Makine ve Tesis Üreticisi, IFAT 2026’da İki Stantta Geri Dönüşüm ve Enerji İş Birimi Çözümlerini Sergiliyor
Münih’te düzenlenecek IFAT 2026 fuarında DIEFFENBACHER, müşterilerin daha verimli üretim yapmasına, maliyetleri düşürmesine ve sürdürülebilirliği artırmasına yardımcı olmak üzere tasarlanmış yenilikçi çözümlerini iki farklı stantta sunacak. 4–7 Mayıs tarihleri arasında Alman makine ve tesis üreticisi, B5 salonu 200 numaralı stantta lif levha ve atık ahşap geri dönüşüm çözümleri ile Waste2Product çözümleri hakkında bilgi verecek. Avusturya Ekonomi Odaları’nın ev sahipliği yaptığı stantta ise (A4 salonu, 138 numaralı stant) DIEFFENBACHER’in Enerji İş Birimi, sürdürülebilir enerji üretimine yönelik çözümlerini tanıtacak.
DIEFFENBACHER’in geri dönüşüm standında, lif levha ve atık ahşap geri dönüşümü ile Waste2Product çözümleri öne çıkacak. DIEFFENBACHER, Fiber2Fiber lif levha geri dönüşüm süreciyle, MDF, HDF ve THDF gibi ahşap lif levhaların, tüketici sonrası malzeme dahil olmak üzere, ilk kez endüstriyel ölçekte yeniden kullanılmasını mümkün kılıyor. Fiber2Fiber, ahşap bazlı panel üreticilerinin, taze odun yerine ikame olarak geri dönüştürülmüş lifleri endüstriyel ölçekte kullanmasını sağlıyor.
DIEFFENBACHER’in Geri Dönüşüm İş Birimi Satış Direktörü Jean-Christophe Zimmermann, “Uzmanlığımız geri dönüşümden yeni lif levhaya kadar tüm süreci kapsıyor ve müşterinin mevcut üretim prosesine sorunsuz entegrasyon sağlıyor,” diyor. “Lif kalitesi, giriş materyaline kıyasla değişmiyor ve proses sırasında liflerde yalnızca minimum düzeyde nemlendirme gerçekleşiyor. Daha düşük işletme maliyetleri, müşterilerimiz için daha düşük üretim maliyetleri anlamına geliyor,” diye ekliyor.
DIEFFENBACHER’in atık ahşap geri dönüşüm teknolojisi uzun yıllardır daha yüksek sürdürülebilirlik ve daha düşük karbon ayak izi sağlıyor. Şirketin kanıtlanmış işleme ve geri dönüşüm konseptleri, geri dönüştürülmüş odunun doğrudan üretime beslenmesine olanak tanıyarak, ahşap bazlı panel üreticilerinin bölgesel taze odun arzına bağımlılığını azaltıyor ve odun tedarikinde esnekliklerini artırıyor. Taze oduna kıyasla daha düşük hammadde maliyetleri de DIEFFENBACHER geri dönüşüm müşterileri için ek bir ekonomik avantaj sunuyor.

DIEFFENBACHER Geri Dönüşüm İş Birimi Başkanı Michael Rupp, “Waste2Product alanında, yani üretim artıkları veya atık malzemelerden ikinci yaşam ürünleri üretiminde, daha önce geri dönüştürülemez görülen malzemeleri yeniden kullanılabilir hâle getirecek yaratıcı çözümler geliştiriyor ve müşterilerimizin ürün fikirlerini hayata geçirmesine yardımcı oluyoruz. Bu da onlara pazarda benzersiz bir satış avantajı ve rekabet üstünlüğü kazandırıyor,” diyor. “Waste2Product uygulamalarının çoğu küçük partili üretim içerdiği için, müşteri özelinde çözümler tasarlarken ekonomik üretim adına temel ve maliyet etkin makinelere bilinçli biçimde odaklanıyoruz,” diye devam ediyor.
