Üç yıl öncesiyle kıyaslandığında üretim maliyetlerinin yaklaşık beş kat artış gösterdiğini dile getiren İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, maliyet sorununun gayrimenkul sektörünün küçülmesine neden olduğunu söyledi. Çulhalık “Son beş yıldır sektörün pek çok sorunla mücadele etmesine şahit olduk. Finansman açısından güçlü firmalar süreci yönetebiliyor ancak zayıf olanlardan üzücü haberler alıyoruz” dedi.
İnşaat sektöründe artan maliyetler nedeniyle projelerin yarım kaldığına dikkat çeken İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı, üç yıl öncesiyle kıyaslandığında üretim maliyetlerinin yaklaşık beş kat artış gösterdiğini dile getirdi. Maliyet sorununun gayrimenkul sektörünün küçülmesine neden olduğunu belirten Çulhalık, özellikle son beş yıldır sektörün pek çok sorunla mücadele etmesine şahit olduklarını ifade etti. Sektörün sorunlarına dikkat çeken İhsan Çulhalık, konut üreticisinin artan maliyetler karşısında ruhsatı hazır olan projelerini bile beklettiğine dikkat çekti.
İşçilik maliyetleri ciddi yük bindiriyor
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İhsan Çulhalık “Sorun sadece sektörümüzün sorunu değil, tüm kesimlerde çark zor dönüyor. Ancak bizim sektörümüz bu sıkıntıları derinden hissediyor. Üç yıl öncesiyle kıyasladığımızda sektörümüzün maliyetleri beş kart artış göstermiş durumda. Resmi verilere baktığımızda, inşaat maliyet endeksinin şubatta aylık bazda yüzde 3,41, yıllık bazda yüzde 70,05 artış gösterdiğini görüyoruz. Malzeme endeksi yüzde 52,1 artarken, işçilik endeksi ise yüzde 108,35 artış göstermiş durumda. İşçi maliyetleri omuzlarımıza ciddi yük bindiriyor” diye konuştu.
Büyük ve finansal açıdan güçlü markalı konut üreten şirketlerin maliyetlerden kaynaklı sorunlarla kısmen de olsa başa çıkabildiğini dile getiren İhsan Çulhalık, bu markaların kendi içinde finansman çözümleri yaratabildiklerini kaydetti. Ancak finansman açısından daha zayıf firmaların inşaatı durdurma gibi sonuçlarla karşılaşabildiğine dikkat çeken Çulhalık, “İnşaat projeleri tamamlanamıyor, daha da kötüsü yarım kalabiliyor. Son zamanlarda sektörümüzden üzücü haberler alıyoruz. Süreci yönetemeyen inşaat şirketleri kapılarına kilit vurabiliyor ya da projelerini yarım bırakmak zorunda kalıyor. O zaman da mağduriyet yaşayan sadece müteahhit değil aynı zamanda tüketici de oluyor” dedi.
Kendilerinin sıkıntılı süreçleri başarılı şekilde yönetmek için çalıştıklarını dile getiren İhsan Çulhalık “Biz katma değeri yüksek projeleri yapabilecek kapasitedeyiz. 2016 yılından bu yana kentsel dönüşüme odaklanmış durumdayız ve çalışmalarımızı bu yönde geliştiriyoruz. Kentsel dönüşüm projeleriyle sektöre katkı sağlıyoruz. Şimdiye kadar tamamladığımız kentsel dönüşüm projelerinin yanı sıra yeni başlayacağımız kentsel dönüşüm projeleriyle birlikte toplam 2 bin adet daireyi dönüştürmüş olacağız. Bizler projelerimizde sunduğumuz finansman modelleriyle tüketiciye avantaj sağlayabilen şirketlerdeniz.” diye konuştu.