Mikro fabrika dönemi

Yeni sanayi devrimiyle üretim anlayışı uçtan uca değişiyor. Robotların daha fazla kullanıldığı veya sensörlerden gelen verilerle daha verimli üretimin gerçekleştirildiği yeni bir dönemden bahsediyoruz. İşte bu dönemde en önemli yeniliklerden biri de 3 boyutlu (3D) yazıcılar. Katmanlı üretim olarak da ifade edilen üç boyutlu baskı teknolojisinde 3D yazıcılar, birçok farklı hammadde katmanlarını üst üste koyabiliyor ve bunları birbirine ekleyerek dijital tasarımları fiziksel ürünlere dönüştürmeyi sağlıyor. Bu da üretimdeki tüm yaklaşımı değiştiriyor.

BÜYÜK POTANSİYEL VAR
Hemen birkaç örnek paylaşalım. Wohlers Report verilerine göre 3D yazıcılar, havacılık ve savunma sanayi sektöründe mevcut 4.2 milyar dolarlık pazarın yüzde 18’ini oluşturuyor. Üretim sanayinde de yüzde 18’lik dilim alan 3D yazıcılar, sağlık sektöründe yüzde 15-17’lik bir pay alıyor. Otomotiv sektörü ise yüzde 12’lik bir payla dördüncü sırada geliyor. Mücevherat/takı üretiminde yüzde 12’lik paya sahip olduğu pazarda enerji ve diğer sektörlerin payının şimdilik yüzde 5’in altında olduğu belirtiliyor. Gelecek beş yılda 3D baskı teknolojilerinin bu sektörlerdeki büyümesinin yüzde 15 ila 35 arasında gerçekleşeceğini öngörülüyor. En hızlı büyüme ise yüzde 30-35 ile enerji sektöründe yer alması öngörülürken, mücevher ve takı sektöründeki 3D baskı pazar hacminde de yüzde 25-30’luk bir büyüme gerçekleşmesi bekleniyor. Havacılık, sanayi, sağlık hizmetleri ve otomotiv sektörlerinin 3D baskı teknolojileri kullanım hacminin ise yüzde 15 ila 25 büyümesi bekleniyor.

HIZ KATACAK
Durum böyle olunca yeni bir üretim konsepti ortaya çıkmaya başladı. Bu konseptin adı da mikro fabrikalar. Esnek üretim imkanı sunan 3D yazıcılarlar, artık fabrikalardaki dev üretim bantlarını ortadan kalkmaya başlıyor. Bunun yerine katmanlı üretim yapabilen 3D yazıcılar kullanılarak, üretim alanları küçülüyor ve isteğe özel üretim konsepti destekleniyor. Bunun son örneklerinden biri Birleşik Arap Emirlikleri’nde hayata geçiriliyor. GE’nin bünyesindeki 3D baskı teknolojilerine odaklanan ‘GE Additive’, inovasyon şirketi ‘Mubadala’ ile Abu Dhabi ve Dubai’de iki fabrika açacaklarını duyurdu. Abu Dhabi’deki tesislerde kullanılacak 3D yazıcılarla yerel endüstriyel firmaların imalat ve tasarımı hızlandırması amaçlanıyor. Dubai’deki tesiste ise tüketim mallarına ve hizmet şirketlerine odaklanılacak. Birleşik Arap Emirlikleri Global Üretim ve Sanayileşme Zirvesi Organizasyon Komitesi başkanı Badr Al-Olama, Birleşik Arap Emirlikleri’nin sanayi sektörünü daha da çeşitlendirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, “Küçük toplu üretim kapasitesiyle projelerin sayısında ve kalitesinde çarpıcı bir artış görmeyi planlıyoruz” diyor.

MİKRO FABRİKALAR NE AVANTAJ SUNUYOR?
Peki 3D yazıcılarla kurulan mikro fabrikaların ne avantajları var. İlk sırada hızlı ve gerçek prototip üretim avantajı var. Şirketler yapmak istediklerı değişiklikleri çok kısa bir zamanda yenileyip yeniden 3D yazıcıda üretebiliyor. En önemlisi ise müşterilerden gelen geri bildirimleri prototipe yansıtmak çok daha kolay. İkinci sırada daha doğru test imkanı bulunuyor. Şirketler, ikili karşılaştırmalarla farklı ürün ve tasarım örneklerini karşılaştırabiliyor. Üretilecek ürün pazara çıkmadan önce farklı alternatifler tasarımlar, 3D yazıcılarla hızlı bir şekilde üretilerek en doğru model müşterilere sunuluyor. Mikro fabrikaların en önemli avantajlarından biri de düşük hacimde üretime imkanı. 3D yazıcılarla herhangi bir kalıba veya bir üretim hattına ihtiyaç olmadan düşük adetler üretim yapılabiliyor. Bu da üretim maliyetlerini azaltıyor. Mikro fabrikaların sunacağı diğer bir avantaj da müşteri gruplarına göre özel ürün üretmek. Düşük hacimlerde üretme imkanıyla şirketler müşterilerinin karşısına tek bir ürünle çıkmak yerine, onların isteğine uygun bir ürünleri sunarak satın alma potansiyelini arttırıyor.