Bau Münih- Almanya fuarı onbinlerce Mimar, İç mimar, inşaat firma yetkilisi, inşaat sektöründe ara ürün üretimi yapan firma yetkilileri yanında Müteahhitlik şirket sahipleri ile devletlerin yapı ile ilgili satın almacıları ziyaret etmekte, Orsiad Gazetemiz ise bu tüm kitleye ücretiz dağıtıma başladı.
İnşaat sektörü için zorluklar ve fırsatlar: İklim değişikliği
Küresel iklim değişikliği, son yıllarda sıcak hava dalgaları, orman yangınları, seller, şiddetli yağışlar ve şiddetli hava koşulları ile kendini giderek daha fazla hissettiriyor. Bunun inşaat sektörü de dahil olmak üzere büyük bir etkisi var. Binaları ve tüm şehirleri daha esnek hale getirmek ve enerji geçişini yönlendirmek için yeni çözümlere ihtiyaç var. Bu nedenle, planlama ve inşaat endüstrisindeki tüm uzmanlar için iklim değişikliğine yol açan faktörleri izlemek ve zorlukları erken bir aşamada belirlemek özellikle önemlidir. BAU 2023’te bununla ilgili daha fazla bilgi edinin ve inşaat endüstrisinden iklim değişikliği çözümlerine yönelik yenilikçi yaklaşımları deneyimleyin.
İnşaat sektörü ve iklim değişikliği: Küresel ısınmanın 5 nedeni
Çağımızın en hararetle tartışılan konularından biri de iklim değişikliği. Küresel ısınma gibi iklim değişikliği ile iç içe geçmiş olaylar da büyük ölçüde doğaya müdahale olarak insan eylemlerinin sonucudur. Aşağıdaki beş neden burada özel olarak anılmayı hak ediyor:
İnsanların büyük bir etkisi vardır: ormansızlaşma ve hatta arazi temizleme, toprak sızdırmazlığı veya sulama gibi eylemler arazi yüzeylerini değiştirir ve böylece küresel ısınmaya katkıda bulunur.
CO2 emisyonları en güçlü olumsuz faktördür: endüstriyel çağdan bu yana, CO2 emisyonlarındaki artış dünya yüzeyinin ısınmasına neden olur. Bu emisyonlar gelişmiş bir sera etkisine katkıda bulunur.
Aerosoller sıcaklıkları değiştirir: Tarımda fosil yakıtların yanması ve rüzgar erozyonu, hava katmanlarını hem ısıtabilen hem de soğutabilen aerosoller üretir.
Daha az doğal CO2 deposu: Dünyada ne kadar az orman, yağmur ormanı, turbalık ve sulak alan varsa, o kadar az CO2 rezervuarı vardır. Bu, ısınma etkisini artırır çünkü içlerinde depolanan CO2 daha sonra atmosfere salınır.
Kömür yakıtlı enerji üretiminin yüksek oranı: Enerji ve güç kaynağı, büyük oranda CO2 yayıcıları olan fosil yakıtlara dayalıdır. Alman hükümeti, kömürle çalışan elektrik üretiminin aşamalı olarak kaldırılmasına ilişkin yasayı onayladı. Tüm kömürlü termik santraller en geç 2038 yılına kadar şebekeden çekilecek.
İnşaat sektöründeki faaliyetler için iklim değişikliği önemli bir konu çünkü binalarda kullanılan enerji tam da bu fosil yakıtlardan oluşuyor. Yalnızca inşaat sektöründe kullanılan fosil enerji, Avrupa Birliği’ndeki tüm sera gazı emisyonlarının yüzde 25’ini oluşturuyor.
İklim değişikliğini sürdürülebilirlikle azaltmak: İnşaat sektöründe bu ne anlama geliyor?
İnşaat endüstrisi, sürdürülebilir süreçler ve enerji tasarruflu inşaat ve tasarım yoluyla iklim değişikliğini azaltma fırsatına sahiptir. İnşaatta sürdürülebilirliğin kilit noktaları, mevcut kaynakları bilinçli kullanmak, enerji ve hammadde tüketimini azaltmak ve çevreyi korumaktır. Burada, planlama ve inşaattan binaların kullanımına ve yıkımına kadar tüm yaşam döngüsü ele alınmaktadır. Sürdürülebilirliğin üç ayağı bunu ifade eder:
Ekoloji: Ekolojik sürdürülebilirlik, enerji ve kaynak tüketimini en aza indirir, böylece enerji verimli planlama ve inşaatı teşvik eder, arazi tüketimini azaltır ve çevreye mümkün olduğunca az yük bindirir.
ekonomi: ekonomik sürdürülebilirlik, inşaat ve kullanım harcamaları dahil olmak üzere maliyetleri optimize eder. Ekonomik açıdan, yatırımların yanı sıra yenileme ve bakım döngülerinin zamanlamasını iyileştirir.
Sosyal: sosyal sürdürülebilirlik, gelecek nesiller için bir bakış açısıyla sosyal ve kültürel sistemlerin kentsel veya peyzaj düzenlemesini amaçlar.
Geleceğin itici gücü olarak enerji verimli planlama ve inşaat
Son yıllarda yaşanan kurak dönemler, sıcak hava dalgaları ve şiddetli sağanak yağışların da gösterdiği gibi, aşırı hava koşulları günlük hayatımızın bir parçası haline geldikçe, sürdürülebilirliğin üç ayağı giderek daha önemli hale geliyor. İnşaat sektörü de iklim değişikliğinden iki kat fazla etkileniyor: Bir yandan kentsel ve kırsal alanları aşırı hava koşullarına karşı daha dayanıklı hale getirecek çözümler bulması gerekiyor. Öte yandan, enerji geçişi – 2045 yılına kadar iklim nötrlüğü – hedeflerinin uygulanmasına yardım etmesi isteniyor. Enerji verimli tasarım ve inşaat, iklim değişikliğine karşı koymak için çok önemlidir.
İklim değişikliği karşısında yapı endüstrisi için katı bileşenler
Binaların aşırı hava koşullarına karşı koruma sağlayabilmesi için sağlam ve sağlam inşa edilmiş olmaları gerekir. Sağlam yapı anahtar kelimedir. Bina kabuğu burada çok önemli bir rol oynar çünkü katı bileşenler hem ısıyı depolayabilir hem de fırtınalara karşı koruma sağlayabilir. Sızdırmaz yüzeylere sahip şehirlerde şiddetli yağışlarla baş edebilecek konseptler talep görüyor. Bunun nedeni, sızma özellikli trafik yüzeylerinin, kentsel yeşil alanların veya yeşil çatıların yağmur suyunu kısa süreliğine depolayabilmesi veya kanalizasyon sistemindeki yükü hafifletmek için hedefli bir şekilde sızabilmesidir. Bu yüzden
“sünger şehirler” olarak adlandırılanlar ileriye dönüktür.
Ekolojik yapı malzemeleri ile yeşil yenileme dalgası
AB çapındaki sera gazı emisyonlarının üçte birinden fazlası inşaat endüstrisine atfedilebilir olduğundan, sorumluluk özellikle büyüktür. Günümüzde yeni binalar, sürdürülebilirlik ilkelerini izleyen katı yönergelere tabidir. Özellikle ısıtma ve soğutma söz konusu olduğunda. Ancak eski binalar da sürdürülebilir sloganı takip eder ve yalnızca yeni yapı malzemelerinin kullanılmasını önleyecek şekilde yenilenir. Burada tüm inşaat sektörü bizimle birlikte düşünmeli ve eski binaları sürdürülebilir bir şekilde dönüştürmelidir.