında yer alan yoğun ağaçlı koru bölgelerini villa bahçelerinde bırakan bir şekilde yerleşim düzenlenmiş.
Villalar son derece yüksek kaliteli, aydınlık ve ferah birimler sunuyor. Ana giriş kapısından girildiğinden itibaren yüzme havuzu ile perspektifi zenginleştirilen geniş bahçeyi ve yetişkin ağaçları görünür kılıyor. Bu sayede villalar sadece gündüz değil, gece de farklı algılar yaratıyor. Villa tipolojisi iki ayrı birimden oluşuyor. Her iki birimde de ön ve arka cephe anlayışı birbirinden ayrışıyor.
Aura Design Studio mimarları villa giriş kapısının olduğu ön cepheyi daha kapalı ve iç yaşamı saklayan, ısı kontrollü cephe olarak kurgularken, arka cephede bahçeye açılır ve daha fazla cam yüzey sayesinde bahçe ile bütünleşen bir atmosfer yaratmayı hedeflemiş.
Cosa İncek‘in villa tipolojisi, zemin kat girişleri ve hareketli cepheleri ile sokağı canlandırırken, revaklar ve saçaklar insan ölçeğini oluşturuyor. Programda pandemi sonrasında her evde bir ihtiyaç haline gelen ve süs havuzunu gören bir ofis-kütüphane odası yer alıyor. Zemin kat şeması bahçeye hakim bir giriş holü ile arka cephedeki salon ve mutfağı ayırıp/birleştirirken giriş holüne bağlanan üzeri ışıklıklı merdiven, yapının ortasından içeriye gün ışığını alıyor. Üst katta bir ebeveyn ve iki yatak odası yer alırken, alt katta gömülü iç avlulara sahip, hobi odası, spa/hamam, çamaşır odası ve yardımcı odası bulunuyor. Bodrum kat aynı zamanda en az 3 otopark kapasitesindeki kapalı otoparktan giriş alabiliyor. Geniş bir vestiyer alanı girişte kurgulanmış olup asansörle tüm katlara erişim sağlıyor.
Aura Design Studio villaların tümünü, doğal çapraz havalandırmayı optimize etmek ve ortak bahçelere güvenli bir şekilde bakmak için çift yönlü planlamış. Güneşten en fazla yaralanabilmek için yerleşimler ve havuz yönelimleri organize edilmiş. Villa kütlesinden koparılarak öne taşınan salon kütlesi iç yüksekliği 4 metre olurken, tüm odalar 3,10-3,50 metre yüksekliğinde tavanlara ve tam boy pencerelere sahip. Program, ısı kaybını ve enerji tüketimini azaltmak için yeşil çatılar ile ve yüksek performanslı bir yalıtım çeperi ile tasarlanmış.
Cosa İncek Villaları doğa ile uyumlu, hareketli kütle artikülasyonları ile birbirlerini tamamlarken site içinde yürüyüş yapanlar için farklı perspektifler sunuyor. Site girişinden aşağıya inen rampa ile her villaya ulaşan bodrum kat otopark alanı, villaların bodrum katından müstakil girişlere sahip. Otopark yolu ve rampaları da yine yeşil dokuyu korumak için zemin katta oluşturulan site içi ring yolunun alt paralelinde kurgulanmış.
Proje Künyesi
Mimari Proje: Aura Design Studio / Filiz Cingi Yurdakul
Mimari Proje Ekibi: Elif Düzel, Yusuf Ertaş, Hatice Küçükbayram, Büşra Karaca
Peyzaj Projesi: TAPS Proje / Tuğba Akyol
İşveren: Villora İnşaat
Proje Yönetimi ve Ana yüklenici: TÜR-SUM
Statik Proje: Toydemir Mühendislik / Mustafa Toydemir
Mekanik Proje: MTD Mühendislik / Abdullah Öcal
Elektrik Proje: AKC Mühendislik / Ergül Akcaer
Yangın Danışmanlığı: Zeytin Danışmanlık / Zeynep Odabaş
Aura Design Studio Hakkında:
Mimarlık, kentsel tasarım, iç mekan tasarımı alanlarında proje üretimi yapan AURA Design Studio, Mimar Filiz Cingi Yurdakul tarafından çok disiplinli bir tasarım ofisi olarak kuruldu. Disiplinler arasında çoklu aktörleri, alanları ve ölçekleri içeren proje üretimlerinin ana odağına “yeni mekânsal deneyimleri” koyan AURA Design Studio tasarımlarını kamusal alanın şehir ve insan hayatı ile ilişkisini anlamak ve güçlendirmek üzere, mekan üretimi araştırmaları yaparak sürdürüyor.
AURA Design Studio, bir yapının tasarımında birincil tasarım kriteri olarak yapıdaki yaşam döngüsünü alır. Yapı kullanıcılarının, onların iç ve dış çevreleriyle ilişkili olarak yaptıkları eylemlerin ve etkileşimlerin yapı tasarımına mekânsal ilişkiler ve form olarak yansımasını senaryolaştırarak tasarımını tamamlar.
Bugüne kadar katıldığı davetli ve uluslararası yarışmalarda birincilik, ikincilik ve mansiyon ödüllerine sahip olan AURA Design Studio, kentsel tasarım projeleri, karma kullanımlı yapı kompleksleri, ticari yapılar, büyük ve küçük ölçekli konut projeleri, eğitim yapıları, alışveriş merkezleri, ofisler, otel projeleri ve iç mekan tasarımı üzerine, projelendirme, proje yönetimi ve uygulama çalışmaları yürütmeye devam ediyor.