“YER KÜRE MERKEZİ” PERGOLASI
İngiltere’de, Conisborough, Yorkshire’da 2000 yılında açılan Yer Küre Merkezi (Earth Center) daha çok eğitim amaçlı bir ekolojik park. Ahşap, bu parktaki “yeşil” yapı mozaiğinin ayrılmaz bir parçası olmuş. Merkezde pis su arıtma tesisi, sergi salonu, konferans merkezi, lokanta binaları ve İngiltere’nin en büyük fotovoltaik (ışıktan elektrik üreten) pergolası bulunuyor. Bu elektrik üretim yapısı yaklaşık 90X90 metrelik bir alana oturmuş, 28 metre yüksekliğinde bir uzay kafes. İçinde elektrik üreten hücreler bulunan bir cam çatıyı taşıyan bu uzay kafes 2 000 den fazla yuvarlak odun kullanılarak inşa edilmiş. Metal bağlantılar ise geri dönüştürülmüş çelik.
GÖZETLEME KULESİ, JAPONYA
İsrailli ressam Norma Bar’ın Japonya’da bir koru için yaptığı gözetleme kulesi
EXPO 2000, İSVİÇRE PAVYONU
Mimar Peter Zumthor’un İsviçre pavyonu projesi, Expo 2000’in en ilginç yapısı idi. Adeta bir ahşap manifestosu! 3000 metrekarelik alanda 9 metre yüksekliğinde duvarlarla bir labirent yapılmış. Tüm yapı standart ebatlarda kesilmiş üç bin metreküp kereste çelik teller ve yaylar ile sıkıştırılarak oluşturulmuş. Expo bittikten sonra da bu labirent söküldü ve kereste başka yapıların inşasında kullanılmak üzere satıldı.
AVRUPA KÖPRÜSÜ
Avusturya, Murau’da bulunan Ahşap Avrupa Köprüsü’nün üzerindeki tabelada Newton’un bir sözü var. ”Çok fazla duvar, çok az köprü yapıyoruz.”
TÜRKİYE’DEN BİR KULE
Silivri’de Sunflower evleri yerleşim bölgesinde bulunan kulenin yüksekliği 29 metre. İstanbul’da depremden en ağır biçimde etkilenen bölgede bulunan kulede sadece alçı sıvada çatlaklar oluşmuş. Bu da ahşabın güvenilirliğinin en belirgin örneklerinden birini teşkil ediyor.
OTOBÜS DURAĞI
Bu otobüs durağı, 39 mimarlık öğrencisinin 17 gün çalışarak, tasarımını, imalatını ve inşaatını yaptıkları iki duraktan biri. Avustralya’da 2001 Ahşap Tasarım Günleri etkinliğinin bir parçası. Bu etkinlik, Tasmanya Üniversitesi çalışanları tarafından organize ediliyor ve ahşap ile uğraşan şirketlerin yardımları ile gerçekleşiyor.