Türkiye’nin önde gelen makine üreticilerinden Ermaksan, 2014 yılında Ar-Ge’sine başladığı Türkiye’nin yerli 3 boyutlu metal yazıcısını ve üretimin hammaddesi olan titanyum tozunu Formnext 2017 fuarında dünya vitrinine çıkardı.
Fuara katılan ilk Türk firması olan Ermaksan, Frankfurt’taki fuarda makine ve metal tozlarını sergiledi. Türkiye’nin ilk özel sektör yarı iletken üretimini gerçekleştirerek Ar-Ge yatırımlarını zirveye taşıyan Ermaksan’ın yeni üretimi ile Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu ve kısıtlamaya gidilen birçok ürün ülkemizde üretilebilecek.
Ermaksan Yönetim Kurulu Başkanvekili Ahmet Özkayan, 120 kişilik Ar-Ge ekibi ve 52 yıllık makine üretim tecrübesi ile 3 yıllık bir çalışma sonucu üretimi tamamlanan Ermaksan Ena 250 3D metal yazıcının TÜBİTAK destekli bir proje olduğunu ve bu makine ile ülkemizde üretimi yapılamayan ve dışa bağımlı olunan birçok ürünün üretilebilir hale geleceğini söyledi. Makineyi üretmekle kalmayıp 3 boyutlu yazıcıların tek hammaddesi olan Titanyum tozlarını üreterek yerlileştirdiklerini belirten Özkayan, yıllık 70 ton üretim kapasitesine sahip atomizasyon sistemi kurduklarını, amaçlarının stratejik öneme sahip bu hammadde de dışa bağımlılığa son vermek olduğunu kaydetti. Özkayan, şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin ilk yerli lazer rezonatörünü ürettik. Şimdi de 3 boyutlu metal yazıcıyı ve üretim hammaddesi olan titanyum tozlarını ürettik. Makinemiz 25 cmx25 cm taban alanında. Yükseklik olarak 30 cm üretim kapasitesine sahip. Ermaksan 1 KW’lık rezanatörü ile entegre edildiğinde yerli lazer ile dışa bağımlılığı minimuma indirip yerlilik oranını artırıyor. Tüm yazılımlar yerli ve Ermaksan patentli. Makine kontrol yazılımları Ermaksan. Kullanmış olduğumuz gerçek zamanlı izleme ve reaktif malzemeleriyle titanyum tozlarını işleyebiliyoruz. Bu makinede bizi farklı kılan, lazerini de kendimizin üretiyor olması. Yerlilik oranı hayli yüksek ve know how bize ait. 2018’de ticarileştirip, ihracata da yöneleceğiz. TÜBİTAK projesi ve Gazi Üniversitesi ile beraber çalışıyoruz. Türkiye’de titanyum tozu elde edilmesi bir ilk. Dünyada da sayılı. Bu alanda ambargo uygulanıyor. Makine var, toz yoksa sorun. İleriye dönük yeni üretimler olacak. Nikel alaşım tozlarını, krom kobalt, paslanmaz çelik tozu da üreteceğiz.”