DIEFFENBACHER, Waste2Product konseptleri için cam elyaf takviyeli plastiklerde, örneğin kullanım dışı rüzgâr türbini kanatlarında ve içecek ambalajları gibi kâğıt-plastik kompozit malzemelerde, ekonomik açıdan başarılı uygulamalar için çok güçlü bir potansiyel görüyor. Zimmermann, “İdeal olarak hammadde dökme (bulk) malzeme şeklinde bulunmalı,” diyor. “Tesis tasarımlarımız, müşterinin nihai ürün gereksinimlerine ve kalınlık ve dayanım gibi tercih edilen özelliklere göre uyarlanabiliyor,” şeklinde açıklıyor.
Cam elyaf takviyeli plastikleri işlemeye uygun biçimde uyarlanan tesis tasarımları, ekipmandaki aşınmayı azaltıyor ve optimum proses akışı sağlıyor. Üreticiler ayrıca metal, karbon elyafları ve balsa ağacı gibi ayrıştırılmış malzemelerin geri dönüştürülmesi veya satışıyla da fayda elde ediyor. Rüzgâr türbini kanatlarından veya diğer cam elyaf takviyeli plastiklerden üretilen paneller, özellikle alçıpan bölme duvar uygulamalarında, cephe panellerinde veya ev ve yangın kapılarında çekirdek eleman olarak kullanıma çok uygun.
Kâğıt-plastik kompozit malzemeler içinde içecek ambalajları özellikle işleme için elverişli, çünkü her zaman kâğıt ve plastiğin optimum karışımından oluşuyor. Ancak evsel atık kâğıt ve plastik filmler de kullanılabiliyor. Eritilen plastik bağlayıcı görevi gördüğü için panel üretiminde ilave yapıştırma gerekmiyor. Bu da nihai ürünün yüzde 100 geri dönüştürülmüş olduğu anlamına geliyor. Kâğıt-plastik kompozitlerden üretilen paneller inşaat sektöründe, örneğin alçıpan bölme sistemlerinde ve ses yalıtımında kullanılıyor.

Zimmermann, “Şirket içi Teknik Merkezimiz her yeni Waste2Product çözümünün başlangıç noktasıdır,” diyor. “Bir tesis önermeden önce kapsamlı laboratuvar testleri ve ön denemeler gerçekleştiriyoruz. Ayrıca çok sayıda Ar-Ge ortaklığımız var ve uygulama alanlarımızı genişletmek için yeni ortaklar arıyoruz. Genel olarak konseptlerimiz panel formunda nihai ürünlere odaklanıyor. Ancak teorik olarak kalıplanmış parçalar da mümkün,” diye açıklıyor.
Avusturya’daki iştiraki DIEFFENBACHER Energy, Avusturya Ekonomi Odaları’nın ev sahipliği yaptığı stantta (A4 salonu, 138 numaralı stant) kanıtlanmış çözümlerini tanıtacak. Izgara (grate) ve akışkan yatak (fluidized bed) teknolojileriyle sürdürülebilir enerji üretimine yönelik çözümlerin yanı sıra, DIEFFENBACHER Energy gaz üretim çözümlerini de sergileyecek.
Viyana’daki DIEFFENBACHER Energy Teknoloji Direktörü Thomas Hausmann, “Son yıllarda Viyana’daki BEST gibi mükemmeliyet merkezleriyle Ar-Ge iş birliklerine ciddi yatırım yaptık ve artık sunabileceğimiz kullanıma hazır bir ürünümüz var,” diyor. “Biyojenik kalıntılardan azot içermeyen sentez gazı üretimini mümkün kılıyoruz. Bu gaz, hidrojen üretiminde veya ‘yeşil yakıtlar’ ve ‘yeşil gazlar’ sentezinde kullanılabiliyor. Böylece fosil yakıtların yerine geçerek iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlıyoruz,” diye ekliyor.
Rupp, “Geri dönüşüm çözümleri ile sürdürülebilir enerji üretimini bir araya getirmenin potansiyel faydaları her yıl daha net hâle geliyor,” diyor. Hausmann ise sözlerini şöyle tamamlıyor: “Bu yıl da her iki standa yüksek kamu ilgisi bekliyoruz.”