Meşe Ağacı en çok aranan sert ağaçlardan bir tanesi. Bu ürün Avrupalı tüketicilerin ABD beyaz meşesi ile birlikte, mobilya, döşeme ve doğrama kullanımında tercih ettiği türlerin başında geliyor.
Aslına bakılırsa, talep o kadar yüksek ki, AB’nin en hızlı büyüyen perakendecisi ve masif meşe mobilya uzmanı olan ve şu anda merkezini ABD’ye taşıyan ‘Oak Furniture Land’ şirketi (İngiltere kökenli), 2016 yılında 300 milyon sterlin olarak gerçekleşen satışların beş yıl içinde 1 milyar sterline ulaşacağını açıklıyor.
Avrupa Meşesi’ne başta Asya ve Çin başta olmak üzere, başka pazarlardan da güçlü bir talep mevcut durumda. Malzemenin hâlihazırda büyük kısmı, özellikle Vietnam ve Çin olmak üzere Asya kıtasındaki üreticiler tarafından işleniyor ve Avrupa, ABD ve diğer bir çok pazara buralardan ihraç ediliyor.
Çin, Avrupa meşe kerestesini günden güne artan miktarlarda ithal ederken tomruk ithalatı da hızla büyüyor. Bu da hammadde tedarik edememekten korkan Avrupa ağaç işleme sektörünü ciddi şekilde kaygılandırıyor. Hal bu olunca Avrupa’lılar (özellikle kereste fabrikası sahipleri) Paris’te ihracat kontrolüne yönelik taleplerini protestolarla gündeme taşımaya başladı.
Fransızlar kaygılı
Avrupa’nın en büyük meşe hammaddesi kaynaklarına sahip olan Fransa’daki üreticiler, bu kaynağın en çok Asya’ya gerçekleştirilen tomruk ihracatından kaynaklandığına inanıyorlar. Bazıları, bu durumun Fransa’daki kereste fabrikalarının iş hacmini azaltma noktasında tehdit olarak görüyor ve bunun da alt sektörlere ve işlere olumsuz olarak yansıdığını belirtiyorlar.
Fransız üreticiler, biçilmiş keresteye yönelik artan ihracat talebine ve tomruk ihracatına dair getirilen kısıtlamalara rağmen, ülkeden çıkışların önemli ölçüde arttığını ve bunun daha fazla artmayacağını düşünmek için bir neden olmadığını söylüyorlar ve duruma ilişkin önlem alınmasını istiyorlar.